Επικαιρότητα

Συνάντηση των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δημήτρη Βρύσαλη και Δημήτρη Δουλουφάκη με το Σύλλογο των ψαράδων του Ηρακλείου

Ο Δημήτρης Βρύσαλης και ο Δημήτρης Δουλουφάκης δήλωσαν τη στήριξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα δίκαια αιτήματα των ψαράδων και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις παρεμβάσεις σε περιφέρεια Κρήτης και δήμο Ηρακλείου

Με τον Σύλλογο των ψαράδων του Ηρακλείου συναντήθηκαν την Τρίτη 13 Φλεβάρη ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, Δημήτρης Βρύσαλης και ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ηρακλείου Δημήτρης Δουλουφάκης. Στη συνάντηση συμμετείχε και η Γενοβέφα Χουστουλάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

Στη διάρκεια της συζήτησης ο πρόεδρος του ΔΣ των ψαράδων του Ηρακλείου, Γιάννης Ανδρουλάκης, όπως και οι υπόλοιποι ψαράδες που ήταν παρόντες, έβαλαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τα οποία τους φέρνουν αντιμέτωπους με τη φτώχεια, τα προβλήματα επιβίωσης των οικογενειών τους και τη δυσκολία να συνεχίσουν το παραδοσιακό επάγγελμά τους, όταν ακόμη και για τα 75 – 80 μεροκάματα που κάνει τον χρόνο ο ψαράς δεν διασφαλίζεται η ψαριά, αλλά μόνο ζημιές και χασούρα. Συγκεκριμένα, η ληστρική φορολογία, τα τέλη κυκλοφορίας για τα σκάφη τους, τα υπέρογκα ποσά για τις ασφαλιστικές εισφορές, το κόστος των καυσίμων, όπως και το κόστος για δίχτυα, παραγάδια, κλπ., περιορίζουν το εισόδημα των μικρών ψαράδων. Επιπλέον, δεν υπάρχει πρόβλεψη αποζημίωσης των μεγάλων ζημιών, από τα εισβολικά είδη (κυρίως λαγοκέφαλο) και από τα προστατευόμενα είδη, ενώ παρά τις υποσχέσεις από κεντρικό και τοπικό κράτος, το πρόβλημα χειροτερεύει.

Σαν να μη φτάνουν αυτά, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) επιβάλλει χαράτσια για υπηρεσίες που δεν παρέχει (ανέλκυση- καθέλκυση σκαφών), ενώ οι ψαράδες πληρώνουν λιμανιάτικα, ακόμα και για τις ημέρες που τα σκάφη βρίσκονται στη στεριά για τη συντήρησή τους. Το νερό τιμολογείται με 3,5 ευρώ (6,5 ευρώ ήταν και κατέβηκε ύστερα από τη διεκδίκηση των ψαράδων) ενώ υπέρογκο είναι και το κόστος για ρεύμα. Πέρα από αυτά, οι ψαράδες έβαλαν ζητήματα που σχετίζονται με τις εξέδρες στο λιμάνι του Ηρακλείου που πρέπει να τους παραχωρηθούν για να δένουν με ασφάλεια τα καΐκια τους, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με τους σχεδιασμούς του δήμου και του ΟΛΗ για την περιοχή του λιμανιού, για τους οποίους θέλουν να έχουν γνώμη και να μην παίρνονται αποφάσεις χωρίς αυτούς.

Ο Δημήτρης Βρύσαλης και ο Δημήτρης Δουλουφάκης δήλωσαν τη στήριξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στα δίκαια αιτήματα των ψαράδων και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις παρεμβάσεις σε περιφέρεια Κρήτης και δήμο Ηρακλείου. Τόνισαν ότι οι βιοπαλαιστές ψαράδες, όπως η ίδια η πείρα τους δείχνει, δεν πρέπει να έχουν καμιά εμπιστοσύνη στις ανέξοδες υποσχέσεις της κάθε κυβέρνησης και περιφερειακής ή δημοτικής αρχής. Περιφέρεια και δήμος ως τοπικό κράτος βάζουν πλάτη στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων, υπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων. Οι δήθεν «σωτήρες» του λαού είναι δεσμευμένοι στην πολιτική της ΕΕ για να λυμαίνονται τους αλιευτικούς πόρους λίγοι μεγάλοι επιχειρηματίες, λίγες αλιευτικές εταιρείες για τον αφανισμό των βιοπαλαιστών ψαράδων.

Αυτή η πολιτική διαδοχικά όλων των κυβερνήσεων, είναι άδικη και εχθρική απέναντι στα συμφέροντα και τις ανάγκες όχι μόνο των ψαράδων, αλλά και των αγροτών, που κινητοποιούνται μαχητικά και στην Κρήτη όπως σε όλη τη χώρα, των εργαζομένων, της νέας γενιάς, όλου του λαού, τόνισαν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Όλοι βιώνουμε καθημερινά τα ίδια προβλήματα, αγχωνόμαστε για την ακρίβεια που χτυπάει κόκκινο, για το πώς θα μπορέσουμε να ζήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή. Γι’ αυτό χρειάζεται να δυναμώσει ο κοινός οργανωμένος και συντονισμένος αγώνας για τα προβλήματά μας, για το δίκιο μας.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button