ΕνημέρωσηΟικονομία

Νέα εποχή στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Galaksias Portal News

Καινούργιες ιδέες, μεγάλες παραγωγές και ένα πρόγραμμα πολυσυλλεκτικό, γεμάτο σπουδαία ονόματα, φέρνει η νέα σεζόν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2023, παρόντες δηλώνουν πολλοί Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες. Από τον Άκραμ Καν έως τη Φιλαρμονική της Αρμενίας και τα περίφημα Ballets Jazz Montreal, καθώς και Έλληνες αγαπητούς στο ευρύ κοινό καλλιτέχνες, όπως η Πέμυ Ζούνη και ο Γιάννης Μπέζος.

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Διάσημοι καλλιτέχνες, μεγάλα αφιερώματα

Ξεχωρίζει το αφιέρωμα στη Μαρία Κάλλας (11 Νοεμβρίου) που θα πραγματοποιηθεί σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με εμφανίσεις μεγάλων αστέρων του παγκόσμιου μουσικού στερεώματος, όπως η κορυφαία μεσόφωνος Ελίνα Γκαράντσα , αλλά και η πανελλήνια πρώτη της όπερας «La Vestale» του Gaspare Spontini (8-10 Δεκεμβρίου) με πρωταγωνιστές την Αλεξία Βουλγαρίδου και τον σούπερ σταρ Marcelo Alvarez υπό τη διεύθυνση του Philippe Forget σε σκηνοθεσία Στέφανου Κορωναίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σπουδαία μεσόφωνος Ελίνα Γκαράντσα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αφιερώματα στον Sergei Rachmaninoff και τον Aram Khachaturian, ενώ συνεχίζονται οι πετυχημένοι θεσμοί του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου –με τη συμμετοχή δύο κορυφαίων και ιστορικών συνόλων, όπως το κουαρτέτο Borodin που ιδρύθηκε το 1945 και το κουαρτέτο FineArts που ιδρύθηκε το 1946 – και το Φεστιβάλ Μπαρόκ.

Δυναμική φέτος είναι η παρουσία του χορού, καθώς θα παρουσιαστούν δύο μεγάλες παραγωγές: το «Jungle Book reimagined» (13-14 Σεπτεμβρίου) του διάσημου χορογράφου Akram Khan, μία παράσταση για όλη την οικογένεια που με αφορμή την ιστορία του Μόγλη αναδεικνύει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, και το «Dance Me» (7-8 Νοεμβρίου), ένας φόρος τιμής στον Leonard Cohen από τα Ballets Jazz Montreal.

Τα Χριστούγεννα υπόσχονται ξεχωριστές εμπειρίες για τους μικρούς φίλους του Μεγάρου με τη Λιλιπούπολη και τον Καρυοθραύστη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και οι συνεργαζόμενες ορχήστρες

Η ΜOYSA (Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης) συνεχίζει τη δραστηριότητά της συμπράττοντας με σημαντικούς Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες όπως ο Παναγιώτης Τροχόπουλος, ο Zuill Bailey, ο Michael Palmer κ.α., ενώ από φέτος μέλη της θα πηγαίνουν σε σχολεία και θα παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα ειδικά για μαθητές.

Οι συνεργασίες αποτελούν και φέτος κεντρικό άξονα του προγράμματος με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και το Φεστιβάλ Odessa Classics να πραγματοποιούν συναυλίες τους στο Μέγαρο Μουσικής.

Χρίστος Γαλιλαίας

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: ο Χρίστος Γαλιλαίας για το πρόγραμμα και τους στόχους του

«Όραμά μου είναι να γίνει το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ένας πολιτιστικός κόμβος, στον οποίο θα “διασταυρώνονται” οι Τέχνες. Η μουσική, δηλαδή, να συνομιλεί γόνιμα με τις υπόλοιπες τέχνες, τον χορό, το σινεμά, τα εικαστικά και τη λογοτεχνία» δηλώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φορέα Χρίστος Γαλιλαίας.

«Θέλω να προσφέρω στους Θεσσαλονικείς την ευκαιρία να απολαμβάνουν θεάματα αξιώσεων, αναλόγων με αυτά που πραγματοποιούνται στις μεγάλες σκηνές της Ευρώπης. Οι ταξιδιώτες στην πόλη να ”βάζουν” την επίσκεψη στο Μέγαρο στην ατζέντα τους και να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης με το κοινό.

Θέλω να δω τη ΜOYSA (Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης) να προοδεύει, να ταξιδεύει στον κόσμο, να συνεργάζεται με μεγάλους μαέστρους και σολίστ.

Τέλος, είναι πεποίθησή μου ότι το κοινό εκπαιδεύεται και αυτό είναι ένας από τους βασικότερους στόχους μου».

