Κόσμος

«Πυρά» Ουάσινγκτον κατά Πεκίνου για τις «εξευτελιστικές τιμές» των κινεζικών προϊόντων

Η Γέλεν κατά την επίσκεψή της στην Κίνα, αναφέρθηκε στην «πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» της ασιατικής χώρας και εξέφρασε τις σχετικές ανησυχίες της για τις επιπτώσεις αυτής της ικανότητας στην αμερικανική αγορά.

Αναφερόμενη στο παράδειγμα του χάλυβα, που δημιούργησε πλήγμα στη Δύση, η Γέλεν δήλωσε πως: «Δεν θα δεχθώ να επαναληφθεί αυτή η κατάσταση».

«Γνωρίζω ότι αυτές τις σοβαρές ανησυχίες συμμερίζονται οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας, είτε πρόκειται για ανεπτυγμένες είτε για αναπτυσσόμενες οικονομίες», είπε.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα λάβουν «αιφνιδιαστικά» οικονομικά μέτρα για την εθνική ασφάλεια, διαβεβαίωσε η Τζάνετ Γέλεν, η οποία συζήτησε το θέμα με τους κινέζους συνομιλητές της.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αξιολογούν τα μέτρα εθνικής ασφαλείας, δεδομένης της ταχύτητας των τεχνολογικών εξελίξεων, δεσμευόμαστε να μην λάβουμε αιφνιδιαστικά μέτρα», είπε, απευθύνοντας έκκληση την Κίνα να επιδείξει «διαφάνεια» στον τομέα αυτόν.

Φόβοι για πλήγμα από την κινεζική κυριαρχία σε τεχνολογία, πράσινη ενέργεια, ηλεκτρικά οχήματα

Οι φόβοι των ΗΠΑ απορρέουν από τις μαζικές επενδύσεις της κινεζικής κυβέρνησης στις τεχνολογίες, την πράσινη ενέργεια, τα ηλεκτρικά οχήματα και τις μπαταρίες.

Εκτιμούν πως οι επενδύσεις αυτές θα δημιουργήσουν υπερπληθώρα προϊόντων χαμηλού κόστους στην παγκόσμια αγορά θέτοντας κίνδυνο τους ξένους ανταγωνιστές στους τομείς αυτούς.

Υπενθυμίζεται ότι, η Τζάνετ Γέλεν έγινε δεκτή από τον κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ την Κυριακή (7/4), με τους δύο τους να εκφράζουν την βούληση να ενισχύσουν τον διάλογο, παρά τις διαφορές που φέρνουν αντιμέτωπες τις δύο πρώτες οικονομίες του κόσμου.

Μέχρι στιγμής, το Πεκίνο απέρριπτε τις ανησυχίες για το θέμα της ενισχυμένης κρατικής υποστήριξης των κινεζικών βιομηχανιών.

«Οι κατηγορίες περί “πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας” είναι αβάσιμες», δήλωσε από το Παρίσι ο κινέζος υπουργός Εμπορίου Γουάνγκ Γουεντάο δίνοντας την διαβεβαίωση ότι ειδικά η ταχεία ανάπτυξη των ηλεκτρικών οχημάτων από τους κινέζους κατασκευαστές οφείλεται στην καινοτομία και τις εφοδιαστικές αλυσίδες και όχι στις επιδοτήσεις του κινεζικού κράτους, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button