Υγεία & Διατροφή

Εγκρίθηκε η πρώτη ψηφιακή θεραπεία – Ποια είναι και τι κάνει η εφαρμογή Rejoyn στα κινητά – Galaksias Portal News

Το πράσινο φως έλαβε από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) η πρώτη ψηφιακή θεραπεία για την κατάθλιψη. Πρόκειται για την εφαρμογή «Rejoyn» που θα μπορεί να εγκατασταθεί στα κινητά μας τηλέφωνα.

Η εφαρμογή «Rejoyn» για smartphone θα είναι η πρώτη συνταγογραφούμενη ψηφιακή θεραπεία για την κατάθλιψη και συγκεκριμένα τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Την έγκρισή του έδωσε ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Πρόκειται για μία εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα που προορίζεται για χρήση σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά φάρμακα από άτομα ηλικίας 22 ετών και άνω που έχουν διαγνωστεί με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή.

Το «Rejoyn», όπως λέγεται το app, χρησιμοποιεί ένα πρόγραμμα έξι εβδομάδων που συνδυάζει μία νέα προσέγγιση γνωσιακής – συναισθηματικής εκπαίδευσης και μαθημάτων γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας.

Δεδομένου ότι η εφαρμογή «Rejoyn» έχει ταξινομηθεί ως ιατροτεχνολογικό προϊόν χαμηλού έως μεσαίου κινδύνου, χρειαζόταν μόνο να αποδειχθεί ότι είναι σε μεγάλο βαθμό ισοδύναμη με κάποια άλλη συσκευή που κυκλοφορεί στην αγορά – που σημαίνει ότι είναι εξίσου ασφαλής και αποτελεσματική – για να πάρει έγκριση από τον FDA.

Τι είναι η κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια από τις πιο κοινές διαταραχές ψυχικής υγείας στις ΗΠΑ. Περίπου το 18% των αμερικανών ενηλίκων -περισσότεροι από 1 στους 6- λένε ότι πάσχουν από κατάθλιψη ή λαμβάνουν θεραπεία για την κατάθλιψη, σύμφωνα με έκθεση της Gallup το 2023. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, έως και το 30% των ανθρώπων που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα δεν ανταποκρίνονται πλήρως στη θεραπεία, που σημαίνει ότι συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη χρήση των φαρμάκων.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί μια μορφή γνωστικής-συναισθηματικής εκπαίδευσης που ονομάζεται Emotional Faces Memory Task, στην οποία ζητείται από τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν και να συγκρίνουν συναισθήματα που εμφανίζονται σε μια σειρά προσώπων. Η προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι οι ασκήσεις αυτές μπορεί να διεγείρουν την αμυγδαλή και τον ραχιαίο προμετωπιαίο φλοιό – περιοχές του εγκεφάλου που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην κατάθλιψη – και έχουν αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα.

Το Rejoyn έχει έναν νευροτροποποιητικό μηχανισμό που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σαν «φυσικοθεραπεία για τον εγκέφαλο» παρέχοντας εξατομικευμένες, συνεπείς ασκήσεις εκπαίδευσης του εγκεφάλου που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν στη βελτίωση των συνδέσεων στις περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται από την κατάθλιψη», ανέφερε ο Δρ. Brian Iacoviello, επιστημονικός σύμβουλος της Click Therapeutics και συνεφευρέτης του Emotional Faces Memory Task.

Η άδεια του FDA για το Rejoyn χορηγήθηκε με βάση τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής στην οποία συμμετείχαν 386 άτομα ηλικίας 22 έως 64 ετών με διάγνωση μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής που δεν ανταποκρινόταν στα αντικαταθλιπτικά. Τους ανατέθηκε να χρησιμοποιούν είτε την εφαρμογή Rejoyn είτε μια εικονική εφαρμογή που έδινε εργασίες μνήμης που δεν περιελάμβαναν γνωσιακή-συναισθηματική εκπαίδευση ή γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ οι συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή Rejoyn παρουσίασαν βελτίωση στα συμπτώματα κατάθλιψης, η μέση μεταβολή δεν ήταν σημαντικά διαφορετική από την αλλαγή που παρατηρήθηκε με την εικονική εφαρμογή.

Δεν αναφέρθηκαν παρενέργειες στη δοκιμή.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Δρ John Torous, διευθυντής του Τμήματος Ψηφιακής Ψυχιατρικής στο Beth Israel Deaconess Medical Center, ο οποίος δεν συμμετείχε στην ανάπτυξη της εφαρμογής Rejoyn, ενώ είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η δοκιμή δεν απέδειξε ότι το Rejoyn έχει στατιστικά σημαντικό όφελος, η εφαρμογή δεν έχει σχεδιαστεί ως αυτόνομη θεραπεία.

«Αν το όφελος είναι ελάχιστο, αλλά οι κίνδυνοι είναι ελάχιστοι, ίσως δεν είναι κακό να το δοκιμάσετε», ανέφερε.

πηγή: Iatropedia.gr

To άρθρο Κατάθλιψη: Εγκρίθηκε η πρώτη ψηφιακή θεραπεία – Ποια είναι και τι κάνει η εφαρμογή Rejoyn στα κινητά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button