ΕνημέρωσηΟικονομία

Γιατί η Lamda Development προωθεί δύο mega Malls στο Ελληνικό – Ποιοι κατασκευαστές διεκδικούν συμβόλαια 700 εκατ. ευρώ

Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης φαίνεται να έχουν τα εμπορικά κέντρα (Shopping Malls) στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με παρουσίαση της Lamda Development, που αφενός διαχειρίζεται ήδη μεγάλα Malls (The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos, Designer Outlet Athens), αφετέρου προωθεί δύο μεγάλες επενδύσεις στο Ελληνικό (Vouliagmenis Mall, Riviera Galleria) στον συγκεκριμένο τομέα εμπορικών κέντρων, στην Ελλάδα καταγράφεται αναλογία 56 τ.μ. ανά χίλιους κατοίκους, σε μεγάλη απόσταση από άλλες αγορές. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Lamda Development, στη Σερβία συναντάμε αναλογία 88 τ.μ. σε εμπορικά κέντρα ανά χίλιους κατοίκους, στις επίσης βαλκανικές χώρες Βουλγαρία και Ρουμανία 103 – 107 τ.μ. ανά χίλιους κατοίκους. Σε χώρες όπως η Γερμανία συναντάμε αναλογία 177 τ.μ. χώρων Malls ανά χίλιους κατοίκους, στην Ιταλία 229 τ.μ. / χίλιους κατοίκους και στην Ισπανία 248 τ.μ. / χίλιους κατοίκους. Στις Σκανδιναβικές χώρες, η ίδια αναλογία είναι 229 τ.μ. / χίλιους κατοίκους στην Σουηδία, 464 τ.μ. / χίλιους κατοίκους στη Φινλανδία και 857 τ.μ. ανά χίλιους κατοίκους στη Νορβηγία.

Νούμερα που δείχνουν ότι η Lamda Development «βλέπει» τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. Για αυτό και στο Ελληνικό προωθεί δύο νέες υποδομές, το Vouliagnenis Mall στο βόρειο τμήμα της έκτασης (Λ. Βουλιαγμένης, προς το Μετρό), και το Riviera Galleria στο μέτωπο του Αγ. Κοσμά. Πρόκειται για δύο εμπορικά κέντρα εκτιμώμενου συνολικού κόστους περίπου 700 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2027 και 2026 αντίστοιχα. Μάλιστα, μέσα στο 2024 αναμένεται να εκκινήσουν οι κύριες εργασίες. Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη η Lamda Development συνεργάζεται νε τον όμιλο ΑΒΑΞ για το τελικό σχέδιο, το κόστος και το μοντέλο ανάπτυξης του Vouliagnenis Mall, που είναι και το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό, άνω των 500 εκατ. ευρώ. Η ΑΒΑΞ λειτουργεί ως «σύμβουλος» ανάπτυξης, προσδοκώντας να πάρει και το συμβόλαιο της κατασκευής. Αλλιώς, αυτό μπορούν να το διεκδικήσουν οι ΤΕΡΝΑ (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), ΑΚΤΩΡ (όμιλος Intrakat) με ξένους συνεργάτες. Οσον αφορά στο Riviera Galleria, τη σύμβαση διεκδικούν οι  ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ και Intrakat-ΑΚΤΩΡ. Σε αυτό το μέτωπο υπάρχουν πληροφορίες ότι η ΜΕΤΚΑ (όμιλος Μυτιληναίος) είναι κοντά στο να επιλεγεί από τη Lamda ως ανάδοχος κατασκευαστής του παραλιακού Mall.

Για την ιστορία, το Vouliagmenis Mall (50% μεγαλύτερο από το The Mall Athens), θα έχει χώρους περίπου 90.000 τ.μ. (αν γίνει η ανάπτυξη όπως αρχικά προβλέπονταν γιατί τα κόστη έχουν ανέβει), ενώ θα φιλοξενεί περί τα 280 καταστήματα, όπως και χώρους γραφείων. Το πολυτελές Riviera Galleria θα έχει ωφέλιμη επιφάνεια σχεδόν 19.000 τ.μ. και περίπου 100 εμπορικά καταστήματα και χώρους εστίασης/ψυχαγωγίας.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button