ΕνημέρωσηΠολιτική

Κατατέθηκαν πάνω από 1.080 εφευρέσεις το 2023 – Galaksias Portal News

Νέα υψηλά επίπεδα κατέγραψαν οι αιτήσεις Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) και οι καταθέσεις Εμπορικών Σημάτων στην Ελλάδα το 2023.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, διατηρώντας τη σταθερή ανοδική τάση των τελευταίων ετών κατατέθηκαν στον ΟΒΙ, 1.084 αιτήσεις για ΔΕ και 6.207 για κατοχύρωση εμπορικού σήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το κλείσιμο της χρονιάς που πέρασε, κατάδειξε ποσοτικά και ποιοτικά πως η συγκέντρωση της βιομηχανικής ιδιοκτησίας κάτω από την ίδια στέγη και στη χώρα μας συνηγορεί στη σημαντική αύξηση όλων των τίτλων προστασίας που παρέχονται από τον ΟΒΙ» αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Καταθέσεις Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας 2023

Την πρώτη θέση σε αριθμό αιτήσεων Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) καταλαμβάνει με διαφορά ο τομέας των Ανθρωπίνων Αναγκών επί του συνόλου των αιτήσεων για ΔΕ.

«Απλοί πολίτες, επιστήμονες και εταιρείες μετουσιώνουν τις νέες ιδέες τους σε ευρεσιτεχνίες και οδηγούν σταθερά τους ίδιους και την Ελλάδα στην πρόοδο και την ανάπτυξη, με το άυλο κεφάλαιο που προκύπτει από τους τίτλους προστασίας τους να αποτελεί προστιθέμενη αξία, ιδιαίτερα για τα πανεπιστήμια, τους ερευνητικούς φορείς, τις επιχειρήσεις» όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι καταθέσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από Ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα παρουσιάζουν συνεχιζόμενη ανοδική τάση την τελευταία 5ετία. Συγκεκριμένα:

Έτος κατάθεσης Αίτησης Αριθμός Αιτήσεων ΔΕ Πανεπιστημίων & Ερευνητικών Κέντρων

2019 8

2020 20

2021 26

2022 41

2023 59

Από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια στις 3 πρώτες θέσεις μέσα στο 2023 βρίσκονται τα ακόλουθα ιδρύματα:

1. Το ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ με 9 Αιτήσεις ΔΕ

2. Το ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ με 5 Αιτήσεις ΔΕ

3. Το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ με 4 Αιτήσεις ΔΕ

4. Το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ με 4 Αιτήσεις ΔΕ

Από Ερευνητικά Κέντρα τις πρώτες θέσεις το 2023 καταλαμβάνουν:

1. Το ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ (ΙΤΕ) με 7 Αιτήσεις ΔΕ

2. Το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (Ε.Κ.Ε.Τ.Α) με 6 Αιτήσεις ΔΕ

3. Το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ (ΕΚΕΦΕ) ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ με 3 Αιτήσεις ΔΕ

Πολύ σημαντική θεωρείται, επίσης, η αύξηση των καταθέσεων ΔΕ από Ελληνικές εταιρείες ή κοινοπραξίες ελληνικών εταιρειών. Ο ΟΒΙ, σημειώνει ότι, ήταν και παραμένει ως ένα αξιόπιστο μέλος του Ευρωπαϊκού συστήματος πατεντών, τηρώντας πολύ υψηλά επίπεδα τεχνογνωσίας και εξατομικευμένης βοήθειας, πλήρεις ψηφιακές διαδικασίες καθώς και αυστηρή τήρηση σύντομων χρόνων απόκρισης, απαραίτητα δομικά συστατικά για τις επιχειρήσεις που καινοτομούν. Η παροχή νέων επιστημονικών και χρηματοδοτικών εργαλείων, υποστηρίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα παρακάτω στοιχεία τελευταίας 5ετίας ανά έτος ο αριθμός κατάθεσης αίτησης ΔΕ Ελληνικών Εταιρειών ή Κοινοπραξίες Ελληνικών Εταιρειών έχει ως εξής:

2019 83

2020 108

2021 118

2022 142

2023 166

Καταθέσεις Εθνικών Εμπορικών Σημάτων 2023

Δυο χρόνια μετά την ανάληψη της αρμοδιότητας των Εμπορικών Σημάτων από τον ΟΒΙ επιτυγχάνεται αύξηση προστατευμένων εμπορικών σημάτων. Συγκεκριμένα, οι εθνικές καταθέσεις για εμπορικό σήμα παρουσιάζουν το 2023 αύξηση της τάξης του 4,87% %, σε σχέση με το 2022.

Πιο αναλυτικά:

Ηλεκτρονική κατάθεση: 4905 το 2022 και 5156 το 2023

Έγχαρτη κατάθεση: 1014 το 2022 και 1051 το 2023

Σύνολο: 5919 το 2022 και 6207 το 2023.

Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας ότι: «αποδεδειγμένα στον ΟΒΙ εφαρμόζουμε μια πολιτική που παράγει αποτελέσματα για την ελληνική καινοτομία και τη σταθερότητα της οικονομίας. Επιπλέον, η ύπαρξη μιας ενιαίας Αρχής διευκολύνει τη διαμόρφωση μιας ομοιόμορφης και ενιαίας εθνικής πολιτικής για όλα τα Δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας.

Στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας θεωρούμε χρέος μας προς τις μελλοντικές γενιές να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη νοοτροπία παραγωγής καινοτομίας με τη συνεχή βελτίωση των σημαντικών υπηρεσιών που προσφέρουμε στο Σύστημα Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, προστατεύοντας το διανοητικό κεφάλαιο και την αναπτυξιακή πορεία των Ελλήνων και των ελληνικών επιχειρήσεων».

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button