ΕνημέρωσηΟικονομία

Με ποιους όρους θα γίνει η τρίτη δημοπρασία αποθήκευσης ενέργειας – Το καλοκαίρι ο διαγωνισμός για έργα ΑΠΕ

Στην ίδια κατεύθυνση όπως οι πρώτοι δύο επιτυχημένοι διαγωνισμοί αποθήκευσης ενέργειας θα είναι και ο τρίτος που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου με προσφερόμενη ισχύ 300 MW.

Όπως δήλωσε προ ημερών σε συνέδριο ο Ιωάννης Χαραλαμπίδης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης ΑΠΕ & Αποθήκευσης της ΡΑΑΕΥ, ο τρίτος διαγωνισμός θα αφορά έργα αποθήκευσης ενέργειας σε δήμους της Δυτικής Μακεδονίας, σε πρώην λιγνιτικές περιοχές, ενώ πρόκειται να ενταχθούν και άλλες περιοχές, έπειτα από εισήγηση που θα υποβάλει ο ΑΔΜΗΕ και αφού ακολουθήσει τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης για να συμπεριληφθούν.

Στην τρίτη κατά σειρά δημοπρασία θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν οι επιλαχόντες των δύο προηγούμενων διαγωνισμών. Επιπλέον, τα επίπεδα, τόσο της λειτουργικής, όσο και της επενδυτικής ενίσχυσης αναμένονται τα ίδια με τον δεύτερο διαγωνισμό.

Μιλάμε, δηλαδή, για επενδυτική ενίσχυση ύψους 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ και ένα «ταβάνι» των προσφορών στα 115.000 ευρώ ανά μεγαβάτ ανά έτος για την επιδότηση.

Πέραν της αποθήκευσης, ο κ. Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε και στον επόμενο διαγωνισμό για έργα ΑΠΕ, ο οποίος αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στο καλοκαίρι. Δήλωσε σχετικά ότι μέσω της επερχόμενης υπουργικής απόφασης θα αφορά και έργα ΑΠΕ με μπαταρία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ΥΠΕΝ έχει δηλώσει πως στο εξής θα ανεβάσει το ποσοστό περικοπών παραγωγής που θα δέχονται όσα έργα πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς με παράλληλη πρόβλεψη εγκατάστασης μπαταρίας ώστε να ελευθερωθεί χώρος στο δίκτυο.

Η σχετική απόφαση με τις επίμαχες λεπτομέρειες αναμένεται με ενδιαφέρον από την αγορά. 

To άρθρο Με ποιους όρους θα γίνει η τρίτη δημοπρασία αποθήκευσης ενέργειας – Το καλοκαίρι ο διαγωνισμός για έργα ΑΠΕ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button