ΕνημέρωσηΠολιτική

Μητσοτάκης στο CNNi: Η Ελλάδα έβαλε τάξη και επέστρεψε δυνατή – Έχουμε πλεόνασμα και μειώσαμε φόρους

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο του CNN και στον δημοσιογράφο Richard Quest παραχωρεί αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κλείσιμο μιας γεμάτης ημέρας συναντήσεων στο Λονδίνο που ενισχύουν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Βρετανίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανοίγει τα «χαρτιά» του για μια σειρά από θέματα που θα τεθούν επί τάπητος στην αυριανή (3/13, 10:45 τοπική) συνάντηση κορυφής με τον Βρετανό ομόλογό του, Κιρ Στάμερ στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο πρωθυπουργός μέσα στην ημέρα είχε επαφές που εντάσσονται σε ένα σκηνικό κρίσιμων γεωπολιτικών εξελίξεων, με το βλέμμα να είναι εστιασμένο κατά κύριο λόγο στο Ουκρανικό, τη Μέση Ανατολή, αλλά και στο θέμα των «Γλυπτών του Παρθενώνα», ένα διαρκές αίτημα το οποίο συζητείται με το Βρετανικό Μουσείο.

Εν μέσω δύο ανοιχτών μετώπων πολέμου σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ελληνική πρόταση στην Ευρώπη για κοινό ταμείο χρηματοδότησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τονίζοντας ότι η ασφάλεια και άμυνα πρέπει να μπουν ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ.

«Θα έπρεπε να έχουμε ακούσει το ξυπνητήρι πολύ πριν τις αμερικανικές εκλογές» τόνισε, αναφερόμενος στην Ευρώπη, ενώ εκτίμησε πως η έκθεση Ντράγκι αναδεικνύει κρίσιμα ζητήματα για την στρατηγική αυτονομία.

«Οι προτάσεις μας έχουν συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπάρχει momentum, είμαστε σε σημείο καμπής και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις π.χ. για το αν θα ξοδέψουμε περισσότερα για την άμυνα, όχι μόνο ατομικά, αλλά και συλλογικά.

Θα μπορέσουμε να κάνουμε την πράσινη μετάβαση, αλλά παράλληλα να αντιμετωπίσουμε και τα ζητήματα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας; Κάποιες αποφάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν κοινό δανεισμό και ανάληψη χρέους, άλλες αφορούν κανονιστικές απλοποιήσεις» υπογράμμισε.

«Δεν μπορούμε να διαλέγουμε ό,τι μας βολεύει από την Έκθεση Ντράγκι» συνέχισε. «Αν κάποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με πλειοψηφία (σ.σ. όχι ομοφωνία), ενδεχομένως πρέπει να είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε ειλικρινά».

«Η κρίση ήταν εδώ και απλά πολλοί δεν ήθελαν να την αντιμετωπίσουν. Οι τιμές ενέργειες, η αδυναμία να διαμορφώσουμε ένα οικοσύστημα τεχνολογίας. Οι καμπάνες ηχούσαν δυνατά πριν από τις αμερικανικές εκλογές.

Η αλλαγή στην κυβέρνηση και η νέα εποχή Τραμπ μπορεί να αποτελέσει την ώθηση για να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα που επιλέξαμε να αγνοήσουμε και να προχωρήσουμε στις αλλαγές που προσδοκά η Ευρώπη» υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για την κυβερνητική κρίση σε Γαλλία και Γερμανία και την σταθερότητα, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Είμαι ένας από τους λίγους στο Συμβούλιο που έχει δουλέψει με τον πρόεδρο Τραμπ. Εκπροσωπώ μια χώρα που έχει πετύχει ένα αξιοθαύματο comeback. Σε πολλές χώρες υπάρχουν ζητήματα με τους προϋπολογισμούς.

Η Ελλάδα έχει πλεονάσματα, άλλες χώρες αυξάνουν φόρους, ενώ εμείς μειώνουμε. Εμείς προσερχόμαστε στο τραπέζι, έχοντας βάλει τα του οίκου μας σε τάξη».

Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είχε πρωτοστατήσει και στη δημιουργία ενός κοινού ταμείου ανάκαμψης όταν πριν από τέσσερα χρόνια πολεμούσαμε τον covid-19. Κανείς δεν πίστευε την εξέλιξη που είχε και εκείνη η μάχη. Τελικά όμως δικαιωθήκαμε όσοι αιτούμασταν το κοινό αυτό ευρωπαϊκό πρόγραμμα αντιμετώπισης των έκτακτων καταστάσεων που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια Κορωνοϊού».

Το «γεμάτο» πρόγραμμα της Δευτέρας

Ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε το απόγευμα (2/12) τον κύκλο των επαφών του με επενδυτές, προτάσσοντας τις επενδυτικές και αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα. Στο υπερσύγχρονο μετρό της Θεσσαλονίκης ως μια εικόνα του μέλλοντος αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε επενδυτές στο ελληνικό επενδυτικό συνέδριο που συνδιοργάνωσαν Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο, περιγράφοντας το όραμά του για την Ελλάδα και θέτοντας τις τρεις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, βρέθηκε και στο ειδικό κλειστό workshop που οργάνωσε το Ινστιτούτο Μπλερ, όπου επισήμανε πως: «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή της επανάστασης της τεχνητής νοημοσύνης».

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button