Κόσμος

«Ανησυχητικό» το ισραηλινό σχέδιο επίθεσης στη Ράφα – Galaksias.com

«Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Ράφα είναι ανησυχητικές», τόνισε ο Μπορέλ στην πλατφόρμα X, προσθέτοντας ότι «αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες, επιδεινώνοντας μια ήδη οικτρή ανθρωπιστική κατάσταση και έναν αβάσταχτο απολογισμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων».

Εντολή Νετανιάχου για εκκένωση της Ράφα – Φόβοι για νέα «ζώνη αίματος»

Το τελευταίο καταφύγιο για 1,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους την πόλη της Ράφα στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας βάζει στο στόχαστρο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει ήδη δώσει εντολή στο στρατό να σχεδιάσει την εκκένωσή της παρά τις έντονες αντιδράσεις της Ουάσιγκτον και ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή (9/2), το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να εξαλειφθεί η Χαμάς και ταυτόχρονα να παραμείνουν «τέσσερα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα».

«Από την άλλη πλευρά, είναι σαφές ότι μια μαζική επιχείρηση στη Ράφα απαιτεί την εκκένωση του άμαχου πληθυσμού από τις ζώνες μάχης», προστίθεται. «Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στις IDF και στο αμυντικό κατεστημένο να φέρουν στο υπουργικό συμβούλιο ένα διπλό σχέδιο τόσο για την εκκένωση του πληθυσμού όσο και για τη διάλυση των ταγμάτων».

Η δήλωση ήρθε δύο ημέρες μετά την απόρριψη από τον Νετανιάχου μιας πρότασης κατάπαυσης του πυρός της Χαμάς που προέβλεπε επίσης την απελευθέρωση των ομήρων. Από την πλευρά της η Χαμάς έχει δηλώσει ότι δεν θα συμφωνήσει σε ανταλλαγή αν δεν περιλαμβάνει τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την αποχώρηση των Ισραηλινών.

Αντίθετοι οι Αμερικανοί με την επιχείρηση στη Ράφα

Η εντολή δόθηκε παρά τις έντονες επικρίσεις που δέχθηκε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και άλλα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα «χωρίς σοβαρό σχεδιασμό» για τους αμάχους «θα ήταν καταστροφή».

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσε ότι μια χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα «δεν είναι κάτι που θα υποστηρίζαμε».

«Οποιαδήποτε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα αυτή τη στιγμή, κάτω από αυτές τις συνθήκες, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο – πιθανώς περισσότερο από ενάμισι εκατομμύριο – Παλαιστίνιους που αναζητούν καταφύγιο στη Ράφα χωρίς να λαμβάνεται δεόντως υπόψη η ασφάλειά τους, θα ήταν καταστροφή και δεν θα την υποστηρίξουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Η Ουάσιγκτον είπε την Πέμπτη (8/2) πως δεν θα στηρίξει καμία ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα χωρίς να έχει ληφθεί υπόψη η δεινή κατάσταση των αμάχων και ο Τζο Μπάιντεν περιέγραψε την απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς ως «υπερβολική».

Τα σχόλια κατέδειξαν το γεγονός ότι η υπομονή των ΗΠΑ με τον Νετανιάχου τελειώνει. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα «ολοκληρωτικής νίκης» στον πόλεμο αυτή την εβδομάδα, την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν βρισκόταν στο Ισραήλ για να πιέσει για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

«Καμπανάκι» από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις

Περισσότεροι από τους μισούς από τα 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας βρίσκουν τώρα καταφύγιο εκεί, πολλοί από αυτούς είναι κλεισμένοι στον συνοριακό φράχτη και ζουν σε αυτοσχέδιες σκηνές.

«Κανένας πόλεμος δεν μπορεί να επιτραπεί σε έναν γιγαντιαίο καταυλισμό προσφύγων», δήλωσε ο Γιαν Έγκελαντ, Γενικός Γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, προειδοποιώντας για «λουτρό αίματος» εάν οι ισραηλινές επιχειρήσεις επεκταθούν εκεί.

Το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC) κρούει «καμπανάκι κινδύνου» λέγοντας ότι η Ράφα θα μπορούσε σύντομα να μετατραπεί «σε μια ζώνη αιματοχυσίας και καταστροφής από την οποία οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να ξεφύγουν».

Η Ράφα είναι το τελευταίο μεγάλο πληθυσμιακό κέντρο στη Γάζα που δεν έχει καταληφθεί από τον ισραηλινό στρατό κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button