ΕνημέρωσηΠολιτική

Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: Πρώτη φορά η βρετανική πλευρά είναι σε τόσο δύσκολη θέση

Είναι η πρώτη φορά που η Βρετανική πλευρά βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση, τόνισε η  υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αναφερόμενη στη διαβεβαίωση από την Τουρκία πως δεν υπάρχει κανένα ενυπόγραφο φιρμάνι πώλησης των Γλυπτών του Παρθενώνα στον Έλγιν.

Η κυρία Μενδώνη χαρακτήρισε ξεκάθαρη και ενισχυτική για την στρατηγική της Ελλάδας και την δήλωση της εκπροσώπου της Τουρκίας κατά την πρόσφατη Συνδιάσκεψη της UNESCO ότι δεν υπάρχει τουρκικό φιρμάνι που να παραχωρεί κυριότητα στους Βρετανούς.

Η υπουργός, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της «Πλεύσης Ελευθερίας» Αλέξανδρου Καζαμία, απέρριψε τις αιτιάσεις του για «ανάγκη αναθεώρησης της στρατηγικής της κυβέρνησης».

«Η στρατηγική επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα φέρει ορατά αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά από το Βήμα της Βουλής η υπουργός Πολιτισμού.

Σημειώνεται ότι στις αρχές του μήνα, η Εκπρόσωπος της Τουρκίας στην 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP) προχώρησε σε αποδόμηση ενός από τα βασικά επιχειρήματα των Βρετανών για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η Ζεϊνέπ Μποζ δίνοντας διευκρινίσεις σχετικά με το οθωμανικό έγγραφο που επικαλείται η Βρετανία για την αγορά των Γλυπτών του Παρθενώνα το 1816 από τον λόρδο Έλγιν, ξεκαθάρισε πως «δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί την αγορά».

«Δεν είναι σε γνώση μας η ύπαρξη εγγράφου που να νομιμοποιεί αυτή την αγορά, η οποία έγινε τότε από τους αποικιοκράτες του Ηνωμένου Βασιλείου, οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο να συζητήσουμε τη νομιμότητά της ακόμα και (…) σύμφωνα με τον νόμο της εποχής» ανέφερε η Ζεϊνέπ Μποζ.

«Ανυπομονούμε ολόψυχα να γιορτάσουμε την επιστροφή των Γλυπτών, καθώς πιστεύουμε ότι θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή συμπεριφοράς προς την κατεύθυνση της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών και θα είναι το ισχυρότερο μήνυμα που θα δοθεί παγκοσμίως» πρόσθεσε.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button