ΕνημέρωσηΟικονομία

Κάλεσμα Σι Τζινπίνγκ στους αμερικάνους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Κίνα

Συναντήθηκε εχθές (26.3.2024) στο Πεκίνο με εκπροσώπους των αμερικανικών επιχειρήσεων, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, καθώς η Κίνα προσπαθεί να αποκτήσει την οικονομική εμπιστοσύνη και να διατηρήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ σε σταθερή βάση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Ανάμεσα στους αμερικάνους επιχειρηματίες της στρατηγικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας, που συναντήθηκε ο Κινέζος ηγέτης βρέθηκε ο Στίβεν Σβάρτσμαν της Blackstone και ο Κριστιάνο Αμόν της Qualcomm. Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας CCTV κατονόμασε τα στελέχη που ήταν παρόντα και δήλωσε ότι έβγαλαν μια ομαδική φωτογραφία πριν από την εκδήλωση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μιάμιση ώρα, με τους αντιπροσώπους να θέτουν ερωτήσεις και τον Σι να απαντά σε αυτές. Ο Σι είπε ότι δεν βλέπει την ανάγκη να αποσυνδεθούν η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο και ότι θέλει οι αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Κίνα, είπε το πρόσωπο.

Ο Σι αναγνώρισε επίσης ζητήματα με την εγχώρια οικονομία, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι μπορούν να τα χειριστούν και ότι η κινεζική οικονομία δεν έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της, είπε το άτομο, περιγράφοντας τις συνομιλίες ως ανοιχτές και ειλικρινείς.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό των λεπτομερειών της συνάντησης. Δήλωσε κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης εχθές (26.3.2024) ότι ο Σι είχε δηλώσει τη θέση της Κίνας στους διευθύνοντες συμβούλους.

Το Πεκίνο προσπαθεί να δείξει ότι καλωσορίζει τις ξένες επιχειρήσεις, αλλά οι κλυδωνιζόμενες εντάσεις με την Ουάσινγκτον, η ασταθής οικονομική ανάκαμψη και οι επιδρομές σε εταιρείες συμβούλων έχουν μειώσει τον ενθουσιασμό των επενδυτών. Για τα παγκόσμια στελέχη, η συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να υπογραμμιστεί το ενδιαφέρον για συμμετοχή στην κινεζική αγορά παρά την εμβάθυνση των γεωπολιτικών εντάσεων και τις κινήσεις στην Κίνα να ευνοήσει τους τοπικούς ανταγωνιστές.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει «να αναζητήσουν κοινό έδαφος στα μείζονα ζητήματα, διατηρώντας τις διαφορές τους στα δευτερεύοντα», δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με το κείμενο της συνάντησης.

«Η μεταρρύθμιση της Κίνας δεν θα σταματήσει και το άνοιγμά της το ίδιο», είπε. Η χώρα σχεδιάζει «σημαντικά μέτρα για τη συνολική εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων» και τη δημιουργία ενός «επιχειρηματικού περιβάλλοντος πρώτης κατηγορίας», πρόσθεσε.

Άλλοι συμμετέχοντες στην αμιγώς ανδρική συνάντηση είναι ο Raj Subramaniam, διευθύνων σύμβουλος της FedEx, ο Evan Greenberg, διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής εταιρείας Chubb, ο Stephen Orlins, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τις Σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, ο Craig Allen, πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΗΠΑ-Κίνας και ο Mark Carney, πρόεδρος της Bloomberg.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button