ΕνημέρωσηΟικονομία

Τι ισχύει για την ασφαλιστική ικανότητα των οφειλετών από σήμερα – Galaksias Portal News

Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται από σήμερα (1.4.2024) για την ασφαλιστική ικανότητα των οφειλετών ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών.

Και αυτό γιατί χάνουν την ασφαλιστική ικανότητα τους προς τον ιδιωτικό τομέα όσοι επαγγελματίες και αγρότες δεν έχουν ρυθμίσει ή εξοφλήσει τις ασφαλιστικές οφειλές του έως χθες (31.03.24). Αυτό σημαίνει πως οι εν λόγω οφειλέτες δεν έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης από ιδιώτες γιατρούς, ενώ δεν έχουν κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά.

Διατηρούν όμως την ασφαλιστική ικανότητα τους οι παραπάνω οφειλέτες στο δημόσιο τομέα. Αυτό σημαίνει πως οι εν λόγω οφειλέτες μπορούν να λάβουν συνταγογράφηση από γιατρούς του δημοσίου τομέα (ΕΣΥ, κέντρα υγείας) αλλά και να έχουν κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις και νοσηλεία σε δημόσια νοσοκομεία.

Φυσικά, όποιος οφειλέτης εφεξής προβεί σε ρύθμιση (24 δόσεων) ή εξοφλήσει εφάπαξ τις οφειλές του στον ΕΦΚΑ, θα μπορεί να έχει ασφαλιστική κάλυψη και στον ιδιωτικό τομέα.

Κατ΄ άλλα η κυβέρνηση έχει καταθέσει τροπολογία, την οποία αναμένεται να ψηφίσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας (δηλαδή έως 5 Απριλίου), με την οποία παρέχεται ασφαλιστική ικανότητα σε όσους επαγγελματίες και αγρότες έχουν ασφαλιστικές οφειλές έως 100 ευρώ.

To άρθρο Επαγγελματίες και αγρότες: Τι ισχύει για την ασφαλιστική ικανότητα των οφειλετών από σήμερα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button