ΕνημέρωσηΠολιτική

Έχουμε από τους πιο αυστηρούς όρους στον κόσμο, έχουν γίνει 73.000 αιτήσεις

«Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει τους αυστηρότερους όρους και προϋποθέσεις για την επιστολική ψήφο» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, υποστηρίζοντας την τροπολογία με τις διατάξεις για την διαδικασία εφαρμογής της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που συζητείται στην Ολομέλεια.

Ο κ. Λιβάνιος, υπογράμμισε ότι «σε σχέση με όσα ισχύουν σε όλες τις άλλες χώρες του κόσμου, η Ελλάδα έχει τους αυστηρότερους όρους και προϋποθέσεις για την επιστολική ψήφο, με πιστοποίηση, πιστοποίηση κινητού, με υποχρέωση ελέγχου ταυτοποίησης κατά την παράδοση του φακέλου, με έλεγχο ταυτότητας κατά την παραλαβή του, όλο το κύκλωμα είναι το πιο αυστηρό που υπάρχει». Ο αναπληρωτής υπουργός, ενημέρωσε το κοινοβουλευτικό Σώμα, ότι έχουμε ξεπεράσει τις 73.000 αιτήσεις εκλογέων επιστολικής ψήφου και σημείωσε πως «ο αριθμός των εκλογέων του εξωτερικού που έχουν εγγραφεί, είναι ο μεγαλύτερο που υπήρξε ποτέ και αυτό κάτι δείχνει… ο ημερήσιος ρυθμός κινείται περί τις 4.000 ημερησίως, άρα να μην προσβάλλουμε τους πολίτες που επιλέγουν την επιστολική ψήφο».

Σχετικά με τις συνεδριάσεις για την διακομματική επιτροπή, είπε πως «έχει κάνει σε πολύ καλό κλίμα δύο συνεδριάσεις. Στην δεύτερη συνεδρίαση παρούσα ήταν και η πρόεδρος του ΕΣΡ, όπου συζητήθηκαν και θέματα προετοιμασίας και προβολής των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο. Επίσης έχει οριστεί και ένα πλαίσιο για τις εργασίες της διακομματικής επιτροπής για το επόμενο διάστημα, ώστε να πάμε όσο το δυνατόν πιο ομαλά και με καθαρούς κανόνες στις προσεχείς εκλογές της 9ης Ιουνίου».

Επί των διατάξεων της τροπολογίας, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε πως «από τη Δευτέρα είναι έτοιμη η εφαρμογή, και μέχρι τις 19 Απριλίου: δέκα ημέρες ουσιαστικά, για να προσέλθουν όσοι από τους 13.300 περίπου κοινοτικοί εκλογείς στα ΚΕΠ της χώρας, προκειμένου να κάνουν αίτηση εφόσον θέλουν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ώστε να είμαστε συμβατοί και με την ορολογία “ίδιοι όροι και προϋποθέσεις ” που αναφέρεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο»

Για την διάταξη της μείωσης της ποινικής ρήτρας, σε όσες ταχυμεταφορικές εταιρείες δεν παραδώσουν έγκαιρα επιστολική ψήφο, ο κ. Λιβάνιος είπε ότι στο νομοσχέδιο «τέθηκε μια φιλόδοξη θα έλεγα ποινική ρήτρα. Οι εταιρείες του εξωτερικού όμως που συνεργάζονται με τις ελληνικές εταιρείες ταχυμεταφορών, δεν την δέχονται, οπότε αναγκαζόμαστε να την αναπροσαρμόσουμε. Επίσης, ενσωματώνουμε και μια πρόσφατη αλλαγή της Εθνικής Αρχικής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για την ταυτοποίηση, που εισάγεται η δυνατότητα ταυτοποίησης ενός παραλήπτη ταχυδρομικού αντικειμένου με PIN που θα αποστέλλεται στο πιστοποιημένο κινητό που έχει δηλωθεί στην εφαρμογή και έχει πιστοποιηθεί με διπλό έλεγχο».

«Προφανώς, δεν αίρεται η υποχρέωση για ταυτοπρόσωπη ή εξουσιοδοτημένη παραλαβή του φακέλου και προφανώς δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά την ίδια την διαδικασία» σημείωσε ο κ. Λιβάνιος.

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «έχουν προκύψει κάποια θέματα σχετικά με την προετοιμασία της ίδιας της διαδικασίας των εκλογών, ενόψει της πρώτης φοράς που θα έχουμε επιστολική ψήφο και είναι το θέμα που έχουμε με εμπόλεμες χώρες (ευτυχώς είναι περιορισμένος ο αριθμός των χωρών αυτών). Αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να πάει σε αυτούς τους ομογενείς ταχυμεταφορική εταιρεία, αλλά ελπίζουμε ότι ο αριθμός αυτός των ψηφοφόρων θα είναι πολύ μικρός. Στην τροπολογία ακόμη προβλέπονται και οι προτάσεις του Αρείου Πάγου για τον τρόπο ενημέρωσης των δικαστικών λειτουργών, για τον ορισμό των εφορευτικών επιτροπών και τίθεται και η δυνατότητα της ηλεκτρονικής τους ενημέρωσης».

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν υπήρξε διαρροή email αποδήμων που γράφτηκαν για να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο και εάν υπήρχε υπεύθυνος DPO στο υπουργείο Εσωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε ότι «έχουν συζητηθεί τέσσερις επίκαιρες ερωτήσεις στην ολομέλεια και έχουν δοθεί απαντήσεις, διεξάγονται και είναι σε εξέλιξη τρεις έρευνες από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων, την εισαγγελία και την Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου του ΥΠΕΣ. Σαφώς, επίσης, υπάρχει υπεύθυνος επεξεργασίας DPO, αυτό είναι δημόσια γνωστό και μπορείτε να το δείτε, καθώς υπάρχει και στο site αυτή η πληροφορία, είναι δημόσια και μπορείτε να την δείτε».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button