ΕνημέρωσηΟικονομία

Με καταστροφές σ’ όλο τον κόσμο «γιορτάζεται» η Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας!


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2022, 10:02

Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης  

Σε απαρίθμηση των δεινών και καταστροφών, που αντιμετωπίζει ο κόσμος, προβαίνει, με σημερινή της δήλωση, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Δημοκρατίας, η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τονίζοντας ότι ο κόσμος πρέπει να μπει σε μία νέα τροχιά!

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, ο κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με εποχικές και παγκόσμιες προκλήσεις που αλληλοεπιδρούν και μεγεθύνουν η μία τις επιπτώσεις της άλλης.

Στην Ουκρανία, άνθρωποι χάνουν τη ζωή και τα προς το ζην εξαιτίας του πολέμου, ενώ οι απλοί άνθρωποι παγκοσμίως πλήττονται από τις υψηλότερες τιμές και τις ελλείψεις τροφίμων και ενέργειας.

Η εκτεταμένη στέρηση μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή και αστάθεια, υπογραμμίζεται στη δήλωση της Επιτροπής, ενώ επισημαίνεται ότι η πυρηνική ασφάλεια κρέμεται από μια λεπτή κλωστή.

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τον πλανήτη. Τα ακραία κλιματικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά, έντονα και καταστροφικά, επηρεάζοντας τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ο κόσμος εξακολουθεί να προσπαθεί να ανακάμψει από τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνέπειες της πανδημίας Covid-19, η οποία πιθανότατα δεν θα είναι, ούτε η τελευταία, ούτε η χειρότερη παγκόσμια κρίση υγείας του παρόντος αιώνα.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, έχουν τεράστιες δυνατότητες για τη βελτίωση των ανθρώπινων ζωών, αλλά οι πιθανές επικίνδυνες επιπτώσεις τους πρέπει να περιοριστούν.

Στην δήλωση της η Επιτροπή συμπεραίνει ότι, μόνο ισχυρότερες και πιο ανθεκτικές δημοκρατίες μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις και να βάλουν τον κόσμο σε μια νέα τροχιά.

Η δημοκρατική οπισθοδρόμηση πρέπει να ανατραπεί και να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες της. Απαιτείται μεγαλύτερη υπευθυνότητα για να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικοί ηγέτες θέτουν το δημόσιο καλό και τις μακροπρόθεσμες ανησυχίες πάνω από τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα.

Το κράτος δικαίου πρέπει να γίνεται σεβαστό, ως θεμελιώδης αρχή από μόνη της αλλά και ως τρόπος αναζωπύρωσης της εμπιστοσύνης των πολιτών στους δημόσιους θεσμούς. Οι εκκλήσεις για μεγαλύτερη ισότητα και συμμετοχή των πολιτών στη λήψη πολιτικών αποφάσεων πρέπει να εισακούονται.

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών δημοκρατιών θα πρέπει να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους για τη διασφάλιση της δημοκρατίας και την προώθηση της πολυμέρειας που βασίζεται σε κανόνες, ως ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί ένα ειρηνικό και ευημερούν μέλλον για όλους τους Ευρωπαίους.

πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το sainis.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του sainis.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger