ΕνημέρωσηΟικονομία

«Φυγή» επενδύσεων 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα από τα ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων

Οι επενδυτές αποσύρουν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ τον μήνα από τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων στην Ευρώπη, με την πτώση της ζήτησης και την αύξηση του κόστους δανεισμού να αυξάνουν τις ανησυχίες για τις αποτιμήσεις των εμπορικών ακινήτων, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι εξαγορές από πλευράς επενδυτών σήμαιναν ότι το συνολικό καθαρό ενεργητικό που διακρατούν τα ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια “ανοικτού τύπου” για ακίνητα μειώθηκε περισσότερο από 10% και συγκεκριμένα έπεσε σε 180,7 δισ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2022 έως το τέλος του περασμένου έτους, όπως δείχνουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Morningstar.

Οι εκροές καταγράφονται πλέον για 11 συνεχόμενους μήνες, καθώς το τέλος του φθηνού χρήματος έκανε την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων λιγότερο ελκυστική.

Ενώ οι επενδυτές είναι νευρικοί ιδίως για την αμερικανική αγορά εμπορικών ακινήτων αυτή τη στιγμή, οι φόβοι αυτοί μεταφέρθηκαν στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, με τα ομόλογα που εκδίδει η Deutsche Pfandbriefbank και άλλα να υποχωρούν λόγω της έκθεσής τους στην εν λόγω αγορά.

Τα αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων συνιστούν απειλή για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα επειδή αποτελούν το 40% των αγορών εμπορικών ακινήτων στη ζώνη του ευρώ, προειδοποίησαν πέρυσι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η αναντιστοιχία μεταξύ της ρευστότητας που προσφέρεται στους επενδυτές των αμοιβαίων κεφαλαίων ακινήτων και της μη ρευστοποιήσιμης φύσης των περιουσιακών στοιχείων τους αναδείχθηκε μετά την ψήφο υπέρ του Brexit, όταν πολλά από τα βρετανικά αμοιβαία κεφάλαια αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις συναλλαγές και να πωλήσουν γρήγορα περιουσιακά στοιχεία μετά από ένα κύμα αιτήσεων εξαγοράς. Το έπος των gating επαναλήφθηκε εκεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και πολλά από αυτά έχουν πλέον κλείσει.

«Πολλά αμοιβαία κεφάλαια ανοικτού τύπου δέχονται πιέσεις να πουλήσουν προκειμένου να ικανοποιήσουν τα αυξανόμενα αιτήματα εξαγοράς», έγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Oliver Salmon, ερευνητής της Savills.

Παρόλα αυτά, οι προοπτικές για τα εμπορικά ακίνητα αναμένεται να βελτιωθούν αργότερα φέτος, εάν η ΕΚΤ αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια όπως αναμένεται και το αφήγημα της ήπιας προσγείωσης αποδειχθεί ακριβές.

Οι εξαγορές σε όλη την Ευρώπη ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε καθέναν από τους τρεις τελευταίους μήνες του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar. Οι Γερμανοί επενδυτές, οι οποίοι πρέπει να δώσουν προειδοποίηση ενός έτους για να αποσύρουν χρήματα, απέσυραν περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ από τα εκεί αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων κατά τους τελευταίους πέντε μήνες του έτους, σύμφωνα με την Barkow Consulting.

To άρθρο «Φυγή» επενδύσεων 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα από τα ευρωπαϊκά αμοιβαία κεφάλαια ακινήτων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button