ΕνημέρωσηΠολιτική

Άρωμα γυναίκας στον κατάμεστο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» με τη Ζωή Τηγανούρια

Μία ονειρεμένη βραδιά έζησαν όσοι παρευρέθησαν στον κατάμεστο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» στις 8 Μαρτίου 2024 για τη μουσικο-ποιητική παράσταση «Η γυναίκα του χθες και του σήμερα» με πρωταγωνίστριες τη μουσικοσυνθέτιδα Ζωή Τηγανούρια και την ερμηνεύτρια Ηλέκτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη βραδιά άνοιξε με χαιρετισμό ο έφορος διεθνών σχέσεων του Φ.Σ. «Παρνασσός» και δικηγόρος στον Άρειο Πάγο κος Σταμάτης Γεωργούλης, για να δώσει τη σκυτάλη στη Ζωή Τηγανούρια και τους συνεργάτες της να ξεκινήσουν το πρώτο μέρος της παράστασης με το γνωστό τραγούδι των Νίκου Γούναρη και Κώστα Μάνεση «Για τις Γυναίκες ζούμε όλοι».

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η απονομή του μεταλλίου τιμής του Φ.Σ. «Παρνασσός» στη Ζωή Τηγανούρια για τη προσφορά της στον Πολιτισμό, από τον επίτιμο αρχηγό ΕΛ.ΑΣ. και βουλευτή Έβρου κο Αναστάσιο Δημοσχάκη. Επίσης πραγματοποιήθηκε βράβευση της Ένωσης Γυναικών Θράκης «Δόμνα Χατζη-Αντώνη Βισβίζη» στο πρόσωπο της προέδρου κας Νατάσας Πεντίδου από την πρόεδρο και ιδρύτρια του Ομίλου για τις Τέχνες, τον Πολιτισμό & τα Γράμματα «Εξάλειπτρον» κα Νανά Λάτση. Έκπληξη ήταν ο αυθόρμητος, θρακιώτικος, ζωναράδικος χορός των γυναικών της Θράκης, στο «Βασιλικούδα μ’» στο ρυθμό του ακορντεόν της Ζωής και του νταουλιού του Στέλιου Γενεράλη, γεμίζοντας τον χώρο με αύρα γιορτινής ατμόσφαιρας προβάλλοντας τη “Γυναικεία Θρακιώτικη Δυναμική Ψυχή” όπως είπε χαρακτηριστικά η Ζωή Τηγανούρια.

Τις στιγμές της ποίησης απέδωσαν καταχειροκροτούμενοι οι πρόεδροι εφετών και ιδρυτικά στελέχη του Κ.Ε.Λ.Δ. (Κύκλος Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών) κα Σοφία Λιγνού και κος Δημήτρης Ορφανίδης με εξαίρετα ποιήματά τους γραμμένα για τις γυναίκες. Τη δική του εντυπωσιακή ακροστιχίδα αφιερωμένη στη «Ζωή-Γυναίκα» απήγγειλε και ο κος Σταμάτης Γεωργούλης.

Συγκινητική ήταν η ερμηνεία του αριστουργήματος που έγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη «Μαρίνα πράσινο μου αστέρι» από την παιδική χορωδία του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας ‘Έλλη Αλεξίου” «Αnima Libre» που διευθύνει ο Γιώργος Σμάνης, όπως και η ερμηνεία με τις αγγελικές φωνές τους στην σύνθεση της Ζωής Τηγανούρια «Κόρη γλυκιά» σε στίχους του αναπληρωτή καθηγητή Χειρουργικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Αλεξανδρούπολης Κωσταντίνου Ρωμανίδη.

Εντυπωσιακές ήταν οι ερμηνείες της ηθοποιού Ελένης Τζαγκαράκη στο τραγούδι «Κινητήριος δύναμη είναι τα θηλυκά» και της Άννας Κατσούλη με το φλάουτο της στο «Δύο χείλη κατακόκκινα», τραγούδια της Ζωής Τηγανούρια από το soundtrack του γνωστού σίριαλ «Δεληγιάννειο Παρθεναγείο» του Χάρη Ρώμα, τα οποία φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν από μία παράσταση αφιερωμένη στις γυναίκες.

Η βιρτουόζος του ακορντεόν και το σύνολο εγχόρδων, αποτελούμενο από κορυφαίες γυναίκες μουσικούς της Συμφωνικής του Δ.Α., της Συμφωνικής της ΕΡΤ και της Κρατικής Ορχήστρας, καταχειροκροτήθηκαν παρουσιάζοντας -μεταξύ άλλων- και το «Por una cabeza» του Carlos Gardel (από την πασίγνωστη ταινία «Άρωμα γυναίκας»).

Αίσθηση προκάλεσε το «πάντρεμα» από τη Ζωή Τηγανούρια τη Αργεντίνας γυναίκας «Tanguera» που χορεύει με μεράκι Tango του Mariano Mores, με την γυναίκα «Ζιγκουάλα» των Ανατολίτικων Ινδικών επιρροών του Στέλιου Καζαντζίδη, καθώς και την ethnic «Μαντουβάλα» που ερμήνευσε μοναδικά ο Μιχάλης Βίδρας.

Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με την βράβευση της κα Σοφίας Λιγνού και της προέδρου της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Νοτίου Ελλάδος κας Χριστίνας Αθανασιάδου, με το instrumental κομμάτι «Last Tango by Zoe» που συνέθεσε η Ζωή Τηγανούρια το 2018 το οποίο -όπως είπε χαρακτηριστικά- ήταν η αιτία για να υπογράψει το 2021 μαζί με την Zizi Bolonga την πρωτότυπη μουσική επένδυση για την πολυβραβευμένη ταινία του Hollywood «Tango Shalom» σε σκηνοθεσία Gabriel Bolonga.

Μόλις ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος, τη σκυτάλη πήρε η υπέροχη Ηλέκτρα μαγνητίζοντας το κοινό με τις ερμηνείες της πάνω σε τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει μεγάλες κυρίες του ελληνικού τραγουδιού, μαζί με τις εξαιρετικές χορωδίες «TREVENTI» και το φωνητικό σύνολο «Technotropia» υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Άγγελου Βελεγράκη (και στο πιάνο), και τους εξαίρετους Σταύρο Παργινό στο τσέλο και Αλέξανδρο Δαφνομήλη στο πιάνο.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν η κα Σίσσυ Παυλοπούλου σύζυγος του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπή Παυλόπουλου, ο Aρεοπαγίτης κος Δημήτριος Τράγκας με τη σύζυγό του κα Μαίρη Σαμοθράκη, η κα Μαριάνθη Παγουτέλη ε.τ. αντιπρόεδρος στον Άρειο Πάγο & κοσμήτορας Κ.Ε.Λ.Δ., η πρόεδρος εφετών κα Μυρτώ Τζεφεράκου, η πρόεδρος του συλλόγου επιστημονικών συνεργατών της Βουλής των Ελλήνων κα Ιόλη Τέντε, η γνωστή καθηγήτρια φωνητικής κα Άννα Διαμαντοπούλου, η κα Άννα Ειρήνη Πάρκινς ψυχαναλύτρια & Διδάκτωρ του Πανεπιστήμιου της Σορβόννης, ο γνωστός συγγραφέας κος Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης, ο κος Γιάννης Αποστολόπουλος Καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου ΕΚΠΑ & Πατρών, ο διευθυντής της εφημερίδας “1Voice Business” & “Politics” κος Αλέξανδρος Κοντοπάνος -χορηγός της εκδήλωσης, ο οποίος μίλησε για τη μέρα της γυναίκας- με τη συζυγό του κα Μαρίνα Πολυκανδριώτη, η κα Ελένη Αυγερινού αρχαιολόγος στο Υπουργείο Πολιτισμού, ο ραδιοφωνικός παραγωγός της ΕΡΤ κος Ιωάννης Παπουτσάκης, ο αντιπρόεδρος της Πανσαμοθρακικής Εστίας Αθηνών κος Μιχάλης Βραχιώλιας και μέλη του συλλόγου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλεξανδρουπολιτών Αθήνας κος Παναγιώτης Παρασκευόπουλος και μέλη του συλλόγου, ο πρόεδρος του Σύλλογου Αγχιαλιτών Αθήνας κος Απόστολος Ζαφειρόπουλος, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Διδυμοτείχου & Περιφέρειας εν Αθήναις κα Σίσσυ Καζακίδου, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης κος Μάνος Αντωνίου, η ιδιοκτήτρια του Signature Travel κα Μαρία Αλιφραγκή, η πρόεδρος εξωραϊστικού Συλλόγου του Πατήματος Χαλανδρίου «Η Αναγέννηση» κα Ελένη Τσελεμπίδου, ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Πολεμικού Μουσείου κος Βασίλης Κοντογιώργος, ο στιχουργός Γιώργος Κοζαδίνος και πλήθος κόσμου..

Συμμετείχαν:

Πιάνο: Άγγελος Βελεγράκης, Αλέξανδρος Δαφνομήλης
Τσέλο: Σταύρος Παργινός
Βιολί: Βασίλης Κατσουλής
Κρουστά: Στέλιος Γενεράλης

Το γυναικείο σύνολο εγχόρδων «Enchord»:

Βιολί -Μπρουνίλντα Ευγενία Μάλο, Βιολί – Κίτη Βαρδάμη, Τσέλο: Μιρέλα Ρούτση

Η χορωδία «TREVENTI» και το φωνητικό σύνολο «Technotropia» υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Άγγελου Βελεγράκη
Η παιδική χορωδία «Anima Libre» υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Γιώργου Σμάνη
Guests: Ελένη Τζαγκαράκη, Άννα Κατσούλη, Νάγια Αγοραστού, Μιχάλης Βίδρας
Προλόγισε ο Σταμάτης Γεωργούλης, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου – Νομικός
Απαγγελίες: Σοφία Λιγνού, Δημήτρης Ορφανίδης, ιδρυτικά μέλη του Κ.Ε.Λ.Δ.
Ήχος/Φώτα: Γιάννης Πατρίκιος, Βαγγέλης Ξυθάλης
Οργάνωση-Συντονισμός: Έλλη Ιωακείμογλου
Φωτογραφίες: Δημήτριος Καρβουντζής
Παραγωγή: “ΔΑΜΩΝ” Μουσική-Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button