ΕνημέρωσηΠολιτική

Η ακρίβεια είναι απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση – Galaksias Portal News

«Το πρόβλημα παραμένει, δεν έχει επιλυθεί», σημείωσε ο υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης για την ακρίβεια σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας πως είναι για την κυβέρνηση η «απόλυτη προτεραιότητα».

Συνεχίζοντας για το θέμα της ακρίβειας, ο Θανάσης Κοντογεώργης τόνισε πως ως κυβέρνηση «προσπαθούμε κάθε μέρα για το καλύτερο, να ενισχύσουμε το εισόδημα των συμπολιτών αλλά και, βέβαια, να ρυθμίσουμε με τέτοιο τρόπο την αγορά προκειμένου οι πολίτες να μπορούν να ανταποκρίνονται».

Επιπλέον, «αν το προηγούμενο τρίμηνο είδαμε κάποια αποτελέσματα με τη “μόνιμη μείωση 5%” στα ράφια σε συγκεκριμένα προϊόντα, με το “καλάθι του νοικοκυριού”, τώρα βλέπουμε από 1ης Μαρτίου τις συνέπειες που έχει στην αγορά το νέο πλαίσιο μέτρων που έχουμε νομοθετήσει». Συγκεκριμένα, «σε 4.000 κωδικούς και προϊόντα που αφορούν κυρίως απορρυπαντικά, είδη υγιεινής, καθαριστικά, τυποποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, υπάρχει μείωση της τάξης του 15% στην τιμή του καταλόγου και αυτό αποτυπώνεται και στο ράφι σταδιακά […] ταυτόχρονα το μέτρο της απαγόρευσης προωθητικών ενεργειών για όσους προέβησαν αδικαιολόγητα προέβησαν σε ανατιμήσεις φαίνεται ότι λειτουργεί αποθαρρυντικά», επεσήμανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Παραλλήλως, «τα μέτρα αποδίδουν» και σε ειδικότερα προϊόντα όπως το βρεφικό γάλα. Αυτή τη στιγμή είμαστε περίπου στο σούπερ μάρκετ στο -15% έως -20%, φιλοδοξούμε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Στα φαρμακεία υπάρχουν και εταιρείες που το πωλούν 30% λιγότερο».

Συμπερασματικώς, «ο πρωθυπουργός, ολόκληρη η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, φαίνεται πόσο πάνω είναι από το πρόβλημα», επίσης «ταυτόχρονα με τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο εισόδημα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προσπαθούμε να απομειώσουμε τις επιπτώσεις της ακρίβειας».

Κατά τον Θ. Κοντογεώργη, «η ακρίβεια είναι απόλυτη προτεραιότητα, όπως και οι μεταρρυθμίσεις, διευκολύνουν τη ζωή μας, μας πηγαίνουν ένα βήμα πιο μπροστά […] η ακρίβεια είναι ένα καθημερινό πρόβλημα που επιμένει, για αυτό και η επιλογή μας είναι σταθερή: ασχολούμαστε συνεχώς προσπαθούμε να ενισχύσουμε το εισόδημα. Σε επίπεδο αγοράς υπάρχει εξορθολογισμός, πέραν των προστίμων και των ελεγκτικών μηχανισμών, βρισκόμαστε σε ένα νέο σημείο ισορροπίας», προσέθεσε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ανέφερε ότι «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί ήταν ανύπαρκτοι πριν το 2019», ενώ εκτίμησε πως παρότι «τα χειρότερα σε σχέση με τον πληθωρισμό είναι πίσω», εν τούτοις «αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν συνεχίζει να υπάρχει ειδικά στις οικογένειες με παιδιά».

Για το στεγαστικό πρόβλημα ειδικότερα, δήλωσε πως το πρόγραμμα “ανακαινίζω – νοικιάζω” «θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες», ενώ ταυτόχρονα με το πρόγραμμα “Στέγη” κ.α. προγράμματα, στόχος είναι «να ενισχύσουμε τους συμπολίτες μας».

Για το ύψος δε, του κατώτατου μισθού είπε πως θα γίνει σχετική εισήγηση από την αρμόδια υπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο της 19ης Μαρτίου.

