Τρόπος Ζωής

Απαγόρευση δανεισμού των βιβλίων της και μπλόκο στις πληρωμές – Galaksias Portal News

Ο εκδοτικός οίκος ACT σταμάτησε να καταβάλει τις αμοιβές της από τα συγγραφικά δικαιώματα στη γνωστή Ρωσίδα δημοσιογράφο Λουντμίλα Ουλίτσκαγια, βάσει όλων των συμβολαίων που έχει υπογράψει, δήλωσε στο πρακτορείο TASS η υπηρεσία τύπου του εκδοτικού οίκου.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης απαγορεύθηκε στις βιβλιοθήκες της Μόσχας να δίνουν σε αναγνώστες βιβλία της Ουλίτσκαγια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκδοτικός οίκος ACT υπογράμμισε ότι ο λόγος που ελήφθη μια τέτοια απόφαση για την αναστολή πληρωμών, ήταν οι δηλώσεις της Ουλίτσκαγια ότι τα χρήματα από τις πωλήσεις των βιβλίων της «πηγαίνουν στην Ουκρανία». Στις δηλώσεις της η υπηρεσία τύπου του εκδοτικού οίκου ανέφερε ότι η αναστολή της καταβολής πληρωμών θα διαρκέσει έως ότου αποσαφηνισθεί η κατάσταση και δοθούν επίσημα εξηγήσεις από τη συγγραφέα σχετικά με τους παραλήπτες των χρημάτων από τις πωλήσεις των βιβλίων.

Εξαφανίστηκαν τα βιβλία της από τις «Βιβλιοθήκες της Μόσχας»

Επίσης ο ιστότοπος Agenstvo, έγραψε ότι τα βιβλία της Ουλίτσκαγια χάθηκαν από το ηλεκτρονικό σύστημα «Βιβλιοθήκες της Μόσχας». Υπάλληλος μιας βιβλιοθήκης δήλωσε στο εν λόγω μέσο ότι τα βιβλία της συγγραφέα διαγράφονται ως κατεστραμμένα, ενώ όσα δεν έχουν καταγραφεί στέλνονται για πολτοποίηση.

«Δεν γνωρίζω ποιος συγκεκριμένα έλαβε αυτή την πρωτοβουλία, αλλά οι βιβλιοθήκες ανταποκρίνονται πρόθυμα», δήλωσε ο συνομιλητής του ιστότοπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεργάτες μερικών άλλων βιβλιοθηκών της ρωσικής πρωτεύουσας επιβεβαίωσαν την πληροφορία ότι απαγορεύθηκε να δίνουν βιβλία της Ουλίτσκαγια.

Το περιστατικό με τους φαρσέρ

Προηγουμένως οι γνωστοί φαρσέρ Βόβαν και Λέξους δημοσίευσαν στο δικό τους κανάλι στην εφαρμογή Telegram συνομιλία της Ουλίτσκαγια με τους ίδιους οι οποίοι προσποιήθηκαν τον προσωπάρχη του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας Άντριι Γερμάκ. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας η Ουλίτσκαγια (η οποία προφανώς δεν αντελήφθη ότι επρόκειτο περί φάρσας) είπε ότι οι εισπράξεις από τα βιβλία της που πωλούνται στη Ρωσία «πηγαίνουν στην Ουκρανία». Επίσης η ίδια δεν έδειξε να καταδικάζει την απόπειρα δολοφονίας που είχε γίνει σε βάρος του συγγραφέα Ζαχάρ Πριλέπιν, λέγοντας ότι η Ουκρανία «έχει αυτό το δικαίωμα».

Μετά τη δημοσίευση της συνομιλίας της Ουλίτσκαγια με τους φαρσέρ, η πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής για τον πολιτισμό της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλής) Γιελένα Γιαμπλόσκαγια, ζήτησε διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας και Επιστήμης και τη διοίκηση του Ρωσικού Χημικο-Τεχνολογικού Πανεπιστημίου γιατί μέχρι σήμερα δεν της αφαίρεσαν τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα. Το εν λόγω πανεπιστήμιο απάντησε ότι η ο τίτλος της αφαιρέθηκε από τον Αύγουστο του 2023.

Κι άλλοι συγγραφείς στο στόχαστρο

Τα βιβλία της Ουλίτσκαγια, μυθιστορήματα, συλλογές δοκιμίων και διηγημάτων, θεατρικά έργα, αυτοβιογραφικά πεζά και άλλα , εκδίδονται από τον εκδοτικό οίκο ACT από το 2011.

Η Ουλίτσκαγια είναι συγγραφέας των μυθιστορημάτων, «η Μήδεια και τα παιδιά της» , «Χαρούμενη κηδεία», «Ο Κάζους Κουκότσκι» , «Ντάνιελ Στάιν ο μεταφραστής», «Το πράσινο αντίσκηνο» και άλλα. Έχει τιμηθεί με πολλά ρωσικά και διεθνή λογοτεχνικά βραβεία.

Τον Δεκέμβριο του 2023, ο εκδοτικός οίκος ACT ανέστειλε τη διανομή βιβλίων των συγγραφέων Μπορίς Ακούνιν και Ντμίτρι Μπίκοφ. Οι δύο γνωστοί συγγραφείς έχουν επανειλημμένα ταχθεί κατά του πολέμου στην Ουκρανία και της κατασταλτικής πολιτικής του Κρεμλίνου στη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, με πληροφορίες από Novaya Gazeta Europe, Meduza, Svoboda.org

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button