Κόσμος

Στέβο Πεντάροφσκι και Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα οι υποψήφιοι των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στις προεδρικές εκλογές – Galaksias.com

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται η Βόρεια Μακεδονία ενόψει των προεδρικών εκλογών, ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί την 24η Απριλίου, καθώς και των βουλευτικών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν την 8η Μαϊου και θα συμπέσουν με τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) και το δεξιό αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE εξέλεξαν τους υποψηφίους τους στις προεδρικές εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υποψήφιος του SDSM θα είναι εκ νέου ο νυν πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι, ενώ υποψήφια του VMRO-DPMNE θα είναι και πάλι η βουλευτής του κόμματος, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.

Συνολικά, οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές θα είναι επτά, μεταξύ αυτών ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, ως υποψήφιος του μεγαλύτερου και συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI και ο δημοφιλής δήμαρχος του Κουμάνοβο (δεύτερος σε πληθυσμό δήμος της Βόρειας Μακεδονίας), Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι.

Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας από τον πρώτο γύρο πρέπει να λάβει ποσοστό άνω του 50%, κάτι που σχεδόν αποκλείεται, οπότε θα υπάρξει δεύτερος γύρος, την 8η Μαϊου, μεταξύ των δύο επικρατέστερων του πρώτου γύρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η υποψήφια του VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα θα περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με πιθανότερο αντίπαλο τον Στέβο Πεντάροφσκι.

Η θητεία του απερχόμενου προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας Πεντάροφσκι τυπικά ολοκληρώνεται τη 12η Μαϊου.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας έχει περιορισμένες εξουσίες και κυρίως εθιμοτυπικά καθήκοντα.

Ο Στέβο Πεντάροφσκι εξελέγη πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας τον Μάιο του 2019. Ήταν τότε κοινός υποψήφιος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM) και του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI. Ο Πεντάροφσκι είχε επικρατήσει στις εκλογές εκείνες με αντίπαλο τη νυν υποψήφια του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE Σιλιάνοφσκα.

Στις βουλευτικές εκλογές, σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις θέλουν το VMRO-DPMNE να προηγείται, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά, του κυβερνώντος SDSM.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button