Επικαιρότητα

Ξεκίνησε η ανακατασκευή των γεφυρών των Τρικάλων (φωτό) – Galaksias.com

Οι πρώτες εργασίες για το μεγάλο έργο της ανακατασκευής των γεφυρών των Τρικάλων που υλοποιεί ο Δήμος Τρικκαίων, ξεκίνησαν το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024. Η ανάδοχος εταιρεία (ΒΕΡΜΙΟΝ ΑΤΕΕ) με ειδικό συνεργείο άρχισε στη γέφυρα πρώην ΚΤΕΛ, την τοποθέτηση των βάσεων για την υποδοχή των ικριωμάτων, που θα υποστηρίζουν τα συνεργεία αναδιαμόρφωσης της συγκεκριμένης γέφυρας.

Το μεγάλο αυτό έργο είναι εμβληματικό για τα Τρίκαλα, καθώς παρεμβαίνει σημαντικά σε ένα ταυτοτικό στοιχείο της πόλης, αφού οι 13 γέφυρες σχετίζονται με το επίσης στοιχείο – κατατεθέν των Τρικάλων, το νερό.
Η διαδικασία για το έργο είχε ξεκινήσει νωρίτερα και μάλιστα τον περασμένο Ιούλιο ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς, λίγο αφ’ ότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, υπέγραψε τη σχετική σύμβαση με τον εργολάβο.
Ομως οι πλημμύρες και οι συνακόλουθες εργασίες αποκαταστάσεις, καθυστέρησαν την έναρξη των εργασιών.
Το έργο έχει τον τίτλο «Παρεμβάσεις βελτίωσης του δημόσιου χώρου στον Δήμο Τρικκαίων – Υποέργο 4: Επεμβάσεις (επισκευή, ενίσχυση, ανακατασκευή) όλων των γεφυρών του Ληθαίου ποταμού εντός της πόλης των Τρικάλων με σκοπό τη στατική τους αποκατάσταση και την αισθητική τους αναβάθμιση» με αρχικό προϋπολογισμό  3.300.000€ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η όλη διαδικασία είχε ξεκινήσει με την εκπόνηση μελετών από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τρικκαίων ήδη από το 2020, ενώ η μελέτη για τη γέφυρα Μαρούγγαινας, αποτελεί δωρεά του “Συλλόγου Τρικαλινών Πολιτών  – Γέφυρα Μαρούγκαινας”, που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτόν.

Οι γέφυρες

Σύμφωνα με τη μελέτη, ανακατασκευάζονται οι γέφυρες (και πεζογέφυρες) Κουτσομυλίων, Μαιευτηρίου ή Τρικκαίογλου, Πελέκη, Βουβής, Γούρνας, Πίχτου, Ασκληπιού, Εθνικής Αντίστασης (Μαρούγγαινας), πρώην ΚΤΕΛ, Γκίκα, Αγ. Κωνσταντίνου, Αρριανού, οδού Καρδίτσης. Η γέφυρα Μαρούγγαινας κατασκευάζεται εκ νέου, πιο κοντά πλέον στην παλαιότερη μορφή της, όντας και αυτή που έχει παρουσιάσει περισσότερα προβλήματα στατικότητας. Με δεδομένο, ότι οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου άφησαν αποτυπώματα στις γέφυρες Κουτσομυλίων, Αγίου Κωνσταντίνου και Γκίκα, ο Δήμος Τρικκαίων, όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Γιώργος Καταβούτας έχει ήδη καταθέσει σχετικό αίτημα για την πρόσθετη χρηματοδότηση για την ανακατασκευή τους.

Οι παρεμβάσεις

Εκτός της γέφυρας Μαρούγγαινας, στις υπόλοιπες προβλέπονται οι εξής εργασίες (κατά περίπτωση):

– Τοποθετείται αντιολισθητικό δάπεδο

– Αντικαθίστανται κιγκλιδώματα, γίνεται καθαρισμός και βαφή των υπολοίπων κιγκλιδωμάτων

– Επικαλύπτονται οι αγωγοί δομών κοινής ωφέλειας, όπου δεν μπορούν να αφαιρεθούν ή να καταργηθούν αγωγοί.

– Τοποθετείται ειδικός νυχτερινός φωτισμός, όπου αυτό είναι εφικτό και απαιτείται.

– Τοποθετούνται ανθοδόχοι και ζαρντινιέρες κατά περίπτωση.

– Χρωματίζονται οι γέφυρες

– Τοποθετούνται καθιστικά δίπλα στην κοίτη του ποταμού ή χαμηλά στο πρανές αυτού.

– Τοποθετείται σύστημα αυτόματης ενόργανης παρακολούθηση των γεφυρών στη γέφυρα Γκίκα, με μετρήσεις για παραμορφώσεις, μετατοπίσεις, δονήσεις, κ.α. Οι μετρήσεις θα παρακολουθούνται μέσω ολοκληρωμένης διαδικτυακής λύσης, σε πραγματικό χρόνο, για καταγραφή και συσχέτιση δεδομένων.

– Δημιουργούνται τοιχογραφίες – murals με επίστρωση για προστασία από βανδαλισμούς.

Πηγή: trikalavoice.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button