Τρόπος Ζωής

Τα πιο σοβαρά λάθη που κάνετε με το αντικολλητικό τηγάνι και πώς να το πλύνετε εύκολα

Τα αντικολλητικά τηγάνια είναι ευκολία στην κουζίνα, ωστόσο είναι πιο ακριβά και θέλουν σίγουρα περισσότερη προσοχή στη χρήση τους αλλά και τον καθαρισμό τους. Ο χρόνος ζωής τους μπορεί να μειωθεί σημαντικά, ενώ οι φθορές στην επίστρωση μπορεί να αποδειχθούν βλαβερές ακόμη και για την υγεία μας.

Τα αντικολλητικά τηγάνια συνήθως κατασκευάζονται με διάφορα υλικά, αλλά το κύριο υλικό που χρησιμοποιείται για την αντικολλητική επίστρωση είναι ο PTFE (πολυτετραφθοροαιθυλένιο), που είναι γνωστό και ως Teflon.

Ο PTFE είναι ένα συνθετικό υλικό που εφευρέθηκε κατά λάθος στα τέλη της δεκαετίας του 1930, και έχει εξαιρετικές ιδιότητες αντικολλητικότητας και ανθεκτικότητας στη θερμότητα. Αυτή η επίστρωση βοηθάει στο να μην κολλάνε τα τρόφιμα στην επιφάνεια της τηγανιού κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος και επίσης διευκολύνει τον καθαρισμό της.

Προσοχή στις υψηλές θερμοκρασίες: Τα αντικολλητικά τηγάνια δεν είναι κατάλληλα για μαγείρεμα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η υπερβολική θερμότητα μπορεί να προκαλέσει φθορά στο αντικολλητικό επίχρισμα και να απελευθερώσει επικίνδυνες τοξίνες.

Χρήση μεταλλικών σκευών: Τα μεταλλικά σκεύη μπορούν να γρατσουνίσουν και να χαλάσουν το αντικολλητικό επίχρισμα. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε ξύλινα ή σιλικονούχα σκεύη.

Πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων: Πολλά αντικολλητικά τηγάνια δεν είναι ανθεκτικά στο πλυντήριο πιάτων. Τα απορρυπαντικά και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να φθείρουν το επίχρισμα.

Χρήση χωρίς λίπος: Αν και τα αντικολλητικά τηγάνια μπορούν να μαγειρέψουν τροφές χωρίς τη χρήση λαδιού ή βούτυρου, λίγο λίπος μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του επιχρίσματος και να προσθέσει γεύση στο φαγητό.

Αφήνοντάς τα να κρυώνουν απότομα: Η ξαφνική αλλαγή θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει στρες στο αντικολλητικό επίχρισμα και να το φθείρει. Αφήστε το τηγάνι να κρυώνει λίγο πριν το πλύνετε.

Εάν αποφεύγετε αυτά τα λάθη, τα αντικολλητικά σας τηγάνια θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο και θα εξασφαλίσετε ότι το μαγείρεμα με αυτά είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλές και υγιεινό.

Πώς μπορείτε να πλύνετε το αντικολλητικό τηγάνι

Για να πλύνετε καλύτερα τα αντικολλητικά τηγάνια και να διατηρήσετε την αντικολλητική επίστρωση τους, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

Αφού το τηγάνι κρυώσει ελαφρώς μετά το μαγείρεμα, πλύνετέ το αμέσως. Αν αφήσετε το τηγάνι να κρυώσει εντελώς, το περισσότερο λίπος θα κολλήσοει στην επιφάνεια, κάνοντας τον καθαρισμό πιο δύσκολο.

Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό, μαλακό σφουγγάρι και μαλακό απορροφητικό πανί για να πλύνετε το τηγάνι. Αποφύγετε σκληρά σφουγγαράκια ή απορροφητικά υφάσματα που μπορούν να προκαλέσουν φθορές στην επίστρωση.

Χρησιμοποιήστε μαλακό υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Αποφύγετε τη χρήση απορρυπαντικών με ακατάλληλα χημικά που μπορεί να καταστρέψουν την αντικολλητική επίστρωση.

Αν έχετε σκληρούς λεκέδες ή κολλημένα υπολείμματα, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύδι ή λεμόνι στο νερό και να αφήσετε το τηγάνι να μουλιάσει. Ακολουθήστε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Μην χρησιμοποιείτε απορρυπαντικά που περιέχουν χλώριο ή λευκαντικά στην πλύση των αντικολλητικών τηγανιών, καθώς μπορούν να προκαλέσουν αποχρωματισμό και φθορά.

Μετά τον καθαρισμό, ξεπλύνετε προσεκτικά το τηγάνι με ζεστό νερό για να αφαιρέσετε οποιοδήποτε υπολείμματος απορρυπαντικού.

To άρθρο Τα πιο σοβαρά λάθη που κάνετε με το αντικολλητικό τηγάνι και πώς να το πλύνετε εύκολα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button