Κόσμος

Η Σουηδία δεν θα διαπραγματευτεί με την Ουγγαρία για το ΝΑΤΟ – Galaksias.com

Δεν θα διαπραγματευτεί η Σουηδία με την Ουγγαρία για την ένταξη της στο Νοτιοατλαντικό Σύμφωνο, ξεκαθάρισε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον, του οποίου η χώρα θα αποτελέσει στο μέλλον το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Ενόψει της Συνόδου του Ευρωπαικού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα και της συνάντησης που θα υπάρξει ανάμεσα στους πρωθυπουργούς της Σουηδίας και της Ουγγαρίας ο Κρίστερσον είπε ότι η Σουηδία δεν θα προχωρήσει σε νέες δεσμεύσεις για το ΝΑΤΟ.

«Κανένα αίτημα που σχετίζεται με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αυτό δεν βρίσκεται στην ατζέντα», δήλωσε ο Κρίστερσον στο σουηδικό δίκτυο TV4.

Την ίδια στιγμή ανέφερε ο Σουηδός πρωθυπουργός ότι οι δύο χώρες έχουν πολλά θέματα να συζητήσουν, περιλαμβανομένης της συνεργασίας εντός του ΝΑΤΟ, της επερχόμενης ανάληψης της εναλλασσόμενης προεδρίας της ΕΕ από την Ουγγαρία, της παροχής στήριξης προς την Ουκρανία και των τρόπων για να υπάρξουν οι ευρύτερες συμπράξεις από τις αεροπορικές δυνάμεις Σουηδίας-Ουγγαρίας που μοιράζονται το ίδιο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών — των σουηδικών JAS Gripen.

Από την πλευρά του ο Ορμπάν είναι οργισμένος από τις σουηδικές επικρίσεις σχετικά με την κατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα του υπό τη διακυβέρνησή του.

Έχει προσκαλέσει τον Κρίστερσον στη Βουδαπέστη για διαπραγματεύσεις σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά επανέλαβε επίσης την Τετάρτη ότι η χώρα του στηρίζει την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Σύμφωνα με τον Κρίστερσον, δεν γνωρίζει πότε η χώρα του θα γίνει το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά αναμένει να γίνει αυτό «πολύ σύντομα».

Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία, μαζί με τη Φινλανδία, αιτήθηκαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά η Τουρκία και η Ουγγαρία καθυστερούν την ένταξή τους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε χθες Πέμπτη το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας καθιστώντας έτσι την Ουγγαρία μοναδικό εμπόδιο στην ένταξη της Στοκχόλμης στη συμμαχία των 31 μελών.

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button