ΕνημέρωσηΠολιτική

64 νεκροί σε σύγκρουση φυλών – Galaksias Portal News

Τουλάχιστον 64 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε σύγκρουση μεταξύ φυλών στην Παπούα Νέα Γουινέα, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το βράδυ η αστυνομία της χώρας του Ειρηνικού.

Ο απολογισμός αυτής που κατά τα πρώτα στοιχεία ήταν ενέδρα και στήθηκε χθες το πρωί ενδέχεται προϊόντος του χρόνου να γίνει ακόμη πιο βαρύς, προειδοποίησε ο υπαρχηγός της αστυνομίας Σάμσον Κούα.

«Θεωρούμε πως υπάρχουν ακόμη πτώματα» σε περιοχές με βλάστηση, εξήγησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν κοντά στην πόλη Ουάμπαγκ (βόρεια), σε υψίπεδα, περίπου 600 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Πορτ Μόρεσμπι, διευκρίνισε νωρίτερα ο αρχηγός της αστυνομίας Ντέιβιντ Μάνινγκ.

Η αστυνομία ανέφερε πως περιήλθε στην κατοχή της οπτικό υλικό που εικονίζει αιμόφυρτα πτώματα, με εμφανή πολλαπλά σοβαρά τραύματα, αραδιασμένα στο πλάι δρόμου και στην καρότσα φορτηγού.

Οι περιστάσεις των θανάτων δεν είναι ακόμη γνωστές. Η αστυνομία ανέφερε πάντως πως ενημερώθηκε ότι ακούστηκαν σφοδρά πυρά στην περιοχή.

Συγκρούσεις μεταξύ φυλών, συχνά εξαιτίας εδαφικών διενέξεων ή κατηγοριών για κλοπές, ξεσπούν εδώ και αιώνες σε αυτό το τμήμα της νήσου.

Όμως η απόκτηση σύγχρονων όπλων, ιδίως αυτόματων τουφεκιών, έκανε τη βία πολύ πιο πολύνεκρη τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τον κ. Κούα, οι δράστες χρησιμοποίησαν αληθινό οπλοστάσιο, αποτελούμενο από τουφέκια SLR, AK-47, M4, AR15 et M16, επαναληπτικές καραμπίνες και αυτοσχέδια τουφέκια.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι γίνονται μάχες σε αγροτική περιοχή, όχι μακριά από τον τόπο της σφαγής.

Επιθέσεις «ακραία βίαιες»

Η κυβέρνηση της νήσου δοκίμασε την καταστολή, τη μεσολάβηση, την αμνηστία και διάφορες άλλες τακτικές και στρατηγικές για να ελέγξει τη βία — αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο στρατός ανέπτυξε περίπου εκατό μέλη του στην περιοχή, όμως αυτό είχε μικρό αντίκτυπο. Οι δυνάμεις ασφαλείας αδυνατούν να σταματήσουν τις συγκρούσεις, τόσο εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, όσο και εξαιτίας του ότι συχνά οι φυλές έχουν υπεροπλία.

Τα βίαια επεισόδια συχνά ξεσπούν σε απομονωμένες κοινότητες. Φυλές εξαπολύουν επιθέσεις ή στήνουν ενέδρες για να εκδικηθούν για προηγούμενες επιθέσεις κι ο φαύλος κύκλος διαιωνίζεται.

Οι επιθέσεις είναι συχνά ακραία βίαιες, με θύματα να αποκεφαλίζονται με ματσέτες, να καίγονται ζωντανά, να ακρωτηριάζονται, να βασανίζονται. Έχουν μπει συχνά στο στόχαστρο ακόμη και έγκυες και παιδιά.

Οι αστυνομικοί, κακοπληρωμένοι, λένε πως δεν τους διατίθενται τα απαραίτητα μέσα για να κάνουν το καθήκον τους.

Μέρος του οπλισμού που καταλήγει στα χέρια φυλών βρισκόταν στις αποθήκες των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Αντίπαλοι της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Τζέιμς Μαράπε απαίτησαν σήμερα να αναπτυχθούν περισσότεροι αστυνομικοί στην περιοχή και την παραίτηση του αρχηγού της αστυνομίας.

Ο πληθυσμός της Παπούας Νέας Γουινέας έχει διπλασιαστεί από το 1980. Αλλά η δημογραφική ακμή επέτεινε τις διενέξεις για τη γη και τους πόρους, με φόντο προαιώνιες συγκρούσεις φυλών.

 

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button