ΜΜΘ: η Ευγενία Αλεξανδροπούλου-Αιγυπτιάδου για τις προτεραιότητες του φορέα

«Προτεραιότητά μας ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Μεγάρου στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, η παρουσίαση ποιοτικών παραγωγών υψηλού επιπέδου, η ανάδειξη της MOYSA, της κορυφαίας Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου μας, στους διεθνείς ορίζοντες και η απήχηση του έργου μας σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, με έμφαση στους νέους ανθρώπους» αναφέρει η πρόεδρος του οργανισμού.

«Βασικός στόχος μας είναι το άνοιγμα προς την εκπαιδευτική και επιχειρηματική κοινότητα, η συμπερίληψη και η καινοτομία με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη λειτουργία του Μεγάρου.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ανήκει σε όλους και απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας. Η συλλογική μας προσπάθεια, με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, κατατείνει στην ακτινοβολία του Μεγάρου, ως φάρου πολιτισμού, στη Βόρεια Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης».

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το πρόγραμμα της περιόδου Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2023

Τρίτη 13 & Τετάρτη 14/9

Οι περιπέτειες του Μόγλη μεταφέρονται στον 21ο αιώνα. Σε αυτή την καινούργια ματιά του Βιβλίου της Ζούγκλας, ο εμβληματικός Akram Khan χορογραφεί την κραυγή μιας αγανακτισμένης φύσης και ενός πλανήτη που πνέει τα λοίσθια. Η φιλόδοξη και θεαματική νέα δημιουργία του Akram Khan Jungle Book Reimagined βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Rudyard Kipling(Το Βιβλίο της Ζούγκλας). Με την αίσθηση του επείγοντος, ο χαρισματικός χορογράφος δημιουργεί ένα παραμύθι για μικρούς και μεγάλους σε ένα δυστοπικό περιβάλλον, όπου η ανησυχία για τη συνεχόμενη καταστροφή του πλανήτη, οφείλει να αποτελεί καίρια πολιτική και κοινωνική προτεραιότητα. Χορηγός της παράστασης είναι η Alpha Bank.

Σάββατο 16/9

Τους εορτασμούς του Έτους Κάλλας ανοίγει το καθιερωμένο Gala Όπερας, σε συμπαραγωγή με την ΚΟΘ και την συνεργασία του ΚΘΒΕ.Οι τρεις κορυφαίοι πολιτιστικοί θεσμοί της πόλης τιμούν μαζί τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, με ένα Gala Όπερας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων γνωστές άριες που ερμήνευσε με το μοναδικό της τρόπο η απόλυτη πριμαντόνα του 20ουαιώνα, αλλά και ταυτίστηκε μαζί τους. Τρεις διακεκριμένες Ελληνίδες υψίφωνοι και ο εξαίρετος Έλληνας μαέστρος με μεγάλη καριέρα στο εξωτερικό Γιάννης Πουσπουρίκας παρουσιάζουν ένα πλούσιο πρόγραμμα με μερικές από τις πιο γνωστές άριες του ρεπερτορίου. Το πρόγραμμα ξεκινά με το σύντομο θεατρικό δρώμενο «Μια συνέντευξη με την Μαρία Κάλλας» με τους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ Κλειώ-Δανάη Οθωναίου και Χρίστο Στυλιανού.

Παρασκευή 22/9

Την ιστορία του λαού των Φιλιππίνων μέσα από τη μουσική και τους εξαιρετικούς χορούς του θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό της πόλης από το Εθνικό Συγκρότημα Παραδοσιακών Χορών των Φιλιππίνων Bayanihan. Το συγκρότημα, που πήρε το όνομά του από την αρχαία παράδοση της χώρας, «bayanihan», που σημαίνει“συνεργασία για το κοινό καλό”, έχει κερδίσει πολλαπλές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το υψηλού κύρους βραβείο Ramon Magsaysay για την Ειρήνη και τη Διεθνή Κατανόηση (Peace and International Understanding), που θεωρείται το «Νόμπελ της Ασίας».

Σάββατο 30/9

Η παράσταση Ο Αδελφός μου ο Αμαντέους, σε κείμενο του Μηνά Βιντιάδη και σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη, πραγματεύεται μια καθαρά «γυναικεία υπόθεση».Η άγνωστη ιστορία της αδελφής του Αμαντέους Μότσαρτ. Μια γυναίκα που δεν της επέτρεψαν να πραγματοποιήσει το όνειρό της. Ένα παιδί-θαύμα που έμεινε στην αφάνεια. Η Πέμη Ζούνη και η Βάνα Πεφάνη συναντιούνται ξανά σε μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία, γνωστή σε ελάχιστους, που αφορά όλους τους ανθρώπους, από την εφηβεία έως την τρίτη ηλικία.

