ΕνημέρωσηΟικονομία

Μειώνονται οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος φτάνοντας σε προ κρίσεως επίπεδα

Κατακόρυφη μείωση σημειώνουν οι τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος φτάνοντας τα επίπεδα τιμών πριν την κρίση. Η μεγαβατώρα κοστίζει κάτω από 75 ευρώ, ενώ μέσα στην κρίση ήταν στα 436 ευρώ, σύμφωνα με ρεπόρτερ της ΕΡΤ.

Η μέση μηνιαία τιμή υποχωρεί πάνω από 80% σήμερα, συγκριτικά με τα ιστορικά υψηλά του Αυγούστου του 2022. Τον επόμενο μήνα, οι τιμές λιανικής του ρεύματος αναμένεται ότι θα υποχωρήσουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα.

Για δύο χρόνια οι λογαριασμοί ρεύματος ήταν το μόνιμο άγχος νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η πτώση της χονδρικής τιμής του ρεύματος ρίχνει το κόστος της κιλοβατώρας για το Μάρτιο σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης.

Το πράσινο τιμολόγιο του βασικού παρόχου διαμορφώνεται στα 9,2 λεπτά, 1,8 λεπτά, δηλαδή φθηνότερο ακόμα και από το κοινωνικό τιμολόγιο του Φεβρουαρίου.

Αντίστοιχα, τα κίτρινα οικιακά τιμολόγια του Μαρτίου θα ξεκινάνε από τα 8 λεπτά την κιλοβατώρα.

Η επιστροφή των χρεώσεων της κιλοβατώρας στα επίπεδα του 2021 οφείλεται και στη μείωση του περιθωρίου κέρδους των παρόχων από την αρχή του έτους, όπως αναφέρει ρεπόρτερ της ΕΡΤ.

Η απόκλιση χονδρικής λιανικής είναι στα 2,5 με 4 λεπτά, ενώ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου συστήματος η λιανική είχε φτάσει να είναι ακόμα και 56% ακριβότερη.

Τα λεγόμενα υπερκέρδη της λιανικής αναμένεται να καταλογιστούν τις επόμενες εβδομάδες, αν και η πρώτη δόση θα έπρεπε να έχει εισπραχθεί από τον Δεκέμβριο του 2022.

Πηγή: ΕΡΤ

To άρθρο Μειώνονται οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος φτάνοντας σε προ κρίσεως επίπεδα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button