Επικαιρότητα

Τα τελευταία νέα για τα χιόνια – «Κλείδωσαν» οι «λευκές» περιοχές στην Κρήτη – Galaksias.com

Πότε επιστρέφουν τα χιόνια στην Κρήτη – Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Απότομα θα αλλάξει ο καιρός από την Κυριακή, με ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας και εμφάνιση χιονιού ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα στην Κρήτη. Το ιδιαίτερο πάντως αυτής της κακοκαιρίας – εξπρές που θα μας κάνει να νιώσουμε κανονικό χειμώνα είναι πως δεν έρχεται από τη βόρεια Ευρώπη ή τα Βαλκάνια αλλά από βορειοανατολικά από την περιοχή της Τουρκίας.

Προ των πυλών του χιονιά βρίσκεται και η Κρήτη, καθώς, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, το κύμα κακοκαιρίας που θα πλήξει την υπόλοιπη χώρα αναμένεται να περάσει και από το νησί. Όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, αναμένεται να υπάρξει μια πρώτη επιδείνωση του καιρικού σκηνικού μεθαύριο Κυριακή, ενώ μετά από μια σύντομη ύφεση των φαινομένων, αναμένεται το δεύτερο – και πιο έντονο κύμα – από μεθαύριο Δευτέρα. Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα που ίσχυαν μέχρι χθες Παρασκευή, από τη Δευτέρα αναμένονται χιονοπτώσεις ενδεχομένως και σε περιοχές με υψόμετρο κάτω των 600 μέτρων (ή και με ακόμη μικρότερο υψόμετρο). 

Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει την Κυριακή και αναμένεται κορύφωση από την Δευτέρα έως και την Τρίτη, με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τη χιονόπτωση. «Είναι μια καιρική κατάσταση ιδιαίτερα έντονη, κυρίως αφορά την ανατολική και ηπειρωτική χώρα, το Αιγαίο και βέβαιο και το νησί μας», σημείωσε αρχικά.

«Απ’ ό,τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων, περιμένουμε μια αλλαγή στο σκηνικό του καιρού από την Κυριακή, που σταδιακά θα ενταθεί ακόμη περισσότερο αν επιβεβαιωθεί η κάθοδος των ψυχρών αέριων μαζών και η διαταραχή της ανώτερης ατμόσφαιρας. Θα λέγαμε ότι σε σπάνιες περιπτώσεις βλέπουμε την κάθοδο τόσο ψυχρής αέριας μάζας. Και βέβαια, όταν συντελείται αυτό, τα χιόνια τα βλέπουμε να καταλαμβάνουν και πολύ χαμηλότερα υψόμετρα από τα συνήθη. Κάτι τέτοιο το δείχνουν πλέον τα στοιχεία. Προς το παρόν φαίνεται αυτή η τάση ότι θα επιβεβαιωθεί από την Κυριακή», μας εξηγεί ο Μανόλης Λέκκας. 

«Η αλλαγή του καιρού θα είναι αρχικά με νεφώσεις την Κυριακή το πρωί, ενώ θα σημειωθούν και τα πρώτα τοπικά φαινόμενα βροχών. Πολύ γρήγορα τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν σε ολόκληρη την Κρήτη και θα αρχίσουν και χιονοπτώσεις αρχικά σε μεγάλα υψόμετρα, στα συνήθη δηλαδή 1.200-1.400 μέτρα. Ενδεχομένως η χιονόπτωση να κάνει την εμφάνισή της και στα 1.000 μέτρα, χωρίς να αποκλείουμε χιονόνερο ή χιονονιφάδες σε χαμηλότερα υψόμετρα», επεσήμανε ο μετεωρολόγος.

«Την Κυριακή θα έχουμε επίσης και ενίσχυση των βοριάδων, που στα βόρεια του νησιού θα φτάνουν τα 5-6 μποφόρ, προκαλώντας έντονο κυματισμό, ενώ στα πελάγη οι εντάσεις θα είναι ακόμη ψηλότερες, στα 6-7 τοπικά και 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία την Κυριακή θα υποχωρήσει, με τις μέγιστες τιμές της να διαμορφώνονται κοντά στους 12-13 βαθμούς, αλλά και λίγο υψηλότερες ίσως στα νότια τμήματα του νησιού», μας είπε ο κ. Λέκκας. 

Ύφεση και επιδείνωση από Δευτέρα

«Το δεύτερο κύμα την Δευτέρα χρειάζεται προσοχή γιατί βλέπουμε τα 800 με 1.000 μέτρα, παρόλα αυτά δεν σας κρύβω ότι η τάση είναι για να κατέβει το χιόνι και χαμηλότερα. Αν επιβεβαιωθούν αυτά που βλέπουμε, μπορεί να δούμε χιόνι και στα 400 μέτρα. Μπορεί να είναι χιονόνερο, να είναι απλή χιονόπτωση, να μη δημιουργήσει χιονόστρωση. Πάντως ναι. Υπάρχει μια τάση τα χιόνια να εμφανιστούν χαμηλά», υπογράμμισε ο κ. Λέκκας.

