ΕνημέρωσηΤεχνολογία

Καλά και κακά νέα – Galaksias Portal News

Ο πόνος στη μέση είναι μια κύρια αιτία αναπηρίας σε όλο τον κόσμο, με περισσότερους από 570 εκατομμύρια ανθρώπους να επηρεάζονται. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης για τον πόνο στη μέση ήταν 134,5 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 1996 και 2016 και το κόστος αυξάνεται.

«Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα επεισόδια οσφυαλγίας ανακάμπτουν, και αυτό συμβαίνει ακόμα κι αν έχετε ήδη πόνο στην πλάτη ή στη μέση για μερικούς μήνες», λέει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας Lorimer Moseley. «Τα κακά νέα είναι ότι από τη στιγμή που έχετε πόνο για περισσότερους από μερικούς μήνες, η πιθανότητα ανάρρωσης είναι πολύ μικρότερη. Αυτό μας θυμίζει ότι αν και σχεδόν όλοι βιώνουν πόνο στην πλάτη, μερικοί άνθρωποι τα πάνε καλύτερα από άλλους, αλλά εμείς δεν το καταλαβαίνουμε απόλυτα το γιατί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συστηματική ανασκόπηση και η μετα-ανάλυση, που διεξήχθη από μια διεθνή ομάδα ερευνητών, περιελάμβανε 95 μελέτες με στόχο την κατανόηση της κλινικής πορείας της οξείας (κάτω από 6 εβδομάδες), της υποξείας (6 έως λιγότερο από 12 εβδομάδες) και της επίμονης (12 έως λιγότερο από 52 εβδομάδες) κατάστασης του πόνου στην πλάτη ή στη μέση.

Για τα άτομα με νέο πόνο στην πλάτη και τη μέση, ο πόνος και τα προβλήματα κινητικότητας μειώθηκαν σημαντικά τις πρώτες 6 εβδομάδες, αλλά στη συνέχεια η ανάκαμψη επιβραδύνθηκε.

«Αυτά τα ευρήματα καθιστούν σαφές ότι ο πόνος μπορεί να επιμείνει ακόμα και όταν ο αρχικός τραυματισμός έχει επουλωθεί», λέει ο καθηγητής Moseley. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πόνος σχετίζεται με υπερευαισθησία του συστήματος πόνου, όχι με συνεχή τραυματισμό. Αυτό σημαίνει ότι εάν έχετε χρόνιο πόνο -για περισσότερους από μερικούς μήνες- τότε είναι καιρός να κάνετε μια νέα προσέγγιση για να γίνετε καλύτερα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνει ότι υπάρχουν νέες θεραπείες που βασίζονται στην εκγύμναση τόσο του εγκεφάλου όσο και του σώματος που «επικεντρώνονται στην κατανόηση πρώτα ότι ο χρόνιος πόνος στην πλάτη δεν είναι ένα απλό πρόβλημα, γι’ αυτό δεν έχει μια απλή λύση και στη συνέχεια στη σταδιακή μείωση της ευαισθησίας του συστήματος πόνου αυξάνοντας παράλληλα τη λειτουργία και τη συμμετοχή σας σε σημαντικές δραστηριότητες».

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι ο εντοπισμός της επιβράδυνσης της ανάρρωσης σε άτομα με υποξεία οσφυαλγία είναι σημαντικός, ώστε να μπορεί να κλιμακωθεί η φροντίδα και να μειωθεί η πιθανότητα επίμονου πόνου.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα στις θεραπείες για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτής της κοινής και εξουθενωτικής πάθησης και για την καλύτερη κατανόηση της σε άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών και άνω των 60 ετών.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button