Κόσμος

Το «ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων» κρύβει θησαυρό αξίας 20 δισεκατομμυρίων

Σύμφωνα με τον Independent, τα ιστορικά αρχεία αναφέρουν ότι το πλοίο μετέφερε πλούτο που είχε συσσωρευτεί από διάφορες ισπανικές αποικίες της Νότιας Αμερικής –περισσότερα από 100 ατσάλινα σεντούκια γεμάτα σμαράγδια και εκατομμύρια χρυσά και ασημένια νομίσματα.

Το πλοίο καθελκύστηκε το 1698 και βυθίστηκε σε μια μάχη στα ανοικτά του νησιού Μπαρού, νότια της Καρθαγένης, καθώς ταξίδευε από τον Νέο Κόσμο προς την αυλή του βασιλιά Φίλιππου Ε΄ της Ισπανίας, φορτωμένο με θησαυρούς για τα βασιλικά ταμεία.

Πίνακας του Βρετανού Σάμουελ Σκοτ (1702 – 1772) που απεικονίζει την ανατίναξη της ισπανικής γαλέρας San Jose

Οι ιστορικοί λένε ότι το πλοίο συνάντησε μια βρετανική μοίρα κοντά στο Μπαρού και στη μάχη που ακολούθησε οι πυριτιδαποθήκες της θρυλικής γαλέρας ανατινάχτηκαν, καταστρέφοντάς την και σκοτώνοντας πάνω από 500 μέλη του πληρώματος.

Οι έρευνες στο ναυάγιο

Μια αποστολή του Ωκεανογραφικού Ιδρύματος Woods Hole εντόπισε τη βυθισμένη γαλέρα το 2015, αλλά δεν έχουν γίνει ακόμη προσπάθειες να ανασυρθεί ο θησαυρός της.

Εικόνα από το ναυάγιο που τράβηκε το Πολεμικό Ναυτικό της ΚολομβίαςArmada de Colombia

Η κυβέρνηση της Κολομβίας δήλωσε την Παρασκευή (23/2) ότι επενδύει περίπου 4,5 εκατ. δολάρια μόνο το 2024 για την εξερεύνηση της γαλέρας. Ενώ κρατά μυστική την τοποθεσία της αποστολής για να αποτρέψει τους ερασιτέχνες κυνηγούς θησαυρών.

Οι ερευνητές ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν νέα τεχνολογία για να εξερευνήσουν τα νερά γύρω από το ναυάγιο σε βάθος σχεδόν 600 μέτρων.

Μέχρι στιγμής, οι ωκεανογράφοι έχουν πραγματοποιήσει βαθυμετρία και μελέτες του ωκεάνιου πυθμένα για να βρουν τους καλύτερους τρόπους εξαγωγής του περιεχομένου της γαλέρας.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει υποβρύχια ρομποτική τεχνολογία για να εξάγει μέρος του θησαυρού από την επιφάνεια του βυθισμένου πλοίο μεταξύ Απριλίου και Μαΐου. Με τον τρόπο αυτό ελπίζουν να καθοριστεί η κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται ο θησαυρός σε άλλα μέρη του πλοίου, όταν έρθει η ώρα του να βγει από το νερό.

Σε ποιον ανήκει ο θησαυρός;

Η ανακάλυψη του πλοίου προκάλεσε διαμάχες για την επιμέλειά του, με την Ισπανία να ισχυρίζεται ότι ο θησαυρός ήταν δικός της και τη Βολιβία να επιμένει ότι οι θησαυροί ανήκαν στους ιθαγενείς Κάρα Κάρα, οι οποίοι εξαναγκάστηκαν να εξορύξουν τα πολύτιμα μέταλλα από τους Ισπανούς αποίκους.

Ενώ από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο θέλει να χρησιμοποιήσει τους πόρους της κυβέρνησης για να ανακτήσει το ναυάγιο και να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει στη χώρα.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button