Κόσμος

Χρειάζονται μήνες για επισκευή των υποδομών ηλεκτροδότησης – Galaksias.com

Ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και drones έπληξαν θερμικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια στην κεντρική και στην ανατολική Ουκρανία προχθές Παρασκευή.

Εδώ και περισσότερο από μια εβδομάδα, η Ρωσία έχει αυξήσει σημαντικά τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον ουκρανικών ενεργειακών εγκαταστάσεων, προκαλώντας σημαντικές ζημιές και δημιουργώντας στους Ουκρανούς φόβους ότι μπορεί να επιστρέψουν τα μπλακάουτ που είχαν αντιμετωπίσει τον πρώτο χειμώνα του πολέμου.

Η Ρωσία εξαπέλυσε στη διάρκεια της περασμένης νύκτας 16 πυραύλους και 11 μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Σε ανακοίνωσή της στην πλατφόρμα Telegram, η Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι κατάφερε να καταρρίψει εννέα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εννέα από τους πυραύλους. Δεν έκανε γνωστούς τους στόχους τους.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε στο βραδινό διάγγελμά του χθες Σάββατο «αισχρές» τις επιθέσεις της Ρωσίας που έχουν σκοπό να προκαλέσουν «αιμορραγία» στον τομέα της ενέργειας στη χώρα του. «Η Αμερική, η Ευρώπη, οι άλλοι εταίροι μας, όλοι ξέρουν τι χρειαζόμαστε», συνέχισε αναφερόμενος στην αντιαεροπορική άμυνα, «όλοι γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούμε από τα πλήγματα αυτά».

Η DTEK, η οποία καλύπτει χονδρικά το ένα τέταρτο των αναγκών της χώρας για ενέργεια, έχει δει τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες της να γίνονται επανειλημμένα στόχος ρωσικών βομβαρδισμών τα δύο και πλέον χρόνια που διαρκεί ο πόλεμος. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Σάχαρουκ δήλωσε στην κρατική τηλεόραση πως επιθέσεις κατά κύματα την 22η και την 29η Μαρτίου έπληξαν θερμικές και υδροηλεκτρικές μονάδες «σε σχεδόν όλες τις περιφέρειες» και ότι εγκαταστάσεις διανομής επίσης καταστράφηκαν.

«Για να είμαστε συγκεκριμένοι, πέντε από τους έξι σταθμούς μας υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές, ορισμένες μονάδες καταστράφηκαν, κάποιες υπέστησαν ζημιές κατά 50% ή ακόμα περισσότερο», εξήγησε.

Οι επιθέσεις έγιναν «σε δυτικές και κεντρικές περιφέρειες» και υπέστησαν ζημιές τόσο «εξοπλισμός που είναι αναγκαίος για την παραγωγή ηλεκτρισμού» όσο και αυτός «για τη μετάδοση από τους σταθμούς στο δίκτυο», συμπλήρωσε.

Η εταιρεία υπολογίζει πως υπέστη ζημία ύψους περίπου 300 εκατ. δολαρίων σε εξοπλισμό και μόνο, είπε, ενώ τα κόστη για τις επισκευές θα φθάσουν το μισό από αυτό το ποσό. «Το 80% του παραγωγικού δυναμικού μας είναι εκτός λειτουργίας αυτή τη στιγμή», συμπλήρωσε.

Η DTEK δαπάνησε 110 εκατ. δολάρια για τις επισκευές σε 10 μονάδες που είχαν γίνει στόχος των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων το 2023, είπε ο κ. Σάχαρουκ. Τα δύο τρίτα των μονάδων αυτών υπέστησαν ξανά ζημιές ή καταστράφηκαν. Για τις επισκευές θα απαιτηθούν μήνες, ως ακόμη και ενάμισης χρόνος σε κάποιες περιπτώσεις, διευκρίνισε.

«Παίρνει χρόνο να κατασκευάσεις τουρμπίνες ή γεννήτριες ή μετασχηματιστές» και «πρέπει να προετοιμαστούμε για το ότι η ηλεκτροδότηση θα αποκατασταθεί σταδιακά», προειδοποίησε.

Αξιωματούχος άλλης εταιρείας παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, της Centrenergo, ανέφερε πως θερμικό εργοστάσιο με 10 μονάδες στην περιφέρεια του Χαρκόβου (βορειοανατολικά) καταστράφηκε στις επιθέσεις της 22ης Μαρτίου.

Οι αρχές της Ουκρανίας επέβαλαν χθες νέες διακοπές λόγω αδυναμίας του δικτύου να καλύψει τη ζήτηση σε τουλάχιστον τέσσερις περιφέρειες (Ντνιπροπετρόφσκ, Ντονέτσκ, Σούμι, Πολτάβα). Δεν διευκρινίστηκε από την εταιρεία διανομής Ukrenergo πόσοι χρήστες επλήγησαν.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button