Κόσμος

Τρεις νεκροί από ρωσικά πλήγματα – Το Κίεβο ζητεί Patriot – Galaksias.com

Ρωσικά πλήγματα προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 28, κυρίως στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ωθώντας το Κίεβο να ζητήσει από τους δυτικούς συμμάχους του περισσότερα σύγχρονα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot.

Η περιφερειακή αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν την Τετάρτη στην ουκρανική πόλη Χάρκιβ με καθοδηγούμενες βόμβες για πρώτη φορά από το 2022, προκαλώντας ζημιές σε ένα σχολείο και σε μια κατοικημένη περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Το Χάρκιβ επλήγη από εναέριες βόμβες — για πρώτη φορά από το 2022” δήλωσε ο Σέρχιι Μποβίνοφ, επικεφαλής του ανακριτικού τμήματος της περιφερειακής αστυνομίας, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Στο Χάρκιβ, που είχε σχεδόν ενάμιση εκατομμύριο κατοίκους πριν από τον πόλεμο, ρωσικός πύραυλος προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό άλλων 16, εκ των οποίων τέσσερα παιδιά, πλήττοντας πολυκατοικίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

“Ο εχθρός έπληξε σήμερα το Χάρκιβ με έναν κατευθυνόμενο βλήμα μεγάλου διαμετρήματος για πρώτη φορά”, δήλωσε ο ‘Ολεγκ Σινεγκούμποφ, ο κυβερνήτης της περιφέρειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η περιφέρεια αυτή συνορεύει στα βόρεια σύνορα με τη Ρωσία και βρίσκεται τακτικά υπό τα πυρά των ρωσικών δυνάμεων.

Τέσσερις άνθρωποι είχαν ήδη τραυματιστεί σε νυχτερινούς βομβαρδισμούς και μια επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην περιοχή αυτή, είχε δηλώσει νωρίτερα ο Σινεγκούμποφ.

Δύο ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν την Τετάρτη από πλήγματα σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας της Χερσώνας, στον νότο, εξήγησε έτσι ότι μια γυναίκα 61 ετών έχασε τη ζωή της μέσα στο σπίτι της κατά τη διάρκεια επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο χωριό Μιχαϊλίβκα, το οποίο βρίσκεται σε μια από όχθες του Δνείπερου, του ποταμού που οριοθετεί τη γραμμή του μετώπου σε αυτή την περιοχή.

Και άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από πυρά πυροβολικού στη Νίκοπολ, μια περιοχή της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ντνιπροπετρόβσκ, Σέργκιι Λίσακ.

Οκτώ άμαχοι τραυματίστηκαν επίσης στο Μικολάιβ, μεγάλη πόλη της νότιας Ουκρανίας, σε επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους, σύμφωνα με τον δήμαρχό της Ολεκσάντρ Σιενκέβιτς.

190 πύραυλοι σε μια εβδομάδα

Η Ουκρανία ζητεί από τους δυτικούς συμμάχους της να της στείλουν περισσότερη βοήθεια, και πιο γρήγορα. Ωστόσο στις Βρυξέλλες όπως και στην Ουάσινγκτον, πολιτικοί διχασμοί έχουν σταματήσει την παράδοση όπλων και πόρων τους τελευταίους μήνες.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα υπογράμμισε την Τετάρτη ότι μια σταθερή αντιαεροπορική άμυνα θα μπορούσε να “σώσει χιλιάδες ζωές”, να μειώσει τις ζημιές που υπέστησαν υποδομές στην Ουκρανία και να βοηθήσει τους στρατιώτες στο μέτωπο.

Για τον λόγο αυτό κάλεσε τις χώρες που διαθέτουν προηγμένα αμερικανικά συστήματα πυραύλων εδάφους-αέρος Patriot να τα μεταφέρουν στην Ουκρανία, στην οποία η πρώτη συστοιχία αυτού του τύπου παραδόθηκε τον Απρίλιο του 2023.

Ο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ρωσία ενέτεινε πρόσφατα τις αεροπορικές της επιθέσεις με τη ρίψη, όπως δήλωσε, 190 πυραύλων και την αποστολή 700 κατευθυνόμενων βομβών μεταξύ 18ης και 24ης Μαρτίου.

“Οι τωρινές ρωσικές επιθέσεις χαρακτηρίζονται από την εντατική χρήση βαλλιστικών πυραύλων, που μπορούν να φθάσουν τον στόχο τους πολύ γρήγορα, αφήνοντας λίγο χρόνο στους αμάχους για να μπουν σε καταφύγιο”, τόνισε ο υπουργός.

 

Ο Ζελένσκι με τους στρατιώτες του

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετέβη την Τετάρτη στην περιφέρεια Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, για να επιθεωρήσει τις νέες γραμμές άμυνας που η χώρα του άρχισε να χτίζει βιαστικά πριν από λίγες εβδομάδες ώστε να σταματήσει τη ρωσική προώθηση.

“Η κατασκευή των οχυρώσεων συνεχίζεται στην περιφέρεια Σούμι. Επιθεώρησα χαρακώματα, καταφύγια, θέσεις βολής, διοίκησης και παρατήρησης”, έγραψε στο Telegram, τονίζοντας ότι η Ουκρανία “ενισχύει τις άμυνές της”.

Οι Ρώσοι έχουν αυξήσει τους μαζικούς βομβαρδισμούς στην Ουκρανία, κυρίως από την περασμένη εβδομάδα, τις οποίες παρουσιάζει ως αντίποινα.

Η Ουκρανία δήλωσε ότι αναχαίτισε τη νύχτα 10 από 13 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε ο στρατός της Μόσχας, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι κατέστρεψε ουκρανικά βλήματα που εκτοξεύθηκαν από συστήματα εκτοξευτήρων πυραύλων στη συνοριακή περιοχή του Μπέλγκοροντ.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του, Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ, ένας άνδρας τραυματίστηκε “από θραύσματα οβίδας” σε αυτή την περιοχή που πλήττεται από πολλές επιθέσεις.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button