Όπως μας εξηγεί ο Μανόλης Λέκκας, θα υπάρξει ύφεση «από την Κυριακή το απόγευμα και τη Δευτέρα το πρωί. Ωστόσο, τη Δευτέρα θα δούμε πολύ γρήγορα την ένταση του δεύτερου κύματος, που θα αρχίσει και πάλι με βροχές. Όμως το χιόνι αυτή τη φορά, από το απόγευμα προς το βράδυ, θα αρχίσει να πέφτει σε υψόμετρα κάτω των 1.000 μέτρων κι εν συνεχεία ακόμη χαμηλότερα. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η χιονόπτωση θα είναι κατά μέσο όρο στα 800 με 1.000 μέτρα, αυτό όμως φανερώνει ότι ενδεχομένως θα έχουμε χιονόπτωση και χιονόστρωση και σε μικρότερα υψόμετρα. Τη Δευτέρα θα μπορούμε να δούμε αν θα έχουμε χιόνια και σε ακόμη χαμηλότερο υψόμετρο». 

«Εάν επιβεβαιωθούν τα μετεωρολογικά στοιχεία, μιλάμε για χιόνια και στα ημιορεινά. Ακόμη είμαι λίγο επιφυλακτικός, αλλά μπορεί να δούμε χιόνια και σε υψόμετρο κάτω των 700 και 600 μέτρων, στα ημιορεινά δηλαδή. Κι επειδή θα έχουν διάρκεια αυτά τα φαινόμενα (αφού ξεκινάει από Δευτέρα απόγευμα, κορυφώνεται την Τρίτη και περιμένουμε την όποια υποχώρηση από την Τετάρτη), αυτό σημαίνει ότι η οποία συγκέντρωση χιονιού θα είναι αρκετά σημαντική. Στα μεγάλα υψόμετρα θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, ωστόσο και σε χαμηλότερα υψόμετρα η χιονόστρωση αυτή ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα», ανέφερε ο κ. Λέκκας. 

«Από το μεσημέρι και το βράδυ της Δευτέρας, τα χαμηλότερης ζώνης χωριά θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Γιατί μπορεί να βρίσκονται μεν σε χαμηλότερο υψόμετρο, ωστόσο για να επικοινωνήσεις με αυτά περνάς οδικώς από μεγαλύτερο υψόμετρο, π.χ. για να πας στα Σφακιά, περνάς από το Ασκύφου, που είναι υψηλότερα και οι αποκλεισμοί εκεί είναι πιο φυσιολογικοί… Αλλά αυτό ενδέχεται να συμβεί και σε έτερες περιοχές της Κρήτης, αφού φαίνεται ότι το σύστημα αυτό θα επηρεάσει όλο το νησί!», πρόσθεσε.

Ελεύθερη πτώση του υδράργυρου, ισχυροί βοριάδες 

«Επιπλέον, οι βόρειοι άνεμοι από Δευτέρα θα είναι πολύ ενισχυμένοι, ενώ η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι ιδιαίτερα αισθητή. Στις ορεινές ζώνες, ο υδράργυρος θα βρίσκεται κοντά ή και κάτω των 0 βαθμών, ενώ και στις παράκτιες περιοχές θα κινηθεί σε επίπεδα κάτω των 10 βαθμών Κελσίου. Οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας σε παράκτιες περιοχές αναμένονται στους 7 με 8 βαθμούς Κελσίου», μας είπε ο Μανόλης Λέκκας.

Ο καιρός αύριο Σάββατο

Πάντως, όπως ανέφερε μιλώντας στο neakriti.gr ο κ. Λέκκας, αύριο Σάββατο αναμένονται γενικά πολύ καλές καιρικές συνθήκες «σε ολόκληρη την Κρήτη, με ένα βόρειο ρεύμα που δε θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένο. Οι θερμοκρασίες τη νύχτα θα είναι αρκετά χαμηλές, αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας θα ανέβουν κοντά στους 15-16 βαθμούς Κελσίου». Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5, το πρωί τοπικά στα ανατολικά και από το βράδυ στα βόρεια έως 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 17 βαθμούς.

Δείτε live την εξέλιξη του φαινομένου

Ο καιρός στην Ελλάδα

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, με ανάρτησή του στο Twitter κάνει λόγο για ένα νέο κύμα κακοκαιρίας που θα επηρεάσει τη χώρα σε δύο φάσεις. Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Διατηρείται το βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο, ενώ δύο διαταραχές θα μας επηρεάσουν τις επόμενες ημέρες. Η πρώτη καιρική έξαρση την Κυριακή και η δεύτερη την ερχόμενη Τρίτη.