Δευτέρα 16/10

Ο Κύκλος «Συγγραφείς του Κόσμου ταξιδεύουν στο Μέγαρο» συνεχίζει, για 2η χρονιά -μετά τον εξαιρετικά πετυχημένο 1ο χρόνο- να προσκαλεί διάσημους συγγραφείς προκειμένου να κουβεντιάσουν τόσο με συνομιλητές που αντλούν δεξιότητες από ένα μεγάλο εύρος επαγγελματικών ιδιοτήτων, αλλά και με το κοινό της πόλης. Η θεματολογία των συζητήσεων είναι ευρεία και αφορά τα τελευταία τους βιβλία, το σύνολο του εκδοτικού τους έργου τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Μετά τις συζητήσεις με τον R.Beaton,τον J.Coe και τον L. Padura, που «αγκαλιάστηκαν» από τους Θεσσαλονικείς,τον φετινό κύκλο συζητήσεων ανοίγει ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος που γεννήθηκε στην Αλβανία, γράφει στα ελληνικά και από τα ελληνικά έχει μεταφραστεί σε 9 γλώσσες.Για το πρώτο του βιβλίο, την ποιητική συλλογή Ανεκπλήρωτοι φόβοι έλαβε το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα 2013.

Τρίτη 24/10

Μουσική δωματίου από τη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη θα μπορέσει να απολαύσει το κοινό σε μια συναυλία με τους Αθανάσιο Ζέρβα, Δημήτρη Χανδράκη, Δημήτρη Πάτρα και τη Χρύσα Γρένδα. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει έργα γραμμένα κατά την τελευταία εικοσιπενταετία και χαρακτηρίζεται ως πολυστιλιστικό, αφού τα συγκεκριμένα έργα αντανακλούν διαφορετικές αισθητικές τάσεις.

Παρασκευή 3/11

Ο συνθέτης Γιώργος Καζαντζής, σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει σε δική του πάντα ενορχήστρωση, ένα ανθολόγιο ορχηστρικών του κομματιών. Μια συναυλία που αποτυπώνει το μουσικό του μονοπάτι στην αναζήτηση του προσωπικού του ύφους. Την ορχηστρική πανδαισία θα συνοδεύει ένα διαδραστικό βίντεο-απεικόνιση που θα δημιουργείται από τις εναλλαγές και διακυμάνσεις της συχνότητας και της δυναμικής των ήχων της ορχήστρας. Η συναυλία είναι συμπαραγωγή με τη Διεύθυνση Πολιτισμού – Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Παρασκευή 3/11, 4/11, 10/11 και 12/11

Το 6ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής έρχεται και φέτος στη σκηνή του Μ2 με τέσσερις συναυλίες που έχουν ως κεντρικό άξονα το έτος 1723. Η χρονιά αυτή συνδέει τον J.S. Bach με τον D. Cantemir, τον GiuseppeTartini με τον AntonioVandini και τη μουσική της Οθωμανικής αυλής του 17ου αιώνα σε ένα διάλογο με το ευρωπαϊκό μπαρόκ. H καλλιτεχνική επιμέλεια του Φεστιβάλ είναι του Δήμου Γκουνταρούλη.

Δευτέρα 6/11

Ο πολυτάλαντος Γιάννης Μπέζος, έρχεται στη σκηνή του Μεγάρου για να ερμηνεύσει 25 τραγούδια σε στίχους του Αλέκου Σακελλάριου, και μουσικές των Γ. Μουζάκη, Μ. Σουγιούλ, Κ. Γιαννίδη, Ν. Γούναρη, Στ. Ξαρχάκου, Κ. Καπνίση, κ.ά. Πρόκειται για τραγούδια που πλαισίωσαν θεατρικές παραστάσεις και ταινίες της δεκαετίας του ’50 και του ’60 και αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν από το κοινό, τότε και σήμερα.

Τρίτη 7/11 & Τετάρτη 8/11

Η ομάδα χορού Ballets Jazz Montréal, το διεθνούς φήμης μπαλέτο μοντέρνου χορού εμφανίζεται στο Μέγαρο στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του και παρουσιάζει την παράσταση – φόρος τιμής στον σπουδαίο Leonard Cohen DanceMe. Τη χορογραφία συνυπογράφουν τρεις διεθνείς προσωπικότητες, ο Αντώνης Φωνιαδάκης, η Annabelle Lopez Ochoa και ο Ihsan Rustem, δημιουργώντας ένα σύμπαν στέρεο και βαθύ, όπως αυτό περιγράφεται στη στοχαστική ποίηση και μουσική του αξέχαστου Kαναδού ποιητή. Μια σπάνια ευκαιρία για το κοινό να απολαύσει το διεθνώς sold-out καλλιτεχνικό γεγονός, λίγο πριν την οριστική αυλαία των παραστάσεων το 2024.

