ΕνημέρωσηΟικονομία

Προϋπολογισμό 4 ετών θα καταθέσει η Ελλάδα στην ΕΕ – Galaksias Portal News

Την επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει στην ΕΕ μεσοπρόθεσμο σχέδιο προϋπολογισμού τετραετούς διάρκειας χωρίς να λάβει την τριετή παράταση, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα της Βουλής.

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπογράμμισε την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης πως θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους χρέους και πρωτογενών πλεονασμάτων εντός του πλαισίου του τετραετούς προϋπολογισμού χωρίς να χρειαστεί να αιτηθεί παράταση για 3 χρόνια, όπως προβλέπουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες που αναμένουν την τελική τους έγκριση από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να τεθούν σε εφαρμογή, βάσει σχεδίου, από τον Μάιο.

Ο υπουργός χαρακτήρισε ικανοποιητική την συμφωνία που έχει καταρχήν επιτευχθεί για το νεο Σύμφωνο Σταθερότητας τον Φεβρουάριο στα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να θέτουμε υπέρμετρους και άκαμπτους περιορισμούς που θα απειλήσουν την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας», συμπληρώνοντας: «ναι σε ξεκάθαρους δημοσιονομικούς κανόνες, όχι σε ζουρλομανδύα όπως είχε πει παλιά ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι», τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας σε σχέση με τις δαπάνες:

«Θα ορίζουμε πόσα θα δαπανούμε κάθε χρόνο για να μειώνεται σταθερά το χρέος και αυτό θα καταγράφεται σε λογαριασμό ελέγχου. Καλύτερη εκτέλεση επί του στόχου των δαπανών για ένα έτος θα δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για τα επόμενα έτη.

Αν για παράδειγμα θέσουμε ως στόχο αύξηση πρωτογενών δαπανών 2% και τελικά έχουμε αύξηση 1,5% αυτό σημαίνει ότι θα μας απομείνει ένα 0,5% που θα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια. Αντίστροφα χειρότερη εκτέλεση δαπανών θα αφαιρεί χώρο από τα επόμενα έτη», επεσήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Έτσι, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως η υπέρβαση του ορίου των δαπανών στο τέλος κάθε έτους, δεν θα σημαίνει αλλαγή του στόχου, με το οικονομικό επιτελείο να προσδοκά σε μία ισορροπία, αποθαρρύνοντας την υπερμετρη αύξηση δαπανών σε καλές περιόδους και τα υπερβολικά μέτρα στις κακές εποχές.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός στην τοποθέτηση του περιέγραψε τους 5 άξονες για τη δημοσιονομική πολιτική:

  • Δημοσιονομικοί κανόνες
  • σταδιακός περιορισμός ελλειμμάτων και χρέους
  • δημοσιονομικοί  στόχοι με ευελιξία
  • στήριξη ιδιωτικών πρωτοβουλιών
  • ρήτρες διαφυγής.

Ο Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ακόμα τις εκκρεμότητες που έχει η χώρα και αφορούν στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, ένωση κεφαλαιαγορών, εμβάθυνση στην ενιαία αγορά,  στροφή στην καινοτομία και ευρωπαϊκή πολιτική των προμηθειών.

To άρθρο Xατζηδάκης: Προϋπολογισμό 4 ετών θα καταθέσει η Ελλάδα στην ΕΕ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button