Κόσμος

Άνοδος του αριθμού των αστέγων στο Λονδίνο – Galaksias.com

Μπροστά στην αύξηση του αριθμού των αστέγων φέτος τον χειμώνα στο Λονδίνο, ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν επέκρινε την Τετάρτη (31/1) την αδιαφορία της κυβέρνησης και ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματoς παροχής έκτακτης βοήθειας.

Στο Λονδίνο καταγράφηκαν περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι, οι οποίοι κοιμόντουσαν στον δρόμο στις αρχές Ιανουαρίου, όταν οι τοπικές αρχές έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους για παροχή έκτακτης βοήθειας στους άστεγους, καθώς η θερμοκρασία έπεσε κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για «αύξηση 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι».

Τον Οκτωβρίο και τον Δεκέμβριο του 2023, οι υπηρεσίες του Λονδίνου παρείχαν βοήθεια σε 8% περισσότερους άστεγους, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022.

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην κρίση κόστους ζωής που πλήττει τη Βρετανία εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, αλλά και στην αύξηση των ενοικίων στο Λονδίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 19% από τους 1.200 άστεγους, στους οποίους παρασχέθηκε βοήθεια στις αρχές Ιανουαρίου, είχαν μόλις λάβει καθεστώς πρόσφυγα «και είχαν πρόσφατα εκδιωχθεί από τα καταλύματα που διαχειρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών».

Με πολύ λίγο χρόνο για να λάβουν κοινωνικά επιδόματα, να βρουν εργασία, να λάβουν μισθό ή να νοικιάσουν κατοικία (…) πολλοί αναγκάστηκαν να κοιμούνται στον δρόμο.

Η κυβέρνηση «κλείνει τα μάτια στο εύρος αυτής της εθνικής κρίσης», τόνισε ο Καν, ο οποίος ζητά 20 εκατ. λίρες (23,4 εκατ, ευρώ) επιπλέον για την χρηματοδότηση έκτακτων καταλυμάτων για τους άστεγους στη διάρκεια του χειμώνα, αλλά και την αναστολή των εξώσεων χωρίς επαρκή προειδοποίηση των ανθρώπων, που διαμένουν σε χώρους, που χρηματοδοτεί το υπουργείο Εσωτερικών.

Από την πλευρά της, η δημαρχία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει επιπλέον 17 εκατ. λίρες με ορίζοντα πολλών ετών, προκειμένου να χρηματοδοτήσει θέσεις σε έκτακτα καταλύματα.

«Οι νέοι αυτοί αριθμοί είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί και θα έπρεπε να λειτουργήσουν ως κώδωνας κινδύνου για την κυβέρνηση», επέμεινε ο Καν.

Συνολικά, 3.069 άνθρωποι είχαν κοιμηθεί τουλάχιστον ένα βράδυ σε δρόμους της Αγγλίας το φθινόπωρο του 2022 (αύξηση 26% σε ετήσια βάση), αριθμός που παρουσίασε άνοδο για πρώτη φορά από το 2017, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Το 2022, η συντηρητική κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε νέα στρατηγική, για την οποία αφιέρωσε δύο δισ. λίρες για τρία χρόνια (2,3 δισ. ευρώ) με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button