Τρόπος Ζωής

Μεγάλος αριθμός ασθενών με συμπτώματα “long covid”, προσφεύγει στο νοσοκομείο Καρδίτσας

Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που νοσούν από COVID-19, παρουσιάζει συμπτώματα και μετά την αρνητικοποίησή του από τον ιό.

Μία κατάσταση που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε long covid και επηρεάζει πολύ περισσότερους απ’ όσους πιθανόν να πιστεύουμε.

Το KarditsaLive.Net, μίλησε για το θέμα με τον πνευμονολόγο διευθυντή στο νοσοκομείο Καρδίτσας κ. Ι. Μσάουελ, που μας ανέφερε ότι το 75% αυτών που ασθενούν, παρουσιάζουν συμπτώματα, long covid, σε μεγαλύτερο η μικρότερο βαθμό, αρκετούς μήνες μετά την ανάρρωσή τους. Συνήθως, ανέφερε, διαρκούν από 8 μήνες μέχρι και 1 χρόνο και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα περισσότερο.

Ο κ. Μσάουελ κάθε Τετάρτη, στο πνευμονολογικό τακτικό εξωτερικό ιατρείο, βλέπει αποκλειστικά ασθενείς με προβλήματα που έχουν προκύψει μετά από νόσηση με COVID-19. Και τονίζει πως η διαδικασία που απαιτείται δίνει την δυνατότητα να εξετάζονται 7 άτομα κάθε φορά και τα ραντεβού είναι πάντα κλεισμένα. Σημειώνει, δε, πως δεν έχει σημασία η μετάλλαξη του ιού από την οποία έχει προσβληθεί κάποιος, καθώς στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι όλες αφήνουν “κατάλοιπα” για ένα διάστημα.

Τα βασικότερα συμπτώματα, συνεχίζει ο διευθυντής του πνευμονολογικού ιατρείου, έχουν να κάνουν με την κόπωση και την δυσφορία. Αποτελούν το 80% των περιπτώσεων και η έντασή τους ποικίλει ανά ασθενή. Επίσης, σύνηθης συμπτώματα είναι η απώλεια όσφρησης και γεύσης.

Απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση ο κ. Μσάουελ, είπε πως σαφώς και επηρεάζεται η καθημερινότητα των ασθενών με long covid και υπήρξαν και περιπτώσεις που χρειάστηκε να απουσιάσουν από την δουλειά τους καθώς δεν ήταν σε θέση να εργαστούν. Είναι ένα μικρό ποσοστό, προσθέτει, αλλά είναι υπαρκτό.

Για εκείνους τους ασθενείς που έχουν υποκείμενα νοσήματα, μας είπε ότι δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο επιρρεπείς στο να παρουσιάσουν συμπτώματα long covid, όμως όταν τα παρουσιάσουν, σε συνδυασμό με το άλλο τους πρόβλημα, τους επηρεάζει περισσότερο και νιώθουν ότι το περνούν πιο βαριά.

Τέλος, ρωτήσαμε τον κ. Μσάουελ για το πως θα πρέπει να κινηθεί ένας ασθενής με συμπτώματα long covid. Θα πρέπει, τόνισε, να απευθυνθεί στο γιατρό του, να μιλήσει μαζί του για το τι χρειάζεται να κάνει, όχι μόνο σε θέματα φαρμακευτικής αγωγής, αν απαιτείται, αλλά και σε θέματα βελτίωσης της φυσικής του κατάστασης και της διατροφής του.

Πηγή

πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το sainis.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του sainis.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger