ΕνημέρωσηΤεχνολογία

«Βασικό αίτημα οι αυξήσεις των μισθών» – Galaksias Portal News

«Σειρά δράσεων, οι οποίες θα κορυφωθούν με γενική πανελλαδική απεργία στις 17 Απριλίου 2024», πρότεινε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας, που συνεδριάζει σήμερα Σάββατο (27/1), «για να λάβει αποφάσεις και να καθορίσει τις αντιδράσεις της ΓΣΕΕ απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το «κύμα» της ακρίβειας σαρώνει όλα τα εισοδήματα και εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ, σύμφωνα με έρευνα, οι οικονομικές ανισότητες διευρύνθηκαν κατά περίπου 8 ποσοστιαίες μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε ότι πολλά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν κρίση επιβίωσης, καθώς δεν μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές μηνιαίες δαπάνες για τις ανάγκες τους και να πληρώσουν τον λογαριασμό για τη θέρμανση.

Για τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, πρωτεύον ζήτημα είναι να αποκατασταθεί η αγοραστική αξία των μισθών, οι οποίοι έχουν υποστεί δύο καθηλώσεις, λόγω των μνημονιακών πολιτικών και της εκτίναξης των τιμών.

Αξιολογώντας την υφιστάμενη κατάσταση, ο κ. Παναγόπουλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, «επαναπαύθηκε στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, οχυρωμένη πίσω από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα», ενώ, παράλληλα, έκανε λόγο, για αδυναμία της αντιπολίτευσης – ήσσονος και ελάσσονος – να εκπέμψει ελπιδοφόρα προοπτική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παναγόπουλο, τα συνδικάτα οφείλουν να κινητοποιηθούν γι’ αυτά τα ζητήματα και να παίξουν τον ρόλο τους.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ «τα οποία αποτυπώνουν τη συρρίκνωση του βιοτικού επιπέδου και αφορούν την περίοδο Δεκέμβριος 2020-Δεκέμβριος 2023».

Συγκεκριμένα, ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι στην κατηγορία «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» σημειώθηκε πληθωρισμός 31,2%, που τροφοδοτήθηκε από την αύξηση των τιμών στις υποκατηγορίες «έλαια και λίπη» 87,4%, «λαχανικά» 35,2%, «γαλακτοκομικά και αυγά» 33,8%, στα «κρέατα» 31,2% και στο «ψωμί και δημητριακά» 25,3%. Σε αυτές τις αυξήσεις προστίθενται και οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα, 39,1%, τα «ενοίκια» 8,3% και άλλα αγαθά και υπηρεσίες που σχετίζονται με την «επισκευή και συντήρηση κατοικίας» 7,9%.

Όπως σχολίασε, «η κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος και, σύντομα, θα άρχιζε η αποκλιμάκωσή του, αλλά διαψεύστηκε. Πρόκειται για πληθωρισμό κερδών. Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στα τρόφιμα τον Δεκέμβριο του 2023 κατέγραψε αύξηση 8,9% έναντι 6% στις χώρες της Ευρωζώνης, με τον εγχώριο πληθωρισμό στα είδη διατροφής να είναι ο δεύτερος υψηλότερος, μετά από εκείνον της Μάλτας.

Την ίδια περίοδο, η προσαρμογή των ονομαστικών μισθών και εισοδημάτων εμφάνισε σημαντική υστέρηση. Οι Έλληνες είναι προτελευταίοι σε κατά κεφαλήν εισόδημα σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης και επιβαρύνονται με την 6η υψηλότερη φορολογία έμμεσων φόρων ως ποσοστό των συνολικών φορολογικών εσόδων ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, ο πραγματικός μέσος μισθός κατέγραψε μείωση το 2022 της τάξης του 8,7% έναντι του 2021, ενώ, παρά τις ονομαστικές αυξήσεις των δύο τελευταίων ετών, η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού τον Οκτώβριο του 2023 ανήλθε στο ίδιο επίπεδο με την αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού το 2015».

Οι διεκδικήσεις

Από το βήμα του Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΕΕ, ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε ότι είναι ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί αμέσως το μείγμα των μέτρων δημοσιονομικής, εισοδηματικής και κοινωνικής πολιτικής, ώστε να ανακοπεί το «κύμα» της ακρίβειας και να προστατευθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

Ειδικότερα, πρότεινε τα εξής:

  • Αύξηση όλων των μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού.
  • Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς φορείς, καθώς και αποκατάσταση όλων των προτεραιοτήτων του συλλογικού εργατικού δικαίου.
  • Αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, με την ουσιαστική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
  • Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεων ενέργειας, μεταφορών και τραπεζών.
  • Μείωση του ΦΠΑ για έναν χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών, όπως βρεφικό γάλα, παστεριωμένο γάλα, δημητριακά, τυρί, αλλαντικά, κοτόπουλο, χοιρινό ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, βρεφικές πάνες, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και απορρυπαντικά.
  • Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων, ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων να μην εξανεμίζονται με την αύξηση των φόρων.
  • Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Παναγόπουλος πρότεινε επίσης την πραγματοποίηση πανελλαδικής καμπάνιας, με την πλήρη συμμετοχή των συνδικαλιστικών θεσμών, αλλά και με τη συμμετοχή της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας.

Όπως εξήγησε, προγραμματίζονται στοχευμένες παρεμβάσεις σε τοπικά μέσα ενημέρωσης σε κάθε νομό της χώρας από κλιμάκια των συνδικάτων, με επικεφαλής στελέχη της ΓΣΕΕ.

Επιπλέον, θα δημιουργηθούν ραδιοφωνικά σποτ και οπτικοακουστικό υλικό, ενώ θα γίνουν ενημερώσεις σε εργατικά κέντρα και σε εξωτερικούς χώρους των σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με την κεντρική πρόταση, οι δράσεις θα κορυφωθούν με γενική απεργία, στις 17 Απριλίου 2024, στην Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button