Κόσμος

Σημάδια εκτόνωσης εν μέσω εκκλήσεων για αποκλιμάκωση – Galaksias.com

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ως απάντηση στο χτύπημα του Ισραήλ σε μια από τις διπλωματικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης στη Συρία, έγινε το πρώτο χτύπημα στο έδαφος του Ισραήλ από ξένο κράτος εδώ και περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

Το Ισραήλ απάντησε στο μπαράζ περίπου 350 πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που δέχθηκε από το Ιράν το περασμένο Σαββατοκύριακο, με πλήγμα στην Ισφαχάν.

Ωστόσο η υποβάθμιση από την Τεχεράνη της συγκρατημένης απάντησης του Ισραήλ, δημιούργησε ελπίδες ότι μπορεί να αποφευχθεί μια πλήρους κλίμακας σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

«Υπάρχει μια αίσθηση ανακούφισης στη Μέση Ανατολή μετά την πολύ περιορισμένη απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση με πυραύλους και drone της περασμένης εβδομάδας από το Ιράν ότι, προς το παρόν, ούτε το Ισραήλ ούτε το Ιράν θέλουν να κλιμακώσουν περαιτέρω τα πράγματα».

«Και οι δύο πλευρές φαίνεται να υποχωρούν από την ευρύτερη σύγκρουση, μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση από τους παγκόσμιους ηγέτες», αναφέρει χαρακτηριστικά το BBC.

Washington Post: Η μετρημένη απάντηση του Ισραήλ και το νέο σχήμα στη Μ. Ανατολή

Το Ιράν δημοσίως υποβάθμισε την ισραηλινή επίθεση, αλλά, σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Washington Post, το Ισραήλ έδειξε ότι μπορεί να χτυπήσει όποτε θέλει, σε αυτή την περίπτωση, αλλά την επόμενη φορά, ίσως όχι. Υπό αυτή την έννοια, το Ισραήλ διατήρησε αυτό που οι στρατηγοί αποκαλούν «κυριαρχία κλιμάκωσης». Έδωσε το πρώτο χτύπημα και το τελευταίο.

Το ερώτημα που τίθεται ευλογως γιατί το Ισραήλ επέδειξε αυτοσυγκράτηση, σε μια κατάσταση όπου τα γεράκια της ισραηλινής κυβέρνησης ούρλιαζαν για ολοκληρωτική επίθεση;

Η απάντηση, σύμφωνα με την Washington Post, είναι ότι το Ισραήλ φιλοδοξεί να αναδειχθεί στην ηγέτιδα δύναμη του περιφερειακού συνασπισμού κατά του Ιράν. Στη μετρημένη απάντησή του, φαίνεται να ζυγίζει τα συμφέροντα των συμμάχων του σε αυτόν τον συνασπισμό – Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία – που όλοι παρείχαν αθόρυβα βοήθεια στην αποτροπή της ιρανικής επίθεσης του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Αυτό θα ισοδυναμούσε με μια αλλαγή παραδείγματος για το Ισραήλ. Αντί να βλέπει τον εαυτό του ως το μαχόμενο εβραϊκό κράτος που πολεμά μόνο του για την επιβίωσή του ενάντια σε Άραβες και Μουσουλμάνους εχθρούς, το Ισραήλ γνωρίζει ότι έχει συμμάχους. Στην κορυφή της λίστας, όπως πάντα, βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά στη συμμαχία με την Αμερική έχουν προστεθεί αραβικά κράτη που αντιτίθενται στο Ιράν και τους πληρεξούσιους του όσο και οι Ισραηλινοί.

Αυτό είναι το νέο σχήμα της Μέσης Ανατολής, προς το παρόν, τουλάχιστον, αυτή η φιλία μεταξύ του Ισραήλ και των πρώην αντιπάλων του στην περιοχή πρέπει να παραμείνει ανεπίσημη.

Παράλληλα, η αναχαίτιση της ιρανικής επίθεσης την περασμένη εβδομάδα έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα πλεονέκτημα στο Ισραήλ, εκείνο του θύματος, αλλά και της δύναμης που κατέχει υψηλής τεχνολογίας άμυνα. Αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη ανατροπή, μετά από έξι μήνες εξαντλητικής μάχης κατά της Χαμάς στη Γάζα που αμαύρωσε σοβαρά τη διεθνή φήμη του Ισραήλ.