Τσατραφύλλιας: Πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις

Για αυτόν τον λόγο, σε χθεσινή του ανάρτηση, ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας στο Facebook, κάνει λόγο για «παν-τουρκικό χιονιά» που θα επηρεάσει τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες. Αναλυτικότερα αναφέρει: «Παν-τουρκικός χιονιάς θα επηρεάσει και τα ανατολικά της, χώρας μας το τριήμερο Κυριακή-Τρίτη (28-30/1), με κύρια χαρακτηριστικά τη σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας 10-12 βαθμούς, τους θυελλώδεις βοριάδες 9 μποφόρ (στο Αιγαίο) και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά και ενδεχομένως σε χαμηλότερα υψόμετρα σε Θεσσαλία (κυρίως Μαγνησία-Λάρισα), Εύβοια, Σποράδες, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Αττική, Βορειοανατολική Πελοπόννησο και Κρήτη.

Μαρουσάκης: Η «φωτοβολίδα ψύχους» φέρνει χιόνια

Ο μετεωρολόγος του OΡΕΝ, Κλέαρχος Μαρουσάκης, στη σημερινή πρόγνωσή του κάνει λόγο για μια «φωτοβολίδα ψύχους» που βρίσκεται προ των πυλών. Όπως ανέφερε, το Σάββατο (27/1) αναμένεται να σημειωθούν κάποιες τοπικές βροχοπτώσεις στο Αιγαίο, όμως όχι κάτι το ιδιαίτερο, με τις θερμοκρασίες να σημειώνονται γύρω τους 15-17 βαθμούς Κελσίου στη μέγιστη τιμή τους. Ωστόσο, από την Κυριακή θα χαλάσει ο καιρός και θα επηρεαστούν οι περιοχές που βρίσκονται ανατολικότερα από την οροσειρά της Πίνδου και ειδικότερα περιοχές που βλέπουν προς το Αιγαίο, καθώς η ψυχρή αέρια μάζα θα φέρει βροχή ή χιονόνερο στα χαμηλά υψόμετρα και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (από τα 250-300 μέτρα και πάνω). Στις περιοχές που θα επηρεαστούν από την κακοκαιρία βρίσκονται η Αττική, η Εύβοια, η Νοτιοανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες, οι Κυκλάδες, η Ανατολική Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, τα χιόνια στον Νομό Αττικής θα εντοπιστούν από την Κηφισιά και βορειότερα (Άγιος Στέφανος, Διόνυσος, Βαρυμπόμπη, Δροσιά, Σταμάτα). Από την Τρίτη το βράδυ (30/1) θα βελτιωθεί ο καιρός και στη συνέχεια θα πάμε σε καλές καιρικές συνθήκες.

Σάκης Αρναούτογλου: Πιθανότητα για μπόρες χιονιού

Ο Σάκης Αρναούτογλου, αναφερόμενος στο νέο κύμα κακοκαιρίας, τονίζει πως υπάρχει πιθανότητα για αξιόλογες μπόρες χιονιού στην Αττική την ερχόμενη Δευτέρα και την Τρίτη (29-30/1). Με ανάρτησή του στο Facebook σημειώνει πως μετά και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία υπάρχει περίπτωση για χιονοπτώσεις στις παρακάτω περιοχές: στον Διόνυσο, στη Νέα Πεντέλη, στον Βαρνάβα, στα Βίλια, στο Κρυονέρι, στην Άνοιξη, στις Αφίδνες, στη Δροσιά, στο Καπανδρίτι, στη Σταμάτα, στους Θρακομακεδόνες, στην Ανθούσα, στο Πολυδένδρι, στην Εκάλη, στη Φυλή, στη Νέα Ερυθραία, στην Οινόη, αλλά και στην Κηφισιά, στα Μελίσσια, στην Πεύκη, στα Βριλήσσια, στο Γραμματικό, στην Αγία Παρασκευή, στη Λυκόβρυση και στο Μαρούσι. 

Παναγιώτης Γιαννόπουλος: Αισθητη πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ο οποίος κάνει λόγο για αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από την Κυριακή έως την Τρίτη. Στο Αιγαίο θα πνέουν πολύ ισχυροί παγεροί βοριάδες. Στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος. Τοπικές νεφώσεις αναμένονται σε Εύβοια, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησο , Κυκλάδες και κυρίως σε Κρήτη. Στις περιοχές αυτές θα σημειωθούν τοπικές βροχές και προφανώς λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών θα σημειωθούν και τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά της Εύβοιας, της ανατολικής Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και στα ορεινά της Κρήτης», ανέφερε στην πρόγνωσή του.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button