Τρόπος Ζωής

Οι αρχές ξεκινούν έρευνα για ψεύτικες αφίσες καλώντας τους Ελβετούς για το αν καταναλώνουν υπέρμετρη ενέργεια


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2022, 13:59

Οι αρχές της Ελβετίας, έχουν ξεκινήσει έρευνα στο διαδίκτυο διαφημίζοντας ψεύτικες φωτογραφίες που καλούν τους Ελβετούς να προχωρήσουν σε αναφορές εις βάρος των γειτόνων τους, για το εάν εκείνοι θερμαίνουν υπερβολικά τα σπίτια τους.

Αυτή η είδηση, βέβαια μπορεί να οφείλεται σε αναληθή πληροφορίες ρώσικων εκστρατειών. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχουν κυκλοφορήσει φωτογραφίες που δείχνουν μια αφίσα με μια γυναίκα να μιλά στο τηλέφωνο και το ερώτημα: «Ο γείτονάς σας έχει ρυθμίσει τη θέρμανση πάνω από τους 19° Κελσίου; Σας παρακαλούμε, επικοινωνήστε μαζί μας». Στην αφίσα αναφέρονται πληροφορίες ότι δίδεται αμοιβή 200 ελβετικών φράγκων (207 δολαρίων) για πληροφορίες, ενώ εμφανίζεται επίσης το λογότυπο της ελβετικής κυβέρνησης και ένας τηλεφωνικός αριθμός για το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Μεταφορών, Ενέργειας και Επικοινωνίας (UVEK). Το UVEK, ενημέρωσε ότι η αφίσα είναι ψεύτικη και ότι ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με αυτή την έκκληση και παίρνει επίσημα αποστάσεις από αυτό», ανέφερε το UVEK σε ανακοίνωση. «Δεν υπάρχουν τέτοιες αφίσες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ούτε αντίστοιχα αιτήματα, είναι προφανώς χειραγώγηση».

Αρκετοί χρήστες του διαδικτύου, καθώς και ειδικοί θεώρησαν την αφίσα ως ψεύτικη. Ο Μαρκ Όουεν Τζόουνς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Hamad bin Khalifa στο Κατάρ, δήλωσε ότι θα μπορούσε να συνδέεται με ρωσική προπαγάνδα που έχει ως στόχο να προκαλέσει φόβο που αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος  της ενέργειας μετά από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. «Είναι μια φωτογραφία προϊόν photoshop, και μάλιστα αρκετά καλό», ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ο Τζόουνς που ασχολείται ιδιαίτερα με το πώς τα social media χρησιμοποιούνται για διασπορά ψευδών πληροφοριών.

Μια δημοσίευση στο Twitter που διαδίδει την εικόνα «κινδυνολογεί για τις τιμές αερίου, εκτρέποντας την προσοχή από το γεγονός ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι βασικός παράγοντας αυτού», δήλωσε ο Τζόουνς. «Ωστόσο, η είδηση κυκλοφόρησε και από φιλορωσικούς, ευθυγραμμισμένους με τη Ρωσία, ή επίσημους ρωσικούς λογαριασμούς», προσέθεσε ο ίδιος.

 

πηγή

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button

Εντοπίστηκε Adblock

Φαίνεται ότι χρησιμοποιήστε πρόγραμμα ή επέκταση αποκλεισμού διαφημίσεων Υποστήριξε το sainis.gr Οι διαφημίσεις επιτρέπουν τη λειτουργία του sainis.gr Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblock
Advertisment ad adsense adlogger