Ιράν: «Παιδικά παιχνίδια τα drones στην Ισφαχάν»

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν αμφισβήτησε εάν το Ισραήλ συμμετείχε στην επίθεση της Παρασκευής στο Ιράν, λέγοντας ότι τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν σαν «παιχνίδια με τα οποία παίζουν τα παιδιά μας».

Είπε ότι οι ιρανικές αρχές εξακολουθούν να διερευνούν το περιστατικό στην Ισφαχάν, υποστηρίζοντας ότι «οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν από μέσα ενημέρωσης δεν ήταν ακριβείς».

Πάντως, σε συνέντευξή του στο NBC News, είπε ότι εάν το Ισραήλ λάβει «αποφασιστική δράση» κατά του Ιράν, η απάντηση θα ήταν «άμεση» και «στο μέγιστο».

ΗΠΑ: Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει την επίθεση στο Ισφαχάν – Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Το Ισραήλ φέρεται να στόχευσε ένα σύστημα ραντάρ αεράμυνας κοντά στην πόλη Ισφαχάν, το οποίο προστατεύει την πυρηνική εγκατάσταση Νατάνζ, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ένας ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν την Παρασκευή.

«Λάδι στη φωτιά» η επίθεση στο Ιράκ

Την ίδια ώρα τις εντάσεις ενίσχυσε μια ισχυρή έκρηξη σε διοικητήριο πτέρυγας του ιρακινού στρατού που σημειώθηκε το Σάββατο (20/4) περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, σημαίνοντας συναγερμό στην περιοχή.

σύμφωνα με την πολιτοφυλακή του ιρακινού στρατού Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης (ΔΛΚ), που διατηρεί σχέσεις με το Ιράν η έκρηξη ήταν αποτέλεσμα ισραηλινής επίθεσης ήταν που σημειώθηκε το Σάββατο (20/4) νότια της Βαγδάτης.

Το συμβάν ανακοίνωσε η φιλοϊρανική πολιτοφυλακή Χασντ ας Σααμπί («Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης»).

Από την έκρηξη ένας μαχητής σκοτώθηκε και άλλοι έξι τραυματίστηκαν, ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Το δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε πως η βάση έγινε στόχος πυραυλικής επίθεσης, ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει ποιος την εξαπέλυσε.

Το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM) αρνήθηκε κάθε εμπλοκή. «Ενημερωθήκαμε για αναφορές που υποστηρίζουν ότι οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν σήμερα αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ. Αυτές οι αναφορές δεν είναι αληθείς. Οι ΗΠΑ δεν εξαπέλυσαν σήμερα αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ», αναφέρει ανάρτηση της CENTCOM στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Ισραηλινός αξιωματούχος, που μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο CNN υπό τον όρο να διατηρήσει την ανωνυμία του, διαβεβαίωσε πως δεν ευθύνεται το Ισραήλ.

Μαραθώνια συνάντηση Ερντογάν με τον ηγέτη της Χαμάς στην Τουρκία

Η είδηση ότι η Χαμάς ετοιμάζεται να «μετακομίσει» σε άλλη χώρα φεύγοντας από το Κατάρ είναι με διαφορά μία από τις σημαντικότερες των τελευταίων εβδομάδων πολύ απλά γιατί αλλάζει ριζικά τις ισορροπίες και την επιρροή στην Γάζα, τη Δυτική όχθη αλλά και τη Μέση Ανατολή.

Ο Ισμαήλ Χανίγιε, ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους για το Ισραήλ στον κόσμο, βρέθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκε μάλιστα με τον Ταγίπ Ερντογάν στο παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ.

Το τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες ανάμεσα σε Ερντογάν και Χανίγιε είναι και θα παραμείνει άγνωστο αλλά είναι δεδομένο πως η Τουρκία σήμερα έρχεται μέσα από τον Χανίγιε όχι απλά να διεκδικήσει αλλά και να κατακτήσει θέση ρυθμιστή στη ευρύτερη κρίση στην συγκεκριμένη ζώνη.

Η «έξωση» του Κατάρ στη Χαμάς και ο Ερντογάν: Πρόταση μετακόμισης στην Τουρκία

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button