Σάββατο 11/11

Μία από τις μεγαλύτερες ντίβες των ημερών μας, παγκοσμίως, η Λετονή μεσόφωνος Elīna Garanča, θα τιμήσει την κορυφαία Ελληνίδα υψίφωνο, Μαρία Κάλλας, με μια μοναδική συναυλία στη Θεσσαλονίκη. Μία από τις μεγαλύτερες ντίβες των ημερών μας παγκοσμίως, η Λετονή μεσόφωνος, η οποία έχει κερδίσει κοινό και κριτικούς με την ομορφιά της φωνής της, την ιδιοφυή της μουσικότητα και τις συναρπαστικές σκηνικές της ερμηνείες υπόσχεται στο κοινό μια μοναδική βραδιά. Η συναυλία πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με την ΚΟΘ.

Δευτέρα 13/11

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 120 ετών από την γέννηση του Aram Khachaturian, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Αρμενίας επισκέπτεται για πρώτη φορά το Μέγαρο Μουσικής για να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει έργα των Khachaturian, Prokofiev και Rachmaninoff. Διευθύνει ο Eduard Topchjan με σολίστ τον διεθνούς φήμης πιανίστα Sergei Babayan.

Σάββατο 25/11, Δευτέρα 27/11 και Τετάρτη 29/11

Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Δωμάτιου, που φέτος διοργανώνεται για 2η συνεχόμενη χρονιά, φέρνει τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής δωματίου στη Θεσσαλονίκη. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν φέτος συγκαταλέγονται το Κουαρτέτο Borodin, η Μαρία Αστεριάδου, το Fine Arts Quartet, o Zuill Bailey και ο Σπύρος Μουρίκης.

Παρασκευή 8/12, Σάββατο 9/12 και Κυριακή 10/12

Η όπερα La Vestale του Gaspare Spontini, στην οποία η Μαρία Κάλλας είχε ερμηνεύσει το 1954 τον ρόλο της Τζούλια, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή με το Theatro Gratacielo της Νέας Υόρκης, όπου το ρόλο του Λικίνιους θα ερμηνεύσει, στην πρώτη του εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη, ο διεθνούς φήμης τενόρος, Marcelo Álvarez. Η παραγωγή αυτή σηματοδοτεί τη στρατηγική εξωστρέφειας του Οργανισμού, καθώς μετά τη Νέα Υόρκη οι παραστάσεις θα μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Πέμπτη 28/9, Τετάρτη 22/11 και Πέμπτη 28/12

Η MOΥSA, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, προχωράει δυναμικά στη διεύρυνση των καλλιτεχνικών της οριζόντων, καθώς, την άνοιξη που μας πέρασε έκανε την παρθενική της εμφάνιση στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στη Ρουμανία, όπου, ως καλεσμένη της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου, ερμήνευσε έργα σπουδαίων Ελλήνων και Ρουμάνων συνθετών. Στο νέο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα εμπλουτίσει τη δράση της με καινοτόμα μουσικο-παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και θα συνεργαστεί με μαέστρους όπως ο Michael Palmer. Στην καθιερωμένη χριστουγεννιάτική της συναυλία, υπό τη μουσική διεύθυνση του χαρισματικού Daniel Jinga, θα παρουσιάσει τη μουσική αγαπημένων τραγουδιών από μιούζικαλ, φέρνοντας το Μπρόντγουεϊ στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ο Δεκέμβριος βάζει το κοινό στο πνεύμα των γιορτών με το κλασικό Χριστουγεννιάτικο μπαλέτο, τον Καρυοθραύστη από το Ukrainian Classical Ballet (από τι 15 έως τις 17/12), ενώ η Λιλιπούπολη (από τις 20 έως τις 23/12), η θρυλική ραδιοφωνική σειρά που συνδέθηκε με την εποχή του Μάνου Χατζιδάκι στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (1976-1980) και μεγάλωσε γενιές και γενιές, ξαναζωντανεύει παρασύροντάς μας στον κόσμο των αγαπημένων τραγουδιών, σε μουσική Νίκου Κυπουργού, Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Λένας Πλάτωνος, Νίκου Χριστοδούλου και στίχους της Μαριανίνας Κριεζή. Μια παραμυθένια παράσταση υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Χριστοδούλου, που θα ζωντανέψει μέσα από τις ερμηνείες της Σαβίνας Γιαννάτου, του Δώρου Δημοσθένους, της Λένιας Ζαφειροπούλου και του Τάση Χριστογιαννόπουλου.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button