ΕνημέρωσηΟικονομία

Επιδεινώνεται η οικονομική κρίση της Αιγύπτου λόγω των συγκρούσεων σε Γάζα και Υεμένη – Στον «αέρα» παραμένει συμφωνία με το ΔΝΤ

Μια αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Αίγυπτο παρέτεινε την επίσκεψή της μέχρι το τέλος της εβδομάδας για επείγουσες συνομιλίες σχετικά με μια πιθανή συμφωνία που μπορεί να φέρει εταίρους και να ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Η Αίγυπτος συζητά την αύξηση του προγράμματος του ΔΝΤ ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων – από τα οποία έχει εκταμιευθεί μικρό μέρος – ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και την Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Η Αίγυπτος είναι ήδη ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειολήπτης του ΔΝΤ μετά την κατά συρροή κακοπληρωτή Αργεντινή.

Δεν είναι σαφές αν το ΔΝΤ ζητά άμεση εισαγωγή της αιγυπτιακής λίρας στο χρηματιστήριο για να υπογράψει τη συμφωνία. Τα πλούσια σε πετρέλαιο κράτη του Κόλπου που συμμετείχαν στις προηγούμενες διασώσεις της Αιγύπτου δεν αναμένεται να συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε νέο σύμφωνο, σύμφωνα με τους ανθρώπους αυτούς.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε σε ενημέρωση στην Ουάσινγκτον χθες ότι διεξάγονται συνομιλίες για την «αύξηση» του προγράμματος του Ταμείου, προσθέτοντας ότι μια συμφωνία είναι «πολύ κοντά» και αποτελεί «ύψιστη προτεραιότητα», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι και η Παγκόσμια Τράπεζα δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν για σχόλια.

Τα ομόλογα της Αιγύπτου που λήγουν τον Φεβρουάριο του 2026 αυξήθηκαν την Πέμπτη κατά 0,9 σεντς στα 82 σεντς ανά δολάριο, το υψηλότερο επίπεδο κλεισίματος εδώ και σχεδόν ένα χρόνο. Άλλα ομόλογα που λήγουν το 2025, το 2027, το 2028 και το 2048 σημείωσαν επίσης άλμα. Οι αποδόσεις της Αιγύπτου εξακολουθούν να κυμαίνονται γύρω στο 14%, ένα υψηλό επίπεδο σε σχέση με τα περισσότερα άλλα κράτη.

Μια σημαντική ανακάλυψη του ΔΝΤ θα βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό να βγει η Αίγυπτος από τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη διπλανή πόρτα αυξάνει τον επείγοντα χαρακτήρα της σταθεροποίησης της οικονομίας του πολυπληθέστερου κράτους της Μέσης Ανατολής.

Η συμφωνία που διαμορφώνεται θα κάλυπτε σε γενικές γραμμές αυτό που η Moody’s Investors Service εκτιμά ότι είναι το κενό εξωτερικής χρηματοδότησης της Αιγύπτου για τα οικονομικά έτη 2024 και 2025. Το “σκληρό νόμισμα” παραμένει σπάνιο, με την κυβέρνηση σχεδόν αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Το ΔΝΤ έχει καθυστερήσει δύο αξιολογήσεις του υφιστάμενου προγράμματος της Αιγύπτου -το οποίο εξασφάλισε πριν από περισσότερο από ένα χρόνο- περιμένοντας από τις αρχές να επιτρέψουν μια πιο ευέλικτη συναλλαγματική ισοτιμία και να τηρήσουν άλλες υποσχέσεις πριν παραδώσουν περισσότερα κεφάλαια.

Ξεχωριστά χθες (01.02.24), η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου αύξησε απροσδόκητα το επιτόκιο αναφοράς της, μια κίνηση που θα μπορούσε να επιταχύνει την πρόοδο για ένα μεγαλύτερο πακέτο του ΔΝΤ και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ακόμη υποτίμηση.

Η κεντρική τράπεζα έχει υποτιμήσει τη λίρα τρεις φορές από τις αρχές του 2022, με αποτέλεσμα να χάσει το ήμισυ της αξίας της έναντι του δολαρίου. Αλλά ενώ η επίσημη ισοτιμία της λίρας διατηρείται γύρω στα 30,9 ανά δολάριο από τον Μάρτιο, αυτή την εβδομάδα διαπραγματεύεται μεταξύ 65 και 70 στη μαύρη αγορά, υπογραμμίζοντας την τρομερή έλλειψη συναλλάγματος στη χώρα.

«Η προτιμώμενη στρατηγική των αρχών είναι να θέσουν υπό έλεγχο την παράλληλη ισοτιμία προτού ενοποιήσουν τη συναλλαγματική ισοτιμία», δήλωσε ο Φαρούκ Σούσα, οικονομολόγος της Goldman. «Αυτό σημαίνει να μειωθεί η ζήτηση για δολάρια μέσω αυστηρότερων πολιτικών και να αυξηθεί η προσφορά μέσω εξωτερικού δανεισμού. Όταν η παράλληλη ισοτιμία βρεθεί σε ένα πιο λογικό επίπεδο, η ενοποίηση του νομίσματος γίνεται ευκολότερη μέσω υποτίμησης».

Εκτός από τις διαταραχές στο εμπόριο και τον τουρισμό λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, η Αίγυπτος έχει τώρα να αντιμετωπίσει και την πτώση των εσόδων από τη Διώρυγα του Σουέζ, μια κρίσιμη πηγή συναλλάγματος για τα ταμεία της κυβέρνησης. Πολλά πλοία αποφεύγουν την πλωτή οδό για να προστατευτούν από τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα που εξαπολύουν οι μαχητές Χούθι της Υεμένης.

Οι συνεχιζόμενες συζητήσεις μεταξύ της Αιγύπτου και της τράπεζας με έδρα την Ουάσιγκτον καλύπτουν τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να θεσπίσει η Αίγυπτος για να ολοκληρώσει τις καθυστερημένες αξιολογήσεις. Αυτό περιλαμβάνει τη σύσφιξη της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής παράλληλα με την κίνηση προς ένα ευέλικτο καθεστώς συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Σε μια ένδειξη ότι η Αίγυπτος σημειώνει κάποια πρόοδο προς την επίτευξη ορισμένων από αυτούς τους στόχους, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη μια πρόταση για περικοπή των δαπανών για κρατικές επενδύσεις και διακοπή νέων έργων τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο.

To άρθρο Επιδεινώνεται η οικονομική κρίση της Αιγύπτου λόγω των συγκρούσεων σε Γάζα και Υεμένη – Στον «αέρα» παραμένει συμφωνία με το ΔΝΤ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button