ΕνημέρωσηΠολιτική

Καμία συμφωνία εν κρυπτώ με την Ουκρανία – Όχι πολιτική σπέκουλα με τα Τέμπη – Galaksias Portal News

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους.

Κληθείς να κάνει μια αποτίμηση της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τι θα ξεχώριζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός είπε:

«Είναι διαρκής η στήριξή μας στην Ουκρανία και έχει δρομολογηθεί ένα επίπεδο συζήτησης για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση της στρατηγικής μας αυτονομίας με επένδυση στην ευρωπαϊκή άμυνα και είναι μια νέα προσθήκη στη συζήτηση που κάνουμε γιατί για πρώτη φορά ακουμπάμε το ζήτημα της χρηματοδότησης της κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας».

Και συνέχισε: «Η δυνατότητα εξέτασης εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης μιας κοινής προσάθειας έχει μπει στο τραπέζι. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ αυτού με την έκδοση ευρωομολόγων για την ενίσχυση ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Το δεύτερο είναι ότι μετά από 5 μήνες διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο συμπερασμάτων για όσα συμβαίνουν στη Γάζα. Καλείς σε ανθρωπιστική παύση που οδηγεί σε εκεχειρία αλλά και προϋποθέτει την απελευθέρωση ομήρων. Πρέπει είπε ακόμα να αποφύγουμε μια  εκτεταμένη ανθρωπιστική κρίση. Το μήνυμα είπε είναι ότι κεντρική προτεραιότητα είναι η προστασία των αμάχων. Τάχθηκε επίσης υπέρ της δημιουργίας δυο κρατών».

Για τον πρωτογενή τομέα είπε ότι  αναγνωρίζουμε ανάγκη για περιορισμό γραφειοκρατίας και την ενίσχυση του εισοδήματος αγροτών αλλά και την διευκόλυνση στην πράσινη μετάβασης την οποία κανείς δεν αρνείται.

Για το πόσο πιθανός είναι ένας κοινός δανεισμός (ευρωομόλογα) αλλά και αν υπάρχουν συμφωνίες με Ουκρανία απάντησε :

«Καμία συμφωνία!» «Το έχουμε διευκρινίσει δεν είναι δυνατόν να πάω στην Ουκρανία και να υπογράψω εν κρυπτώ συμφωνία δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Η Ελλάδα στηρίζει τη δυνατότητα της Ουκρανίας να αμύνεται χωρίς σε καμία περίπτωση να θέτει εν αμφιβόλω την επιχειρησιακή δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων μας».

Για τα ευρωομόλογα είπε ότι όταν συμφωνήσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης το 2020 στείλαμε πρώτοι επιστολή για κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό. Βρήκα ενδιαφέρον ότι κάποιες χώρες που είναι συνήθως συγκρατημένες εκδήλωσαν ένα πρώτο ενδιαφέρον για εξερεύνηση τέτοιων επιλογών».

Ερωτηθείς για κατώτατο μισθό και ακρίβεια ο πρωθυπουργός τόνισε: «Λίγη υπομονή ακόμα θα ακούσετε προτάσεις στο υπουργικό συμβούλιο που θα λάβει χώρα την Τετάρτη».  

Για τα Τέμπη τόνισε: «Μόνο και μόνο αναγνωρίζεται ότι υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση δεν είναι καλή εξέλιξη. Μια εθνική τραγωδία τέτοιας έκτασης δεν θα έπρεπε να πολιτικοποιείται και να κομματικοποιείται. Εμείς ουδέποτε ακολουθήσαμε αυτή την διαδρομή. Αυτοί που μιλούν για συγκάλυψη σε τι αναφέρονται; Η δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της πιο γρήγορα και η εκδίκαση της υπόθεσης κινείται με γρήγορους ρυθμούς.

Να μην γίνεται πολιτική σπέκουλα στην υπόθεση των Τεμπών. Η δικαιοσύνη θα αποδώσει ευθύνες. Δεν υπάρχουν a priori ένοχοι ή αθώοι. Από την πρώτη στιγμή σκύψαμε το κεφάλι μας με σεβασμό κυρίως στη μνήμη των νεκρών και στον δικαιολογημένο πόνο των συγγενών. Είπαμε να λάμψει η αλήθεια και μόνο η δικαιοσύνη θα μπορεί να δώσει λύση. Η δική μας δουλειά είναι να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί ποτέ με τρένα σύγχρονα και ασφαλή και τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε ανακοινώσεις.

 

Για τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις και την πτώση της ΝΔ που αποτυπώνουν και αν έχει χάσει την βηματισμό της η κυβέρνηση είπε:

«Η κυβέρνηση μας προωθεί με ταχύτητα ένα τολμηρό πρόγραμμα και σημαντικές μεταρρυθμίσεις και καταλαβαίνω γιατί αυτές οι αλλαγές προκαλούν συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις αλλά και και προσωρινή φθορά. Ουδέποτε ήμουν θιασώτης της ακινησίας τόνισε. «Η κυβέρνηση ουδέποτε επαναπαύτηκε και ουδέποτε θα επικαλεστεί τη μεγάλη εκλογική νίκη στις εκλογές του 2023 η κάλπη είναι άδεια θα πείσουμε τον κόσμο γιατί έχουν σημασία οι εκλογές μας ενδιαφέρει η προσέλευση στην κάλπη να είναι ισχυρή. Οι πολίτες ψηφίζουν για καθημερινότητα και Ευρώπη.

Να κάνετε λίγη υπο για το  ευρωψηφοδέλτιο μένουν άλλα 14 ονόματα και μέχρι τις αρχές Απριλίου θα έχουν ανακοινωθεί.

Χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψη στον Καναδά για δυο λόγους ισχυροί δεσμοί με Καναδά και την δυναμική κοινότητα Ελλήνων. Επέλεξα να βρεθώ εκεί για την 25η Μαρτίου και είναι ευκαιρία να θυμίσουμε στους συμπολίτες μας στον Καναδά ότι για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου και να εγγραφούν στην πλατφόρμα.

Όπως είδατε υπάρχουν σημαντικοί εκπρόσωποι της ομογένειας στο ευρωψηφοδέλτιο.

Για την Τουρκία ο πρωθυπουργός είπε: «Το ζήτημα της Τουρκίας δεν συζητήθηκε εν ολομελεία. Εγιναν συζητήσεις στις παρυφές και συμφωνήθηκε να συζητηθεί τον Απρίλιο για να υπάρχει μεγαλύτερη άνεση χρόνου για να καταλήξουμε σε ένα κείμενο που να συμφωνούν όλοι και η Κύπρος και Ελλάδα που είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.

To άρθρο Μητσοτάκης: Καμία συμφωνία εν κρυπτώ με την Ουκρανία – Όχι πολιτική σπέκουλα με τα Τέμπη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button