ΕνημέρωσηΟικονομία

Προ των πυλών το νέο, ενισχυμένο και ευέλικτο πρόγραμμα – Galaksias Portal News

Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» λήγει στις 30 Απριλίου 2024. Στην κυβέρνηση είναι ικανοποιημένοι γιατί αξιοποιήθηκαν κονδύλια, ωστόσο, ήδη στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχεδιάζουν το νέο, πιο ευέλικτο και ενισχυμένο, πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης, το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3».

Το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο μετά το Απρίλιο. Πλην όμως, είναι πολύ πιθανό να δούμε την επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου να αυξάνεται πάνω από τα 8.000 ευρώ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς το νέο πλάνο φαίνεται να προβλέπει αυξημένο προϋπολογισμό και ενισχυμένο μπόνους απόσυρσης.

Το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» αναμένεται να είναι πιο ευέλικτο, κάτι που ίσως σημαίνει μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να γίνει πιο εύκολη η διαδικασία της αγοράς κάποιου ηλεκτρικού οχήματος. Ο ερχομός του «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» αναμένεται ακόμη και πριν το καλοκαίρι. Βάσει όσων επεσήμανε πρόσφατα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, το βασικό χαρακτηριστικό του επόμενου προγράμματος για την ηλεκτροκίνηση θα είναι το ενισχυμένο κίνητρο απόσυρσης παλαιών οχημάτων.

Θα έχει αυξημένο προϋπολογισμό, θα πριμοδοτούνται περισσότερο οι επιδοτήσεις που θα αφορούν και απόσυρση οχημάτων και θα αφαιρούν παλαιά οχήματα από την κυκλοφορία.

Επί της ουσίας το «Κινούμε Ηλεκτρικά 3» ήδη σχεδιάζεται, έχουν εξασφαλιστεί περισσότεροι πόροι και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επιθυμούν συντομότερες διαδικασίες και να υπάρξει μεγαλύτερη σύνδεση των επιδοτήσεων με την ανανέωση του στόλου.

Όπως αναφέραμε, προβλέπεται ενίσχυση της σύνδεσης της ηλεκτροκίνησης με την απόσυρση οχημάτων, δηλαδή υψηλότερα κίνητρα. Σήμερα (6.4.2024) δίνεται πρόσθετη επιδότηση 1.000 ευρώ σε όποιον προχωρούσε και σε απόσυρση του οχήματός του, με το ποσό το ποσό να αναμένεται να αυξηθεί.

Στόχος του υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, με την βαθμιαία απόσυρση για ένα κομμάτι του στόλου που είναι μεγάλης ηλικίας.

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν σενάρια και πληροφορίες ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θέλει να αυξήσει το ποσό της επιδότησης κατά 3.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και να ανέρχεται στις 11.000 ευρώ από τις 8.000 ευρώ, αλλά και να βάλει συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

 Πάντως, ακόμα από το υπουργείο δεν έχουν «ανοίξει τα χαρτιά» τους, βλέποντας τις ατέλειες των προηγούμενων δύο προγραμμάτων, ώστε να υπάρχει επιτάχυνση των διαδικασιών εκταμίευσης πόρων.

Αναφερόμενος στο υφιστάμενο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχουν δοθεί σε 5.000 περίπου δικαιούχους 16 εκατ. ευρώ από το καλοκαίρι και μετά και εντός έξι μηνών, όταν το πρόγραμμα «Κινούμε Ηλεκτρικά 1» είχε δώσει 10 εκατ. στο προηγούμενο διάστημα.

 Ωστόσο, από το υπουργείο επισημαίνουν ότι οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι δικαιολογώντας το κλείσιμο της πλατφόρμας σε ελάχιστο χρόνο. Το υφιστάμενο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» έχει συνολικό ύψος 65 εκατ. ευρώ.

To άρθρο «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»: Προ των πυλών το νέο, ενισχυμένο και ευέλικτο πρόγραμμα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button