ΕνημέρωσηΟικονομία

Μέσα στην εβδομάδα τροπολογία για αύξηση του ορίου στις 800.000 ευρώ – Galaksias Portal News

Το μεγάλο έλλειμμα στην προσφορά κατοικίας και οι υψηλές τιμές που αυτό προκαλεί, προβληματίζει την κυβέρνηση η οποία, όπως άλλωστε έχει ανακοινωθεί, θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά ακινήτων.

Η αρχή έχει γίνει με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και το σφίξιμο του φορολογικού κλοιού γύρω από τους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές ακινήτων, ενώ θα συνεχιστεί με την αύξηση του ορίου της τιμής για την απόκτηση της Gloden Visa και θα ολοκληρωθεί πιθανών και με άλλες παρεμβάσεις που θα δίνουν κίνητρα για να ανοίξουν κλειστά σπίτια.

Έτσι λοιπόν μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή η ρύθμιση για την αύξηση του ορίου απόκτησης της Golden Visa από τα 500.000 ευρώ στα 800.000 ευρώ που είναι σήμερα στα μεγάλα αστικά κέντρα και στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι το πρόγραμμα της Golden Visa έχει συμβάλει στην εκτόξευση των τιμών των ακινήτων και θέλει να περιορίσει την αγορά κατοικιών από ξένους, πριν οι τιμές φτάσουν σε επίπεδα τέτοια που θα δημιουργήσουν μία τεχνητή «φούσκα» σε περιοχές της Αττικής, ενώ παράλληλα να δώσει διέξοδο στην μεγάλο στεγαστικό πρόβλημα, το οποίο τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Με τις νέες παρεμβάσεις στις περιοχές που αποτελούν το «μαγνήτη» για τους ξένους επενδυτές, θα αυξηθεί το όριο στις 800.000 ευρώ. Οι περιοχές αυτές είναι ο βόρειος και ο νότιος τομέας της Αττικής, ειδικά το κομμάτι της παραλιακής Ριβιέρας, το κέντρο της Θεσσαλονίκης και η Χαλκιδική, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος από τις Κυκλάδες, η Ρόδος και η Πάτμος από τα Δωδεκάνησα, τα Χανιά από την Κρήτη αλλά και πολλές άλλες που βρίσκονται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

Στις υπόλοιπες περιοχές με «μεσαίο» ενδιαφέρον το όριο από 250.000 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέβει σε 400.000 ευρώ. ενώ όπου δεν καταγράφεται αξιοσημείωτη ζήτηση το όριο θα παραμείνει στις 250.000 ευρώ.

Σήμερα, το όριο των 500.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας με το πρόγραμμα της Golden Visa αφορά περιοχές του Βόρειου Τομέα της Αττικής και συγκεκριμένα Πεντέλη, Κηφισιά, Μεταμόρφωση, Χαλάνδρι, Αγία Παρασκευή, Βριλήσσια, Νέα Ιωνία, Ηράκλειο, Χολαργό, Παπάγου, Πεύκη, Λυκόβρυση και Μαρούσι. Στον Νότιο Τομέα ισχύει αντίστοιχα, τους δήμους Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Σμύρνης και Παλαιού Φαλήρου και στον Κεντρικό Τομέα τους Δήμους Αθηναίων, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Δάφνης Υμηττού. Επίσης μέχρι σήμερα μπορούσε κάποιος να αποκτήσει π.χ. δύο ακίνητα των 125.000 ευρώ, για να καλύπτει το όριο των 250.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από το 2021 έως το 2023 τα κεφάλαια που εισέρευσαν στη χώρα από το εξωτερικό μέσω της Golden Visa ξεπέρασαν συνολικά τα 4,3 δις. ευρώ ενώ τις υποβληθείσες αιτήσεις φθάνουν τις 14.875 και τις τελικές εγκρίσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα να διαμορφώνονται σε 7.387.

Σταθερά πρώτοι στην κατάταξη για την αγορά ακινήτων μέσω της Golden Visa είναι οι Κινέζοι ενώ σημαντική αύξηση καταγράφεται την τριετία 2021-2023 από τις χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και από το Ηνωμένο Βασίλειο. Την πρώτη δεκάδα στο τέλος του 2023 συνθέτουν οι εξής: Κίνα, Τουρκία, Λίβανος, Ιράν, Ηνωμένο Βασίλειο, Αίγυπτος, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ρωσία και Ουκρανία.

Στο μεταξύ υπάρχει η σκέψη, την οποία εξετάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Ενέργειας και Περιβάλλοντος, να δοθούν μία σειρά από κίνητρα για τα διατηρητέα ακίνητα, ώστε να αποτελέσουν ελκυστικές επενδύσεις για υποψήφιους αγοραστές.

Αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να αναλάβουν το τεράστιο κόστος αποκατάστασης ενός διατηρητέου, με αποτέλεσμα τα κτίρια αυτά σε ένα μεγάλο ποσοστό να έχουν περιέλθει σε κακή κατάσταση.

To άρθρο Golden Visa: Μέσα στην εβδομάδα τροπολογία για αύξηση του ορίου στις 800.000 ευρώ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button