ΕνημέρωσηΠολιτική

Πώς μπορείτε να μάθετε αν κινδυνεύετε από καρδιαγγειακά συμβάντα – Galaksias Portal News

Η αθηροσκλήρωση είναι ύπουλη. Ξεκινά νωρίς στη ζωή και προχωρά σιωπηλά. Μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα, είναι προχωρημένη. Υπάρχουν εξετάσεις για τη διάγνωση της αθηροσκλήρωσης, αλλά καμία δεν είναι τέλεια. Μερικές από αυτές έχουν και κίνδυνο βλάβης. Επομένως, η δοκιμή δεν είναι τόσο απλή όσο νομίζετε.

Υπάρχουν τρεις σοβαρές ασθένειες που προκαλούνται από την αθηροσκλήρωση με τα δικά τους προειδοποιητικά σημάδια:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στεφανιαία νόσος: Το προειδοποιητικό σημάδι για την αθηροσκλήρωση στην καρδιά είναι ο πόνος στο στήθος όταν κάνετε σωματική άσκηση. Συχνά περιγράφεται ως σφίξιμο και συνήθως υποχωρεί με την ανάπαυση. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δύσπνοια ή κόπωση.

Εγκεφαλοαγγειακή νόσος: Συχνά, ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο μπορεί να συμβεί πριν από ένα εγκεφαλικό. Η δυσκολία στην ομιλία και η αδυναμία στη μία πλευρά είναι συμπτώματα εγκεφαλικών επεισοδίων. Στα παροδικά, τα συμπτώματα υποχωρούν, συνήθως μέσα σε μία ώρα, και δεν αφήνουν μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.

Περιφερική αρτηριακή νόσος: Πρώτα θα έχετε κακή κυκλοφορία στα πόδια σας. Ο πόνος στους μύες της γάμπας όταν περπατάτε (ο γιατρός σας μπορεί να το ονομάσει χωλότητα) είναι το πιο κοινό σύμπτωμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τεστ για τη διάγνωση της αθηροσκλήρωσης

Οι ασθένειες που προκαλούνται από την αθηροσκλήρωση είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου παγκοσμίως. Μία εξέταση που μπορεί να δείξει άμεσα τις φραγμένες αρτηρίες ονομάζεται αγγειογραφία. Είναι ένα επεμβατικό τεστ. Ένας λεπτός σωλήνας τοποθετείται μέσα σε μια αρτηρία στο πόδι ή στο χέρι. Στη συνέχεια διοχετεύεται μέσω των διακλαδιζόμενων αρτηριών. Η έγχυση βαφής δείχνει αρτηρίες και τυχόν μπλοκαρίσματα -σε μια οθόνη. Η αγγειογραφία έχει κίνδυνο. Σοβαρές επιπλοκές δεν συμβαίνουν συχνά, αλλά λόγω του κινδύνου δεν συνηθίζεται για άτομα που πιθανώς δεν έχουν μπλοκαρίσματα. Είναι συνήθως για άτομα που έχουν μεγάλη πιθανότητα αθηροσκλήρωσης.

Στρες τεστ: Με φάρμακα ή περπάτημα σε διάδρομο άσκησης, η καρδιά σας εργάζεται όσο πιο δυνατά μπορεί. Αυτό επιτρέπει στον γιατρό σας να δει ποια συμπτώματα μπορεί να έχετε. Εάν χρειάζεται, οι εικόνες της καρδιάς ή τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα μπορεί να φανούν τυχόν μπλοκαρίσματα.

Σάρωση στεφανιαίου ασβεστίου. Ένας ειδικός τομογράφος (CAT scan) τραβάει εικόνες της καρδιάς και ένας υπολογιστής υπολογίζει την ποσότητα ασβεστίου στις αρτηρίες της. Η σάρωση μπορεί να δει αν υπάρχει πλάκα που περιέχει ασβέστιο. Δεν είναι επιβλαβές. Όσο περισσότερο ασβέστιο έχετε, τόσο περισσότερη πλάκα μπορεί να έχετε. Δεν μπορείτε να μειώσετε τη βαθμολογία σας, αλλά μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο κάνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής. Αυτή η σάρωση δίνει μια τιμή που ονομάζεται Agatston σκορ και μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν τα φάρμακα είναι κατάλληλα για εσάς και πόση άσκηση πρέπει να κάνετε. Η βαθμολογία μηδέν υποδηλώνει ότι έχετε πολύ χαμηλό κίνδυνο να υποστείτε καρδιακή προσβολή μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Με τη μείωση του επιπέδου της χοληστερόλης μέσω διατροφής και φαρμάκων η πλάκα σταθεροποιείται.

Υπερηχογράφημα καρωτιδικής αρτηρίας: Οι καρωτιδικές αρτηρίες στον λαιμό μπορούν να προβληθούν με μια εξέταση υπερήχων χωρίς κίνδυνο. Η αθηροσκλήρωση εδώ αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button