Ερωτηθείς για το εάν επίκειται έκταση ενίσχυση τις ημέρες του Πάσχα, επανέλαβε ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά και δεν πρέπει να επαναλαμβάνονται λάθη του παρελθόντος. Υπάρχουν ανάγκες και με το περίσσευμα ανάπτυξης που δημιουργείται, αυτό κυρίως κατευθύνεται στους πιο ευάλωτους. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι στο τραπέζι», διευκρίνισε πάντως εν κατακλείδι

«Oλοκληρώνεται η πρώτη φάση αρωγής και ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας»

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού τη Δευτέρα (11.03.2024), με τους Θεσσαλούς αγρότες και φορείς της περιοχής, ο υφυπουργός σημείωσε πως έρχεται σε συνέχεια εκείνης που είχε γίνει με τους αγρότες όλης της χώρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Άλλωστε, συνέχισε, «ήταν μια δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα συναντηθεί και με τους αγρότες της Θεσσαλίας. Έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποίαν έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζονται τα μέτρα που υποσχέθηκε τότε στη συνάντηση με τους αγρότες και τα υλοποιεί -και αυτό αναγνωρίζεται από τον αγροτικό κόσμο. Ταυτόχρονα έρχεται σε μια περίοδο που ολοκληρώνεται σε ένα βαθμό η πρώτη φάση της αποκατάστασης και της κρατικής αρωγής στη Θεσσαλία, αλλά συγχρόνως βρισκόμαστε στην αρχή της δεύτερης φάσης, που είναι η ανασυγκρότηση της περιοχής».

Ειδικότερα, «πριν λίγες ημέρες παρουσιάσθηκε έρευνα από μια ολλανδική εταιρεία που έχει χρόνια εμπειρία στα θέματα αυτά. Η μελέτη αφορά τη συνολική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, και τα έργα υποδομών, τις καλλιέργειες, τη συσχέτιση των φυσικών καταστροφών με τα θέματα φυσικής και ζωικής παραγωγής».

Και στο «δια ταύτα» του θέματος, «θα πρέπει να υπάρξει εκτενής διαβούλευση για ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο πρώτη φορά παρουσιάζεται για την περιοχή. Όχι με αποσπασματικές παρεμβάσεις, αλλά με συνολικές παρεμβάσεις που αφορούν και τα έργα υποδομών που πρέπει να γίνουν και τη διαχείριση υδάτων αλλά και την προοπτική των αγροτών».

Με την επισήμανση, εξ άλλου, ότι «ο σχεδιασμός πρέπει να είναι σοβαρός και όχι ευκαιριακός», ο Θ. Κοντογεώργης διαβεβαίωσε ότι έχουν εξασφαλισθεί οι απαραίτητοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ, για έργα μεταξύ των οποίων, η αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου.

«Διευρύνουμε τις επιλογές και τις δυνατότητες προς τα παιδιά μας»

Για το νόμο πλέον, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έκανε λόγο για «ριζική τομή», για «ιστορική αλλαγή». Τούτου δοθέντος, «παύει η χώρα μας να αποτελεί παγκόσμια εξαίρεση».

Με τον τρόπο αυτό, «διευρύνουμε τις επιλογές και τις δυνατότητες προς τα παιδιά μας», επίσης «δίνουμε την ευκαιρία στους Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό ως καθηγητές, να επιστρέψουν» και, τέλος, δίδεται η ευκαιρία στη χώρα μας να μετατραπεί η χώρα μας σε διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο στη Μεσόγειο και την νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αναφορικώς με τις ενστάσεις περί αντισυνταγματικότητας, αφού επέμεινε στη νομική επάρκεια της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, υπενθύμισε ότι «αρκετοί εκ των κορυφαίων συνταγματολόγων έχουν τοποθετηθεί», και εν τέλει παρέπεμψε στην τελική κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας,

«Φιλοδοξούμε το 2025 – 2026 να λειτουργήσουν τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια και ο υπουργός Παιδείας έχει φανερώσει ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από σοβαρά πανεπιστήμια του εξωτερικού», υπογράμμισε ακόμη, με την ταυτόχρονη εκτίμηση ότι το 18μηνο θα αποδειχθεί επαρκής χρόνος προετοιμασίας για την έλευση των μη κρατικών ιδρυμάτων. Ενώ επεσήμανε, τέλος, ως βασική κυβερνητική μέριμνα, την αναβάθμιση των περιφερειακών πανεπιστημίων, παραθέτοντας και τα μέτρα στήριξης των φοιτητών που σπουδάζουν εκεί, και τα οποία προσφάτως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Η συνέντευξη έκλεισε με τα χθεσινοβραδινά επεισόδια, στην Πανεπιστημιούπολη: «Είναι από αυτές τις ιστορικές εκκρεμότητες που λέμε, “δεν πάει άλλο”», σχολίασε κατ’ αρχάς και συμπλήρωσε: «Βλέποντας τις αλλαγές που έρχονται στην εκπαίδευση, και τα ίδια τα ιδρύματα το επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν σε μια άλλη βάση ώστε να περιοριστούν έως και να εξαλειφθούν τα φαινόμενα αυτά».

 

To άρθρο Κοντογεώργης: Η ακρίβεια είναι απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button