ΕνημέρωσηΟικονομία

Αντίστροφη μέτρηση για τη διάταξη για αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή δήλωσης για μισθωτούς και συνταξιούχους

Tις αμέσως μέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη για την αυτόματη συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής δήλωσης για περίπου 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι το 2023 απέκτησαν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

Για τους συγκεκριμένους φορολογουμένους (μισθωτούς και συνταξιούχους) οι κωδικοί του εντύπου Ε1 θα είναι προσυμπληρωμένοι και το μόνο που θα πρέπει να κάνουν οι ίδιοι είναι να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων της δήλωσης.

Ακόμα και στην περίπτωση που δεν υποβάλουν δήλωση εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (έως 30 Ιουνίου), θα το πράξει για αυτούς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), σημειώνει η ΕΡΤ.

Οι 12 «κλειδωμένοι» κωδικοί στο έντυπο Ε1 αφορούν: τα στοιχεία για τους συνταξιούχους (άνω των 65 ετών έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια) τα ποσά μισθών και συντάξεων, οι φόροι που έχουν παρακρατηθεί.

Οι τόκοι καταθέσεων και οι φόροι που παρακρατήθηκαν για αυτούς. Στοιχεία για τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων. Η αποπληρωμή δανείων – καρτών. Οι δαπάνες αγορών με ηλεκτρονικό χρήμα. Τα εξαρτώμενα τέκνα αλλά και ποσά που καλύπτουν τεκμήρια.

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών, το νέο σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και επιχειρήσεων προσθέτει νέους κωδικούς στο έντυπο Ε3 για τον υπολογισμό του εισοδήματος που απέκτησαν το 2023.

Ειδικότερα τα νέα στοιχεία που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι 670.000 επαγγελματίες αφορούν: Στα έτη λειτουργίας της επιχείρησης, το συνολικό ετήσιο κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων, εφόσον η επιχείρηση απασχολεί προσωπικό, και το ύψος του ετήσιου τζίρου της επιχείρησης.

Παράλληλα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν:

  • Εάν απαλλάσσονται από το νέο σύστημα φορολόγησης  (πολύτεκνοι ή με αναπηρία 80% και άνω)
  • Εάν δικαιούνται μείωση του ελάχιστου ετήσιου καθαρού εισοδήματος που θα προσδιοριστεί με το νέο σύστημα (έχουν έδρα σε μικρό χωριό, αναπηρία 67%-79% κ.α. ).
  • Εάν εμπίπτουν σε κάποια κατηγορία που απαλλάσσεται από τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, όπως ασθενής νοσηλευόμενος, στρατευμένος, φυλακισμένος κ.λπ.
  • Εάν επιθυμούν τον έλεγχο από την ΑΑΔΕ για να επιβεβαιωθεί ότι πράγματι τα έσοδά του είναι κάτω από τα ελάχιστα που ορίζει ο νόμος.

Ο χρόνος για την υποβολή των δηλώσεων από 8,5 εκατ. υπόχρεους  έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα αφού σύμφωνα με τον προγραμματισμό τέλος Μαρτίου πρόκειται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ.

Η αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος θα γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Ιουλίου και η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2025. Στην περίπτωση που ο επιπλέον φόρος εξοφληθεί εφάπαξ χορηγείται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button