ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Με την τακτική άσκηση, η ιατρική θεραπεία απώλειας βάρους δεν χρειάζεται να είναι μόνιμη

Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι τα φάρμακα απώλειας βάρους όπως το Wegovy αποτελούν αντικείμενο συζήτησης εδώ και αρκετό καιρό. Γιατί σε έναν κόσμο όπου όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν με παχυσαρκία, βοηθούν τους ανθρώπους να χάσουν το περιττό λίπος.

Δυστυχώς, υπάρχει ένα μειονέκτημα. Η γενική αντίληψη είναι ότι όσοι σταματούν να παίρνουν τα φάρμακα αυτά θα έχουν δυσκολίες στη διατήρηση της απώλειας βάρους. Αλλά αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Αυτό λέει η καθηγήτρια Signe Sørensen Torekov από το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, που ηγήθηκε της νέας μελέτης και διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και στο Νοσοκομείο Hvidovre.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι πραγματικά δυνατό να σταματήσετε τη λήψη του φαρμάκου χωρίς μεγάλη ανάκτηση βάρους, εάν ακολουθείτε ένα δομημένο πρόγραμμα άσκησης. Η μελέτη μας προσφέρει νέες ελπίδες, καθώς δείξαμε ότι η πλειοψηφία όσων λαμβάνουν φάρμακα απώλειας βάρους και ασκούνται τακτικά είναι σε θέση να διατηρήσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα ένα χρόνο μετά τη λήξη της θεραπείας», λέει.

Η ομάδα των ερευνητών μελέτησε τα αποτελέσματα μετά τη θεραπεία για την παχυσαρκία και μπόρεσε να απαντήσει σε μερικές από τις βασικές ερωτήσεις σχετικά με αυτούς τους σχετικά νέους τύπους φαρμάκων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο eClinicalMedicine. Και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Έτσι λέει ο μεταδιδακτορικός Simon Birk Kjær Jensen, ο οποίος είναι ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, η οποία αποτέλεσε μέρος του διδακτορικού του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη περιελάμβανε τέσσερις ομάδες συμμετεχόντων. Σε μια ομάδα χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο, σε μια άλλη ομάδα το φάρμακο απώλειας βάρους Saxenda -λιραγλουτίδη 3 mg για την ακρίβεια- σε μια τρίτη ομάδα ζητήθηκε να ασκηθεί, ενώ σε μια τέταρτη ομάδα χορηγήθηκε το φάρμακο απώλειας βάρους και ζητήθηκε να ασκούνται τακτικά. Πριν χωριστούν σε ομάδες, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αρχίσει μια δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι όσοι ασκούνταν κατά τη διάρκεια της θεραπείας δεν χρειάστηκε να περνούν περισσότερες από μερικές ώρες την εβδομάδα φορώντας παπούτσια προπόνησης για να διατηρήσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της θεραπείας.

«Το μόνο που χρειάζεται είναι δύο ώρες άσκησης την εβδομάδα που ανεβάζει τον καρδιακό ρυθμό και σε κάνει να λαχανιάζεις. Και μπορεί να διαφέρει από το ένα άτομο στο άλλο. Για άτομα με σοβαρή παχυσαρκία και χαμηλό αρχικό επίπεδο φυσικής κατάστασης, ένα γρήγορο περπάτημα μπορεί να είναι αρκετό, ενώ για άτομα με υψηλότερο επίπεδο φυσικής κατάστασης μπορεί να χρειαστεί να εξασκηθούν στο τρέξιμο ή το ποδήλατο, π.χ., στο interval spinning», εξηγεί ο Simon Birk Kjær Jensen.

«Από τα δεδομένα μας, είναι σαφές ότι όσοι ακολούθησαν ένα πρόγραμμα άσκησης με ή χωρίς θεραπεία με φάρμακα για την παχυσαρκία ένιωθαν λιγότερο κουρασμένοι και πιο ενεργητικοί. Επίσης, είχαν καλύτερη ψυχική υγεία. Απλώς οδήγησε σε βελτιωμένη ποιότητα ζωής», λέει η Signe Sørensen Torekov. «Δεν ίσχυε το ίδιο για όσους έλαβαν μόνο το φάρμακο. Στην πραγματικότητα, ένιωθαν περισσότερο κουρασμένοι και λιγότερο ενεργητικοί».

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button