ΕνημέρωσηΠολιτική

Μητσοτάκης από Λευκάδα: Κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της ζωής των Ελλήνων

Την ικανοποίηση του για το γεγονός πως εθνικής εμβέλειας έργα υποδομής «έχουν περάσει από τη φάση της μελέτης και του σχεδιασμού στη φάση της υλοποίησης και της παράδοσης» προκειμένου «να κάνουν τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων καλύτερη», εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός βρέθηκε σήμερα (5/7) στη Λευκάδα όπου παρέστη στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης των Περιφερειακών Ενοτήτων Λευκάδας, Πρέβεζας και ‘Αρτας.

Στη δήλωση του ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων πως πρόκειται για «ένα έργο το οποίο, όπως είπε και ο Νίκος Ταχιάος, μας υποχρέωσε ως κυβέρνηση να “βουτήξουμε” βαθιά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι εξασφαλίζουμε την απαραίτητη χρηματοδότησή του.

Το λέω αυτό διότι ο αρχικός προγραμματισμός της κυβέρνησης ήταν να εντάξει το έργο αυτό στο Ταμείο Ανάκαμψης. Όταν όμως κατέστη εμφανές ότι, όσο γρήγορα κι αν τρέχουμε, δεν θα μπορούσαμε να τηρήσουμε τις ασφυκτικές προθεσμίες του Ταμείου Ανάκαμψης, πήραμε την πολιτική απόφαση να χρηματοδοτήσουμε το πολύ σημαντικό αυτό έργο εξ’ ολοκλήρου από εθνικούς πόρους».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως πρόκειται για «ένα είναι από τα μεγαλύτερα νέα έργα ύδρευσης στην πατρίδα μας«, καθώς «θα καλύψει τις ανάγκες 150 χιλιάδων συμπολιτών μας, πρωτίστως τις ανάγκες της Λευκάδας» και πως στόχος είναι «να δημιουργηθεί μία υποδομή ύδρευσης όλης αυτής της περιοχής, η οποία θα αντέξει στον χρόνο, θα αντέξει στις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και θα εξασφαλίσει για πολλές δεκαετίες βιώσιμη ανάπτυξη σε όλες τις περιοχές τις οποίες και θα καλύπτει».

Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος προς τους Περιφερειάρχες «επόμενος στόχος η ύδρευση της Κέρκυρας».

Η ταυτότητα του έργου ύδρευσης

Το νέο δίκτυο αγωγών, δεξαμενών και αντλιοστασίων, μήκους 104 χιλιομέτρων, θα εξυπηρετεί περισσότερους από 150.000 κατοίκους των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, αντικαθιστώντας τα υφιστάμενα υδραγωγεία, τα οποία δεν επαρκούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027.

Έχει σχεδιαστεί να καλύπτει τη μέγιστη ημερήσια ζήτηση της θερινής περιόδου, κατά την οποία ο πληθυσμός της περιοχής αυξάνεται απότομα, για περίοδο 40 ετών.

Με τη νέα υποδομή θα ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες που διαπιστώνονται σήμερα, οι οποίες υπολογίζονται στο 30%, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση πολύτιμων υδατικών πόρων, ενώ χάρη στην ορθολογική διανομή του νερού θα αντιμετωπιστούν φαινόμενα υπεράντλησης από γεωτρήσεις.

Κλιματική κρίση και υποδομές

Οσον αφορά την κλιματική κρίση και τις αλλαγές στους διαθέσιμους υδάτινους πόρους παγκοσμίως, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε: «Η κλιματική κρίση είναι πια μαζί μας. Βλέπετε τις συνέπειές της κάθε μέρα γύρω μας. Μία από τις συνέπειές της έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν είμαστε πια απολύτως βέβαιοι ότι αυτά τα οποία ίσχυαν στο παρελθόν για τις βροχοπτώσεις θα εξακολουθούν να ισχύουν στο μέλλον. Αυτό μας υποχρεώνει, όλες και όλους, να είμαστε διπλά προσεκτικοί στη διαχείριση του νερού.

Αυτό αφορά όλες και όλους: το κεντρικό κράτος, το οποίο κατασκευάζει υποδομές οι οποίες εξασφαλίζουν ελάχιστες διαρροές αλλά και καλή ποιότητα νερού, που ανακουφίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα της Λευκάδας από τις πολλές γεωτρήσεις. Αυτή η πρωτοβουλία αφορά όμως και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Δήμους και τις κοινότητες και τελικά τον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Πρέπει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε το νερό ως ένα πολύτιμο αγαθό. Να μην το σπαταλάμε αλόγιστα και να αλλάξουμε, θα έλεγα, συνολικά τη νοοτροπία μας για τον τρόπο με τον οποίο το καταναλώνουμε. Αυτό δεν αφορά μόνο το έργο αυτό, αφορά συνολικά ολόκληρη την πατρίδα μας».

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα έργα ανάπρυξης της περιοχής όπως η Αμβρακία Οδός:

«Ο δρόμος ο οποίος συνδέει την Αμφιλοχία με την Πρέβεζα, η Αμβρακία Οδός, έχει πια ολοκληρωθεί και παραδοθεί σε πλήρη λειτουργία από τον περασμένο Ιούνιο»

Και κατέληξε:« Είχα πει πριν από πέντε χρόνια ότι ο σκοπός μας είναι να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Το εργοτάξιο αυτό το βλέπουμε όπου και αν κοιτάξουμε γύρω μας σήμερα. Έχουμε περάσει πια από τη φάση της μελέτης και του σχεδιασμού στη φάση της υλοποίησης και της παράδοσης πολλών σημαντικών έργων εθνικής, περιφερειακής, τοπικής εμβέλειας, που κάνουν τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων καλύτερη».

Δηλώσεις Σταϊκούρα – Ταχιάου

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας επισήμανε τα εξής:

«Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η κάλυψη των σημερινών αλλά και των μελλοντικών υδατικών αναγκών των εξυπηρετούμενων περιοχών, αλλά και η μείωση της υπεράντλησης νερού από γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα να βελτιωθούν τα ποιοτικά αλλά και τα ποσοτικά χαρακτηριστικά των υδάτινων συστημάτων της περιοχής».

«Θα γλιτώσουμε απώλειες νερού, θα έχουμε την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευση νερού, θα μπορέσουμε να έχουμε περισσότερο έλεγχο στο νερό, κάτι που είναι πάρα πολύ βασικό στη διαχείριση αυτού του αγαθού που αφορά όλους μας», σημείωσε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button