ΕνημέρωσηΠολιτική

Με φρεγάτα θα συμμετέχει το Βέλγιο στην ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα – Galaksias Portal News

Το Βέλγιο θα συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή αποστολή στην Ερυθρά Θάλασσα με στόχο τη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας μετά τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι από την Υεμένη. Ειδικότερα, όπως δήλωσε η Βελγίδα υπουργός ‘Αμυνας, Λουντιβίν Ντεντονέρ (φωτό), το Βέλγιο θα συμμετάσχει με τη φρεγάτα «Louise-Marie».

«Όλα πρέπει να βελτιωθούν, ιδιαίτερα όσον αφορά τους κανόνες εμπλοκής. Αλλά είναι πολύ σαφές για εμάς ότι πρόκειται για μια αμυντική αποστολή, η οποία στοχεύει στην προστασία και υποστήριξη των εμπορικών μας πλοίων» σημείωσε η κ. Ντεντονέρ στο βελγικό πρακτορείο ειδήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υλοποίηση της βελγικής συνεισφοράς θα πρέπει ακόμα να συζητηθεί στη Βουλή, διευκρινίζει το γραφείο της υπουργού. Πιθανότατα θα συνδέεται με την επιχείρηση AGENOR/EMASOH της οποίας επί κεφαλής είναι επί του παρόντος το Βέλγιο και η οποία στοχεύει στη διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην είσοδο του Κόλπου.

Η υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «είναι ζήτημα επέκτασης του πεδίου αυτής της επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα».

Τη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου, το εν λόγω ζήτημα της ευρωπαϊκής επιχείρησης αντιμετώπισης των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα αναμένεται να τεθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο να αναμένεται συγκεκριμένη απόφαση. Σύμφωνα με πηγές, πρέπει να αποφασιστεί η εντολή της επιχείρησης, το εύρος της περιοχής καθώς και τα κράτη-μέλη που θα συμμετέχουν αλλά και ο ρόλος τους. Στόχος είναι να υπάρχει απόφαση προς υλοποίηση μέχρι το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών του Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button