ΑθλητικάΕνημέρωση

Ποια ακίνητα αφορά – Galaksias Portal News

Την ευκαιρία να ανακαινίσουν τα σπίτια τους, που παραμένουν κλειστά και στη συνέχεια να τα νοικιάσουν, θα έχουν σύντομα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω-Ενοικιάζω».

Στόχος του μέτρου – μεταξύ άλλων – είναι να «πέσουν» άδεια ακίνητα στην αγορά, κάτι που θα ρίξει τις τιμές των ενοικίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

To μέτρο εντάσσεται σε μια γενικότερη δέσμη με παρεμβάσεις από την κυβέρνηση και κυρίως από τα συναρμόδια υπουργεία, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αλλά και το Yπουργείο Εργασίας, παρεμβάσεις οι οποίες έχουν στόχο να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων στην αγορά, κυρίως για οικογένειες, νέους ανθρώπους, νέα ζευγάρια, οι οποίοι σήμερα δυσκολεύονται να βρουν στέγη για ενοικίαση και όταν βρίσκουν, είναι αρκετά ακριβή.

Αυτό λοιπόν το μείγμα, δηλαδή της δυσκολίας να βρει κάποιος στέγη αλλά και των υψηλών ενοικίων, θέλει να το ανατρέψει η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και έχει στόχο να ρίξει στην αγορά περίπου 12.500 κενές κατοικίες, οι οποίες όμως θα πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις.

Για παράδειγμα, τα σπίτια δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερα των 100 τετραγωνικών μέτρων και θα πρέπει να βρίσκονται σε οικιστική περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν λοιπόν κάποιος ιδιοκτήτης ενός τέτοιου ακινήτου θέλει να το επισκευάσει ή να το ανακαινίσει, αν μπει σε αυτό το πρόγραμμα, θα λάβει επιδότηση από το κράτος 40% επί των δαπανών που θα κάνει, για εργασίες και για υλικά. Η ανώτατη επιδότηση είναι τα 10.000 ευρώ.

Βασική προϋπόθεση βέβαια οι εργασίες και τα υλικά να έχουν όλα αγοραστεί με κανονικά τιμολόγια, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά. Αποκλείεται δηλαδή, η περίπτωση κάποιος να ανακαινίσει το ακίνητό του με μαύρο χρήμα και χωρίς αποδείξεις.

Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης αφού θα κάνει την ανακαίνιση, είναι απαραίτητο να νοικιάσει για τρία χρόνια το ακίνητο και ο τρόπος που αποδεικνύεται αυτό είναι όταν θα υποβάλει τα τιμολόγια για να λάβει την επιδότηση, να υποβάλει μαζί και το ηλεκτρονικό μισθωτήριο, το οποίο αποδεικνύει ότι έχει βρει ήδη το άτομο ή τα άτομα που θα νοικιάσει το σπίτι. Έχει βρει λοιπόν τον επόμενο ενοικιαστή και επιβεβαιώνεται ότι τον έχει βρει από ηλεκτρονικό μισθωτήριο, το οποίο θα πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον τρία χρόνια.

Ο ιδιοκτήτης

Βέβαια οι ιδιοκτήτες από την πλευρά τους, θα πρέπει να έχουν κυριότητα ή επικαρπία του ακινήτου τουλάχιστον 50%, θα πρέπει να μην έχουν οικογενειακό εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ και να μην έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Τέλος, θα πρέπει το ακίνητο το οποίο ο ιδιοκτήτης θα ανακαινίσει και στη συνέχεια θα το «ρίξει» στην αγορά για ενοικίαση, τα προηγούμενα τρία χρόνια να ήταν κενό και εντελώς αχρησιμοποίητο.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button