Επικαιρότητα

10 χρόνια CluBE: 14 Φεβρουαρίου 2014 – 14 Φεβρουαρίου 2024!

10 χρόνια δημιουργικότητας, ανάπτυξης και καινοτομίας!

Μέσα σε 10 χρόνια πετύχαμε πολλά. Πραγματοποιήσαμε μια ανοδική πορεία όλα αυτά τα χρόνια μαζί με όλα τα μέλη του CluBE, αλλά και όλους τους συνεργάτες μας.

Ξεκινώντας με μηδενική χρηματοδότηση και έχοντας συνοδοιπόρους μας το όραμα, τη γνώση, την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη των μελών μας, καταφέραμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο και δυσκολία, καταφέραμε να ενισχύσουμε τη διασύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πόρους και να αυξήσουμε την γνώση και την καινοτομία στη Δυτική Μακεδονία.

Η αρχή κάθε ξεκινήματος παραμένει η πιο σημαντική στιγμή, έτσι το 2015 πήραμε το πρώτο μας έργο και σήμερα μετράμε 55 συνολικά έργα, ευρωπαϊκά και εθνικά, με εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το CluBE και τα μέλη του, που ξεπερνάει τα 16 εκ. ευρώ για την περιοχή και με σημαντικό αριθμό από τα μέλη μας να έχουν ήδη λάβει άμεση χρηματοδότηση μέσω των έργων αυτών.

Πρόκειται για έργα ανταγωνιστικά και καινοτόμα, που στοχεύουν στην ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας και της ανάπτυξης στη Δυτική Μακεδονία:

Για την υλοποίησή τους, απασχολούμε σήμερα 48 εργαζόμενους υψηλών προσόντων, 19 διαφορετικών ειδικοτήτων, συμβάλλοντας έτσι στην παραμονή πολύτιμου και εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στην περιοχή. Η ομάδα του CluBE διαρκώς μεγαλώνει, υλοποιώντας καινοτόμες ιδέες και προτάσεις.

Το Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος αποτελείται από 56 τακτικά και διασυνδεμένα μέλη από την πενταπλή, πλέον, έλικα της περιφερειακής οικονομίας, μεταξύ των οποίων Δημόσιοι Οργανισμοί (Περιφέρεια και Δημοτικές Αρχές), Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ιδρύματα, πολλές και διαφορετικές επιχειρήσεις (τηλεθερμάνσεις, βιομηχανίες ξύλου, αγροδιατροφικός τομέας, δασικοί και αγροτικοί συνεταιρισμοί, Κοιν.Σ.ΕΠ, κ.ά.), με τα μέλη μας να συμμετέχουν σε προτάσεις και έργα.

Οι εργαζόμενοι του CluBE απασχολούνται σε 8 τομείς:

• 4 θεματικούς (Βιοοικονομίας & Κοινωνικής Καινοτομίας, Καθαρών Τεχνολογιών & Υδρογόνου, Κυκλικής Οικονομίας & Εξοικονόμησης Ενέργειας, Ψηφιακής Μετάβασης & Πολιτικών για το Κλίμα)

• και 4 οριζόντιους τομείς (Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών, Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων, Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας και Προγραμμάτων Εκπαίδευσης & Κατάρτισης).

Σήμερα για εμάς είναι μία ιδιαίτερη ημέρα, καθώς γιορτάζουμε 10 χρόνια ανοδικής πορείας, 10 χρόνια γεμάτα συνέργειες και συνεργασίες, 10 χρόνια έρευνας και καινοτομίας, 10 χρόνια ανάπτυξης και αειφορίας.

10 χρόνια καταξίωσης σε επίπεδο ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό με τη δημιουργία ενός ευρύτατου δικτύου συνεργασιών και τη συμμετοχή και εκπροσώπηση του CluBE σε πάνω από 20 διαφορετικά δίκτυα και οργανισμούς.

10 χρόνια σκληρής δουλειάς και πίστης στο όραμα ότι η συνεργασία φέρνει ανάπτυξη, χωρίς να ξεχνάμε πως για εμάς κάθε στιγμή είναι ένα νέο ξεκίνημα.

Σήμερα, το CluBE αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περιφερειακά clusters καινοτομίας στον τομέα της βιοοικονομίας στη ΝΑ Ευρώπη και ένα από τα πιο ζωντανά κύτταρα της Δυτικής Μακεδονίας.

Όλοι εμείς στην οικογένεια του CluBE δεσμευόμαστε τα επόμενα χρόνια να εξελισσόμαστε, να πρωτοπορούμε, να δημιουργούμε λύσεις και ευκαιρίες σε μία εποχή που όλα αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς και σε μία περιοχή που το έχει ανάγκη. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε όλες εκείνες τις προσπάθειες για τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας σε ένα καλύτερο αύριο.

*Γιάννης Φάλλας και Νίκος Ντάβος, Συνιδρυτές του Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button