Κόσμος

Νέα ισραηλινά πλήγματα στη Ράφα – Πάνω από 100 άμαχοι νεκροί  – Galaksias.com

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσε ισχυρά πλήγματα στην πόλη αυτή, που συνορεύει με την Αίγυπτο στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε το θάνατο τουλάχιστον 100 αμάχων χθες, Παρασκευή (3/2), το βράδυ και στη διάρκεια της νύκτας, από τους οποίους οι 14 σκοτώθηκαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου (3/2) από πλήγματα σε δύο διαφορετικές κατοικίες στο ανατολικό τμήμα της Ράφα.

Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν επικεντρωθεί στη γειτονική πόλη Χαν Γιούνις, όπου, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό κρύβεται, η τοπική διοίκηση του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς.

AP Photo/Fatima Shbair

Χιλιάδες ξενιτεύονται

Κάτω από βροχή, χιλιάδες κάτοικοι συνέχισαν να διαφεύγουν από τις μάχες και τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς με οχήματα, πεζή, με ποδήλατα ή πάνω σε κάρα που σέρνουν γάιδαροι, για να βρουν προστασία στη Ράφα, όπου συγκεντρώνονται πλέον περισσότεροι από 1,3 εκατομμύριο από τα περίπου 2,4 εκατομμύρια κατοίκους αυτού του εδάφους και απειλούνται μέσα στο χειμώνα από το λιμό και τις επιδημίες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η πρόταση του Παρισιού για ανακωχή

Ενώ ο πόλεμος δεν γνωρίζει ανάπαυλα, η διπλωματία επιχειρεί να διαπραγματευθεί μια δεύτερη ανακωχή, που θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από μια εβδομάδα και η διαπραγμάτευση για την οποία γίνεται υπό την αιγίδα του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών. Στα τέλη Νοεμβρίου, μια εκεχειρία είχε επιτρέψει την απελευθέρωση περίπου εκατό ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων φυλακισμένων στο Ισραήλ.

Ο αρχηγός της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος είναι εγκατεστημένος στο Κατάρ, εξακολουθεί εξάλλου να αναμένεται στην Αίγυπτο για να συζητήσει μια πρόταση η οποία εκπονήθηκε στη διάρκεια συνάντησης στα τέλη Ιανουαρίου στο Παρίσι ανάμεσα στον αρχηγό της CIA, τον Ουίλιαμ Μπερνς, και αιγύπτιους, ισραηλινούς και καταριανούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με πηγή στη Χαμάς, η πρόταση αφορά τρεις φάσεις, η πρώτη από τις οποίες προβλέπει ανακωχή έξι εβδομάδων στη διάρκεια της οποίας το Ισραήλ θα πρέπει να απελευθερώσει 200 ως 300 φυλακισμένους Παλαιστινίους ως αντάλλαγμα για 35 ως 40 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα, ενώ 200 ως 300 φορτηγά με βοήθεια θα μπορούν να εισέρχονται κάθε ημέρα στο θύλακα.

AP Photo/Ariel Schalit

Τις τελευταίες ημέρες, το Κατάρ έκανε λόγο για τις «πρώτες» ενδείξεις ότι η Χαμάς υποστηρίζει μια ανακωχή, όμως το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα στη συνέχεια υποστήριξε πως δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση γι’ αυτή την πρόταση ανακωχής, καθώς επιθυμεί μια κατάπαυση του πυρός και όχι μια νέα παύση των εχθροπραξιών.

Η πρόταση «εγκρίθηκε από την ισραηλινή πλευρά», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο εκπρόσωπος της διπλωματίας του Κατάρ Μάζεντ αλΑνσάρι.

Το Ισραήλ συνεχίζει να τονίζει ότι δεν θα τερματίσει την επίθεσή του στη Γάζα παρά μόνον αφού θα έχει εξαλειφθεί το ισλαμιστικό κίνημα, θα έχουν απελευθερωθεί οι όμηροι και θα έχει λάβει εγγυήσεις για τη μελλοντική ασφάλεια του εδάφους του.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button