Κόσμος

ΟΗΕ: Καθολική ανεργία στη Γάζα – Ακραία φτώχεια εξαθλιώνει τους Παλαιστίνιους

Στο συντριπτικό ποσοστό του 80% ανέρχεται η ανεργία στη Λωρίδα της Γάζας, με τις «πληγές» του πολέμου να έχουν δραματικές επιπτώσεις σε κάθε επίπεδο της ζωής των Παλαιστινίων. 

Σύμφωνα με την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) του ΟΗΕ το ποσοστό της ανεργίας στα παλαιστινιακά εδάφη, κατά μέσο όρο ανέρχονται σε πάνω από 50%.

Ειδικότερα, η ανεργία στη Γάζα έφθασε στο 79,1% ενώ στη Δυτική Όχθη σχεδόν στο 32%, σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση, με τα στοιχεία αυτά να παρουσιάζουν ένα συνδυαστικό ποσοστό ανεργίας 50,8%.

«Σε αυτό δεν περιλαμβάνονται οι Παλαιστίνιοι, οι οποίοι έχουν παραιτηθεί από την ανεύρεση εργασίας. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη» δήλωσε η περιφερειακή διευθύντρια της ILO υπεύθυνη για τις αραβικές χώρες, Ρούμπα Τζαραντάτ.

«Φανταστείτε με αυτό το πολύ υψηλό επίπεδο ανεργίας οι άνθρωποι δεν θα μπορούν ούτε να εξασφαλίσουν φαγητό για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Αυτό έχει επιπτώσεις και στην υγεία τους»

«Ακόμη και αν έχουν χρήματα, δεν υπάρχουν νοσοκομεία που να μπορούν να αντιμετωπίσουν την καταστροφική κατάσταση εκεί» σημειώνει η ίδια.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία το πραγματικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 33% στα παλαιστινιακά εδάφη από την έναρξη του πολέμου με εκτιμώμενη συρρίκνωση 83,5% στη Λωρίδα της Γάζας και 22,7% στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ILO.

«Στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ειδικά στη Δυτική Όχθη, η μείωση των εισοδημάτων έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες στην ακραία φτώχεια», καταλήγει η Τζαραντάτ.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button