Επικαιρότητα

«Πετάει» η τιμή των καυσίμων αγγίζοντας τα 2 ευρώ πριν το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Προ των πυλών το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας με την τιμή της αμόλυβδης και του diesel κίνησης να τραβούν την ανηφόρα προσθέτοντας άλλο ένα «πονοκέφαλο» στα δοκιμαζόμενα από την ακρίβεια νοικοκυριά

Προ των πυλών το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας με την τιμή της αμόλυβδης και του diesel κίνησης να τραβούν την ανηφόρα προσθέτοντας άλλο ένα «πονοκέφαλο» στα δοκιμαζόμενα από την ακρίβεια νοικοκυριά.

Τα 80 δολάρια το βαρέλι έγιναν 85 πριν την Σαρακοστή και τα τριήμερα έρχονται να βάλουν «καπέλο» στις τιμές κάτι που αποτυπώνεται στο εβδομαδιαίο δελτίο επισκόπησης του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στις 18 Ιανουαρίου η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν στο 1,814 ευρώ το λίτρο και σχεδόν δύο μήνες μετά, στις 13 Μαρτίου, η μέση τιμή ξεπέρασε το 1,9 ευρώ το λίτρο, αυξημένη κατά 5%.

Αυξήσεις παρατηρούνται και στο πετρέλαιο κίνησης. Η μέση τιμή του ντίζελ στις 18 Ιανουαρίου έφτασε το 1,644 ευρώ και στα μέσα Μαρτίου σκαρφάλωσε κατά 3,6% φτάνοντας στο 1,704 ευρώ το λίτρο.

Οι αυξήσεις έρχονται σε μια περίοδο που πολλοί ετοιμάζονται να ταξιδέψουν με τις μέσες τιμές στην περιφέρεια να «πάτησαν» τα 2 ευρώ το λίτρο. Χαρακτηριστικό είναι πως η τιμή της αμόλυβδης στις Κυκλάδες έχει «πετάξει» στα 2,136 ευρώ το λίτρο, στα Δωδεκάνησα 2,069 ευρώ ενώ λίγο κάτω από τα δύο ευρώ είναι σε Λευκάδα και Ευρυτανία.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), κρατώντας κάποιες επιφυλάξεις, εκτιμά ότι θα παρατηρηθεί άνοδος στις τιμές, οι οποίες και θα εμφανιστούν στην αντλία σε μία με δύο ημέρες.

Οι τιμές έχουν ανέβει η ζήτηση αυξάνει και η πρόβλεψη είναι πως από σήμερα (15/03) θα πρέπει να αναμένουμε περαιτέρω αυξήσεις 2 ή και 3 λεπτών, ειδικά στις τουριστικές περιοχές.

Το «Καλάθι της  Σαρακοστής»

Με τους φόβους για υψηλές τιμές στην αντλία να είναι υπαρκτοί και πολλές τιμές να έχουν πάρει την ανιούσα στις τελευταίες σφυγμομετρήσεις τα μέτρα της κυβέρνησης θεωρούνται αποτυχημένα από μεγάλη μερίδα των πολιτών. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναφέρθηκε στις αποκλίσεις τιμών στα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «Καλάθι της  Σαρακοστής» από σούπερ μάρκετ σε σούπερ μάρκετ.

«Οι αποκλίσεις οφείλονται είτε σε πραγματικά δεδομένα – όπως τα κόστη λειτουργίας των αλυσίδων σούπερ μάρκετ – ή λόγω διαφορετικής εμπορικής πολιτικής κάθε αλυσίδας» σημείωσε (ΣΚΑΪ) ο υπουργός. Σε γενικές γραμμές πάντως φέτος το καλάθι της Σαρακοστής είναι «μεσοσταθμικά ίδιο η φθηνότερο με πέρσι» τόνισε.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε και ποια είναι φέτος η τιμή της λαγάνας, ώστε οι πολίτες να ξέρουν πότε γίνεται αισχροκέρδεια. Όπως είπε, η τιμή της μεγάλης λαγάνας (750 γρ) κυμαίνεται από 2,80 – 3,50 ευρώ και για την μικρή από 1,80 – 2 ευρώ.

Απέτυχαν και τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας

Να σημειώσουμε πως οδεύοντας προς την Σαρακοστή και την ακρίβεια να τσακίζει τα νοικοκυριά 9 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι δεν έχουν δει μειώσεις τιμών στα σούπερ μάρκετ.

Τα ευρήματα νέας δημοσκόπησης δείχνουν πως τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν αποτύχει. Το 80% των πολιτών δήλωσε στη δημοσκόπηση της Interview, που διενεργήθηκε για το Politic, ότι δεν έχουν δει μειώσεις τιμών, ενώ το 5% δήλωσε «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ».

Σχεδόν κατά το ίδιο ποσοστό, κατά 73%, οι πολίτες λένε ότι η φετινή κατάσταση θα είναι χειρότερη από την περσινή το Πάσχα, ενώ το 8% δήλωσε «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ». Όσον αφορά στους λογαριασμούς του ρεύματος, οι πολίτες δηλώνουν απογοητευμένοι, με το 59% να μην έχει δει μειώσεις τιμών και το 10% να λέει «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ».

Πηγή: in.gr

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button