ΕνημέρωσηΟικονομία

Να σπεύσουν οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων ακινήτων να κάνουν αίτηση για μείωση του ΕΦΝΙΑ – Galaksias Portal News

Παραμένει η αναστάτωση στους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλισμένα ακίνητα και θεωρητικά δικαιούταν την έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ του οποίου τα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στο τέλος του επόμενου μήνα ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου.

Και αυτό διότι, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται η ΠΟΜΙΔΑ, ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων χάνει το δικαίωμα αυτό (σ.σ. έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ), αφού οι αιτήσεις απορρίπτονται εξαιτίας του ότι δεν έχουν όλο το πακέτο ασφάλισης (πυρκαγιά, σεισμό και πλημμύρα), όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, που τείνει να μετατραπεί σε μπούμερανγκ ένα μέτρο που έγινε δεκτό με ιδιαίτερη θέρμη από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, η ΑΑΔΕ αποστέλλει ειδοποιητήρια προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ενεργά ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Μέσα από αυτά τα email που λαμβάνουν οι φορολογούμενοι ενημερώνονται για τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν έως τις 22 Φεβρουαρίου 2024 για να εξασφαλίσουν τη μείωση έως 10% στο φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Βέβαια όπως προαναφέρθηκε η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι σχεδόν ένας στους δύο ιδιοκτήτες ακινήτων χάνει την έκπτωση του φόρου είτε γιατί έχει ασφαλίσει τις κατοικίες του μόνο για σεισμό και πυρκαγιά αλλά όχι και για πλημμύρα είτε γιατί η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας είναι χαμηλότερη των 900 ευρώ το τ.μ. που προβλέπει το μέτρο.

Όπως επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ η απώλεια αυτής της έκπτωσης «δημιουργεί έντονο συναίσθημα αδικίας και δυσπιστίας των πολιτών προς το όλο μέτρο», αποδυναμώνοντας επί της ουσίας ένα κίνητρο προς τη σωστή κατεύθυνση.

Για να μην χάσουν οι φορολογούμενοι την έκπτωση η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει ειδικά για φέτος να εκδοθεί απόφαση που θα προβλέπει τα εξής:

Για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η έκπτωση να χορηγηθεί σε όλους όσους έχουν ασφάλιση κατοικίας με κάλυψη πυρκαγιάς και σεισμού, ανεξαρτήτως ασφαλισμένου ποσού, ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνεται η κάλυψη της πλημύρας και

Για το πρώτο τρίμηνο του 2024 να δοθεί προθεσμία έως τις 31 Μαρτίου του 2024 για να ευθυγραμμιστούν τα ασφαλιστικά συμβόλαιά τους με όλες τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης.Πάντως μέχρι στιγμής το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει κάποια διόρθωση στο μέτρο, το κόστος του οποίου ανέρχεται σε 24 εκατ. ευρώ. Πάντως παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς αλλά και οι ιδιοκτήτες ακινήτων πιέζουν και ζητούν επανεξέταση του μέτρου ώστε να μη τη χάσουν όσοι δεν είχαν ασφαλιστεί και για τους τρεις κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας. Θεωρούν επίσης ότι το μέτρο περιέχει αυτή την ρύθμιση που αν μη τι άλλο δεν είναι απόλυτα λογική και μάλιστα περιέχει την αναδρομικότητα.

Όπως σημειώνουν δεν μπορεί κάποιος να θεωρεί ως λογικό κάποιος ιδιοκτήτης στην Άνω Κυψέλη για παράδειγμα να ασφαλίσει το ακίνητο που έχει στο 4ο όροφο για … πλημμύρα.

Στο ηλεκτρονικό ειδοποιητήριο που στέλνει η ΑΑΔΕ αναφέρεται ότι «Για να σας χορηγηθεί μείωση ΕΝΦΙΑ έτους 2024 εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, χρειάζεται να υποβάλετε αίτηση ψηφιακά, έως τις 22/02/2024, μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή:

Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών , αφού συνδεθείτε με τους προσωπικούς σας κωδικούς TAXISnet.

Σε περίπτωση που στην ασφαλισμένη κατοικία έχει δικαίωμα (και) άλλο φυσικό πρόσωπο, χρειάζεται να καταχωρήσετε στην εφαρμογή τον ΑΦΜ του, προκειμένου να ενημερωθεί από την ΑΑΔΕ και να υποβάλει και ο ίδιος αίτηση, με τους προσωπικούς του κωδικούς TAXISnet».

To άρθρο ΑΑΔΕ: Να σπεύσουν οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων ακινήτων να κάνουν αίτηση για μείωση του ΕΦΝΙΑ δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button